Κεντρική Σελίδα Επικαιρότητας     ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Αρχιεπίσκοπος: Σταθμός στην Ιστορία της Εκκλησίας η Προστασία της Εκκλησιαστικής Κληρονομιάς από το Ι.Π.Ε.

29.11.2024     Ώρα ανάρτησης: 01:59:00Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, στον χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, η παρουσίαση στους ιερείς της Ι.Α.Α του πρωτοποριακού έργου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης: «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» και επίδοση των κωδικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α.,πανοσ αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, των γενικών αρχιερατικών και των ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τη θερμή φιλοξενία του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Συνοδινού, προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού Αθηνών και του Αρχιδιακόνου Δημητρίου Φωκιανού.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε. για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλόπνοου έργου που είναι μια αποκατάσταση της ιστορίας των κειμηλίων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές του έργου και την Ελληνική Πολιτεία, υπογραμμίζοντας την αξία της ψηφιακής καταγραφής για την προστασία και ανάδειξη της εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Τόνισε ότι το έργο αποτελεί έναν σταθμό στην ιστορία της Εκκλησίας, η οποία με την διαφύλαξη των θησαυρών του παρελθόντος πορεύεται στο μέλλον. Παρότρυνε όλους τους ιερείς να μεριμνούν για τους ναούς τους γιατί όλοι οι ναοί έχουν την ιστορία τους και με τα κειμήλια τους συνομιλούν με τους πιστούς και τους στηρίζουν πνευματικά.

Ακολούθως ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε. αναφέρθηκε στη συμβολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο ως πνευματικού πατέρα αλλά και ως αρχαιολόγου, καθώς με τη βαθιά γνώση του για την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη σύλληψη και την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού έργου. Έπειτα παρουσίασε το έργο, εστιάζοντας στη σημασία της ψηφιοποίησης και της δημιουργίας του Ψηφιακού Αποθετηρίου, το οποίο προσφέρει σε κάθε ενορία τη δυνατότητα διαχείρισης και ανάδειξης του πλούσιου εκκλησιαστικού της θησαυρού και ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ. του Ι. Π.Ε., τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Α.Α. τους αρχιερατικούς επιτρόπους, τους προϊσταμένους και τους ιερείς των ναών για τη σπουδαία συμβολή τους, τους καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α και ΠΑ.ΔΑ που ανέλαβαν την επιστημονική τεκμηρίωση και τις αναδόχους εταιρείες. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας αυτής, αναφέροντας ότι η γνώση που έχουν οι ιερείς για τα κειμήλια των ναών τους αποτέλεσε τη βάση για την επιτυχία του έργου και επισήμανε πως το έργο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις ενορίες και τους ιερείς. Η πλήρης αποτύπωση των ιερών κειμηλίων επιτρέπει στις ενορίες να γνωρίζουν τον πλούτο της κληρονομιάς τους και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα αντικείμενα αξίας που βρίσκονται στη φύλαξή τους και συμβάλλει στην αποτροπή της φθοράς και της απώλειας των κειμηλίων, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια διατήρησή τους. Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου (mouseio.ipe.gr), προσβάσιμου στο ευρύ κοινό που θα αποτελέσει αφόρμηση για ερευνητικές μελέτες και για ανάδειξη και τιμή των Αγίων της Αθήνας .
Το έργο, το οποίο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 2022-2024 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), περιλαμβάνει:
457.000 ψηφιοποιημένες σελίδες ιστορικών και λειτουργικών βιβλίων.
27.000 κειμήλια και εκκλησιαστικά αντικείμενα.
800 αντικείμενα με περιμετρική λήψη 360° και 184 τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παραδόθηκαν στους προϊσταμένους των ναών οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Ψηφιακό Αποθετήριο, παρέχοντας ασφαλή και εξειδικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα. Οι κωδικοί παραδόθηκαν αποκλειστικά στους προϊσταμένους, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Η εκδήλωση έκλεισε σε εορταστικό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να ανταλλάσσουν ευχές για την εορταστική περίοδο που πλησιάζει. Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για την αφοσίωση όλων όσοι συμμετείχαν στην ολοκλήρωση αυτού του πρωτοποριακού έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης