Ολοκληρώθηκαν χθες, 22 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του ΙΣΤ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Οι εργασίες του Συμποσίου φιλοξενήθηκαν στους χώρους του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο είχε θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ήταν:
Η πέμπτη και τελευταία συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ελλογιμωτάτου κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την σημερινή συνεδρία παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.
Η πρώτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Αγιολόγιο και ποιμαντική πράξη της Εκκλησίας». Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας πτυχές του θέματός του, επισήμανε τα εξής: «...οι άγιοι συνδέονται με το πρόσωπο του Χριστού και το Ευαγγέλιό Του. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η ενδεχόμενη ασυμφωνία των αγιολογικών διηγήσεων με το ευαγγελικό και αποστολικό κήρυγμα, καθώς και η αυτονόμηση και ο υπερτονισμός ορισμένων αμφισβητούμενων πλευρών της ζωής των αγίων και αποσιώπησης άλλων πιο σημαντικών....».
Επίσης ο ομιλητής τόνισε την εκκλησιολογική θεώρηση της αγιότητας και την ευρύτητα των σωστικών οδών, που φανερώνει την ποικιλία των χαρισμάτων των μελών της Εκκλησίας. Συμπερασματικά οι Βίοι των αγίων αποτελούν θαυμαστά παραδείγματα για το πώς μπορεί κάποιος να φθάσει στην αγιότητα και αποτελούν άριστο μέσο παιδαγωγίας στα χέρια εμπείρων ποιμένων.
Ο δεύτερος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Βουρλής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομίλησε για τα «Υμνολογικά θέματα στην τιμή των Αγίων». Ο ομιλητής με γλαφυρότητα είπε μεταξύ άλλων: «...Στην υμνογραφία των Αγίων έχουν συνυφανθεί όλα τα υμνογραφικά είδη με όλα τα ηχοχρώματα του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους και των μελικών ειδών του (σύντομα – αργοσύντομα – αργά).... Η πληθωρική παραγωγή Ακολουθιών προς τιμήν των Νεομαρτύρων και νεοφανών Αγίων και ο πλουτισμός τους με διάφορα υμνογραφικά είδη (Εγκώμια – ευλογητάρια – οκτάηχους εβδομαδιαίους κανόνες – Οίκους – Χαιρετισμούς – Μεγαλυνάρια δημιουργούν κάποιους προβληματισμούς, αλλά ο ποιμαντικός και σωτηριολογικός τελευταίος λόγος ανήκει για το θέμα αυτό στην Εκκλησία. Η Ορθόδοξη υμνογραφία δεν θα στερέψει, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία λούζεται στη χάρη του Αγίου Πνεύματος και συνεχώς θα παρουσιάζει νέους Αγίους ως φίλους Χριστού και ως αγιασμένους αδελφούς του απολυτρωτικού έργου του».
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου έκλεισε υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, και την διεξαγωγή γενικής συζητήσεως επί των αναπτυχθέντων θεμάτων καθώς και την ανάγνωση των τελικών συμπερασμάτων από τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες του Συμποσίου.
Στη συνέχεια παρατέθηκε από την φιλοξενούσα Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν των εισηγητών και συνέδρων, διανεμήθησαν τα σχετικά αναμνηστικά και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων ανεχώρησαν εις τα ίδια.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου