![](../images/top_space.gif)
![](../images/line.gif)
|
Γεώργιος Αναγνωστόπουλος
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Μουσικολογιώτατος κ. Γεώργιος Αλεξίου Αναγνωστόπουλος εγεννήθη την 4ην Απριλίου 1918 εις το χωρίον Γαλατάς του Νόμου Πρεβέζης, τυγχάνει δε ο πρωτότοκος υιός, εκ πέντε τέκνων.
Περάτωσε την φοίτησιν του τετραταξίου Δημοτικού Σχολείου και του τριταξίου Σχολαρχείου εν Άρτη, με τον βαθμόν " άριστα ", διέκοψεν την φοίτησιν λόγω οικονομικής αδυναμίας του πατρός του, αναλάβων εργασίαν εις κατάστημα εις το Θεσπρωτικόν. Μετά τρία έτη εργασίας, εφοίτησε εις το εξατάξιον Γυμνάσιον εν Αγρινίω και εισήχθη, τέταρτος την σειράν, κατόπιν εξετάσεων, εις την Νομικήν Σχολήν του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθών την συμβουλήν του πρακτικού ιεροψάλτου παππού του, εδιδάχθη υπό του πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, Τάσου Παπαδήμου την Βυζαντινήν Μουσικήν διορισθείς το 1935 αριστερός ιεροψάλτης του πολιούχου Αγρινίου Αγίου Χριστόφορου. Διετέλεσε ιεροψάλτης του Ι. Ναού Αγίας Αικατερίνης Πειραιώς και από το 1942 Α1 Ψάλτης του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, παραδίδων συγχρόνως, ως και παλαιότερα, κατά τα γυμνασιακά του χρόνια, ιδιαίτερα μαθήματα εις γυμνασιόπαιδας.
Δοκιμασθείς υπό πολλών πρωτοψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προσελήφθη ως δεξιός ιεροψάλτης εις τον Ι. Ναόν Χρυσοσπηλαιωτίσσης, οδού Αιόλου.
Διαρκούσης της θητείας του εις την Χρυσοσπηλαιώτισσαν εν συνεργασία μετά του Τάκη Παπαγεωργίου έδωσε συναυλίας εναρμονισμένης Βυζαντινής Μουσικής καθώς και ιδικών του συνθέσεων. Προετάθη υπό του μακαριστού σήμερον, τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Επισκόπου Ρωγών και κατόπιν Μητροπολίτου Κοζάνης κυρού Διονυσίου Ψαριανού δια να προσληφθή Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, μη δεχθείς την προταθείσαν θέσιν λόγω υποχρεώσεων οικογενειακών και εργασιακών.
Συνέθεσε από του έτους 1981 έως του 2002, δώδεκα βιβλία πολυσέλιδα, καλύπτοντα τα σχεδόν άπαντα του ασματικού εκκλησιαστικού έτους. Είναι όλα χειρόγραφα, γεγραμμένα και διακεκοσμημένα κατά σελίδα εκ της χειρός του, με διακοσμήσεις ως επί το πλείστον συμβολικού χαρακτήρος και με πρωτογράμματα διαφοροποιημένα από άσματος εις άσμα.
Το Πανεπιστήμιον Αθηνών ετίμησε το έργον του, οργανώσαν επί τούτο εκδήλωσιν εις την Μεγάλην Αίθουσαν Τελετών του, την 10ην Μαρτίου 1998.
Η Ακαδημία Αθηνών δια της γραφίδος του Ακαδημαϊκού Μουσουργού και διατελέσαντος Προέδρου της κ. Μενελάου Παλλαντίου έτίμησε τον κ. Αναγνωστόπουλον δια το περιεχόμενον καί την έξαιρετικήν έμφάνισιν των βιβλίων του.
Τιμητικής κρίσεως έτυχε και εξ αρκετών αγιορείτικων αδελφοτήτων (Σίμωνος Πέτρας, Δανιηλαίων, Άβραμαίων καί άλλων).
Δημόσιες εκτελέσεις των συνθέσεων του "πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς εις Ί. Ναούς, αίθουσες συναυλιών και δυο φορές εις το Ηρώδειον καθώς επίσης και εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Αθηνών.
Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.
|
|