|
Παναγιώτης Συμεωνίδης
Βιογραφικό σημείωμα
O Eλλογιμώτατος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Άρδασα Πτολεμαΐδος στις 20.9.1929. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στην Πτολεμαΐδα. Το 1943 συμμετέσχε στη συγκρότηση χριστιανικής ομάδος εκ 12 μαθητών του Γυμνασίου με την επωνυμία "ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ" με μελή γνωστούς αργότερα Καθηγητές και Θεολόγους. Το 1947 εισήχθη στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Απεφοίτησε το 1953 2ος στην τάξη του και εντάχθηκε ως ανθυποσμηναγός στην Πολεμική Αεροπορία.
Την βασική του εκπαίδευση στην Ορθοπεδική πραγματοποίησε, στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Μετεκπαιδεύτηκε επί 2 χρόνια στο Λονδίνο, 6 μήνες στις Η.Π.Α., και 6 μήνες στη Γερμανία.
Διετέλεσε Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα επί 15 χρόνια και Γενικός Διευθυντής Νοσοκομείου επί 2 χρόνια (19781980).
Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960 με βαθμό άριστα. Το 1970 εξελέγη παμψηφεί Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1980 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής. Ήταν ο πρώτος Καθηγητής Ορθοπεδικής στη Βόρειο Ελλάδα και η Κλινική, η οποία εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", η πρώτη αμιγής Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική.
Με την ίδρυση και λειτουργία της ή πρώτη αυτή Πανεπιστημιακή Κλινική κάλυψε ένα μεγάλο κενό στον χώρο της Βορείου Ελλάδος και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα της αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων και τραυμάτων γενικώς αλλά και των ασθενών με προβλήματα ψυχρής Ορθοπεδικής.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ορθοπεδικής Εταιρείας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.) το 1975 και Πρόεδρος της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης το 1990.
Το έτος 1993 εξελέγη Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έλαβε μέρος σε πολλά παγκόσμια και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις καθώς και ως προσκεκλημένος ομιλητής. Δημοσίευσε περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό διαλέξεων ιατρικού περιεχομένου στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Ελλάδος γενικότερα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις παθήσεις και τις κακώσεις του ώμου με δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Εξωτερικού με θέμα το καθ' έξιν εξάρθρημα του ώμου. Ασχολήθηκε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.
Αναφορές με επαινετικά σχόλια για τον Καθηγητή υπάρχουν σε 16 επίτομα ορθοπεδικά συγγράμματα του εξωτερικού με διεθνή κυκλοφορία.
Το έτος 2000 εξελέγη πρόεδρος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών χειρουργών με θητεία δυο ετών.
Στις 16.11.2001 έτυχε της υψίστης τιμής να εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Νοέμβριο του 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας της Ελλάδος.
Παράλληλα με τα προαναφερθέντα από τριετίας ο κ. Συμεωνίδης συνεχίζει την δραστηριότητα του ως ενεργός Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, του οποίου τον τελευταίο χρόνο έγινε και Επιστημονικός Διευθυντής.
Έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων, από την Πανελλήνια Ορθοπεδική Εταιρεία, από την Ορθοπεδική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης, από το Δήμο Πτολεμαΐδας, από το Νοσοκομείο Αεροπορίας, από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και από πολλούς άλλους Επιστημονικούς Οργανισμούς.
|
|