|
Ἐν Ἀθήναις τῇ 12ῃ Ἀπριλίου 2005
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2005 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το θρησκευτικόν φαινόμενον εις τον 21ον αιώνα», η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Φορέας διοργάνωσης ήταν το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Σεραφείμ, ο οποίος μετέφερε στους Συνέδρους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου για την επιτυχία της Ημερίδος.
Στη συνέχεια, κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, μίλησε για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, τις νέες θεωρίες, τη μελλοντική εξέλιξη της θρησκείας, καθώς επίσης και για την μετάβαση από την νεωτερικότητα στην παγκοσμιότητα και τις νέες τυπολογικές αναλύσεις της θρησκείας και κατέληξε: «Η Κοινωνιολογία της Θρησκείας καταγράφει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του θρησκευτικού φαινομένου και δεν προσδίδει αφηρημένες έννοιες στις ομάδες. Άρα, με την προτεινόμενη τυπολογία μπορούμε να έχουμε ένα ερευνητικό εργαλείο που θα χρησιμεύσει στην ταξινόμηση των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και των μετακινήσεων που θα συμβούν στα επόμενα χρόνια. Ο διάλογος αρχίζει τώρα μεταξύ Κοινωνιολογίας και Θεολογίας και δεν πρέπει να σταματήσει, όσο δύσκολος και αν είναι».
Πρώτη έλαβε το λόγο η κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το θρησκευτικό φαινόμενο σήμερα». Μιλώντας για τις έννοιες της νεοτερικότητας, της εκκοσμίκευσης και της πολυπολιτισμικότητας ανέφερε ότι: «Μια βασική παράμετρος της νεωτερικής εποχής είναι η διάλυση των συλλογικών πηγών νοήματος. Η δεύτερη τάση οδηγεί στην τόνωση της πολιτισμικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας. Ο κίνδυνος εξαφάνισης ή αφομοίωσης των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων από τον δυτικό τρόπο ζωής λόγω της ενοποίησης του κόσμου προκαλεί έντονες αντιδράσεις με άξονα την υπεράσπιση των πολιτιστικών ταυτοτήτων. Γι αυτό η παγκοσμιοποίηση συνοδεύεται πολλές φορές από τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής, φυλετικής η θρησκευτικής ταυτότητας.
Ακολούθως ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Καθηγητής Θεολο-γικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Θρησκεία και κοινωνικός ολοκληρωτισμός», προσπάθησε να περιγράψει τόσο τον κοινωνικό όσο και τον θρησκευτικό ολοκληρωτισμό τονίζοντας ότι «η αρχή της πλειοψηφίας αποτελεί σήμερα και καθοριστική δύναμη – ένας νέος Θεός – που δρα ως μοχλός εναντίον όλων όσοι αντιστέκονται την πλειοψηφία». Στην συνέ- χεια ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει τον ολοκληρωτισμό, προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο, που αποτελεί τον «εχθρό κάθε μορφής ολοκλη- ρωτισμού».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Εμμανουήλ Κοντοπυράκης, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με θέμα: «Μεταβολές εις την σύνθεσιν του ελληνικού πληθυσμού», και αναφέρθηκε στα αίτια του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας επισημαίνοντας ότι η υπέρμετρη αστικοποίηση των δύο μητροπολιτικών κέντρων της χώρας, η τεράστια εξωτερική μετανάστευση, οι οικονομικοί λόγοι καθώς επίσης ο δείκτης γονιμότητας, συμβάλλουν αποφασιστικά στην πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας μας.
Τον διαδέχτηκε στο βήμα ο κ. Αντώνιος Παπαντωνίου, Κοινω- νιολόγος – Θεολόγος, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα: «Μεταναστευτική πολιτική: ενσωμάτωσις ή περιθωριοποίησις;», αναφέρθηκε τόσο στην σημασία της ένταξης του μετανάστη στην κοινωνία υποδοχής, όσο και στα διάφορα μοντέλα «ένταξης» καθώς επίσης και στην μεταναστευτική πολιτική ένταξης των μεταναστών.
Μετά το τέλος κάθε εισήγησης ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες συνέδρους. Στην Ημερίδα παρευρέθησαν Γραμματείς όλων των Συνοδικών Επιτροπών, Επιστημονικοί Συνεργάτες της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. και της Αποστολικής Διακονίας.
Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
|
|