Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ


Μεγάλη διεθνής Χριστιανο-Μουσουλμανική Συνδιάσκεψη πρόκειται να συγκληθεί από το Παγκόσμιο Συυμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη από τις 15 εως 19 Οκτωβρίου 2002. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσκληθεί να στείλει ένα εκπρόσωπο σ'αυτή την συνδιάσκεψη η οποία θ'αποτελείται από σαράντα περίπου συμμετέχοντες.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Συνεδρία της, της 3ης Σεπτεμβρίου 2002, όρισε τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Φούγια να εκπροσωπήσει σε αυτή την συνδιάσκεψη, η οποία πρόκειται να εξετάσει κριτικούς και να επιβεβαιώσει την παρούσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Χριστιανικών και Μουσουλμανικών Κοινοτήτων, όπως επίσης και να εξερευνήσει τις μελλοντικές προτεραιότητες.




Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πρόσφατα εξωνόμασε τους εκπροσώπους της στην προσεχή Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκῶν Εκκλησιών, η οποία θα λάβει χώρα στο Τροντχαϊμ της Νορβηγίας, απο τις 25 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2003:

Της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας θα ηγείται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΕ.

Η αντιπροσωπεία επίσης περιλαμβάνει :

  • τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο,
  • τόν Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. Ιωάννη,
  • τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αχαΐας κ. Αθάνασιο,
  • τον Καθηγητή κ. Χρήστο Βούλγαρη,
  • τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σκουτέρη,
  • τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Στέφανο Αβραμίδη.

    Επιπρόσθετα στους παραπάνω, ως απόκριση του Σ.Ε.Ε., η κυρία Αικατερίνη Ζορμπά θα συμπεριληφθεί στην αντιπροσωπεία.




    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Μ.Ε.

    Η Εκκλησία της Ελλάδος θα φιλοξενήσει την προσεχή Δέκατη Πέμπτη Συνέλευση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για τους Μετανάστες στην Ευρώπη. Η συνέλευση θα λάβει χώρα στη νήσο της Αίγινας στο Ξενοδοχείο "Δανάη" απο τις 31 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου 2002 και θα εξετάσει το έργο της Εκκλησίας πάνω στην μετανάστευση, το άσυλο και τον αντι-ρατσισμό.

    Η Ατζέντα της Συνελεύσεως προβλέπει την λήψη σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με τη μέλλουσα συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε.Μ.Ε., στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκῶν Εκκλησιών (Σ.Ε.Ε.) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ) , (αναφορικά με) το πρόγραμμα των εργασιών για τα επόμενα χρόνια και την εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής.




    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

    Το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο, ένα απο τά προγράμματα που έχει θέσει σε λειτουργία το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών θα συνεδριάσει στον Βόλο, στην Ελλάδα, απο τις 6 ως τις 11 Μαΐου 2003. Τα βασικά θέματα της Συνελεύσεως του Ε.Λ.Π.Δ. θα είναι "οι υδάτινοι πόροι" και, ως παρεπόμενο της Συνόδου Κορυφής του Γιοχανέσμπουργκ, "η διατηρητέα ανάπτυξη". Η Συνέλευση θα αναλάβει μια κριτική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ για τήν Διατηρητέα Ανάπτυξη από μία Ευρωπαϊκή προοπτική και θα σχεδιάσει την περαιτέρω δέσμευση του Ε.Λ.Π.Δ. Η επάρκεια του νερού και η ποιότητα του νερού είναι σημαίνουσα θέματα όχι μόνο για την περιοχή του Βόλου, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Εκκλησία της Ελλάδος ως επίσημο εκπρόσωπο της στην Συνέλευση έχει ορίσει τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο.




    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΕΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του νεο-ιδρυθέντος Συμβουλίου Εκκλησιαστικών Ηγετών, η οποία θα λάβει χώρα στο Όσλο της Νορβηγίας στις 11 και 12 Νοεμβρίου. 30 περίπου προεξέχοντες ηγέτες της Χριστιανοσύνης, του Ισλάμ, του Ιουδαϊσμού και άλλων παραδοσιακών θρησκειών θα αποτελέσουν το Συμβούλιο. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Συνεδρία της της 3ης Σεπτεμβρίου 2002, έδωσε την έγκριση της για την συμμετοχή του.