Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2006

 

 

dt_19102021_1.jpg
dt_19102021_2.jpg
dt_19102021_3.jpg
dt_19102021_4.jpg
previous arrow
next arrow
dt_19102021_1.jpg
dt_19102021_2.jpg
dt_19102021_3.jpg
dt_19102021_4.jpg
previous arrow
next arrow

 

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 11.30 π.μ., ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας υποδεχθήκαν στο Συνοδικό Μέγαρο και επί δίωρο συνεργάστηκαν με Μέλη Αντιπροσωπείας της Ιορδανικής Κυβερνήσεως, που επισκέφθηκε την Πατρίδα μας με σκοπό την προβολή και ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού των δύο Χωρών.

Την Αντιπροσωπεία της Ιορδανίας αποτελούσε ο Πρέσβης κ. Ahed Ali Sweidat, ο Πρόξενος στην Αθήνα κ. Ashraf Khasawneh, η Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Δέσποινα Μαντά, Ahmad Al Hmoud Marketing manager of Jordan Tourism Board, Amer Al Twal Special advisor in faith Tourism of Jordan Tourism Board και ο κ. Δημήτρης Λαζαρίδης εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού της Ιορδανίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο φιλοξενούμενοι υπό της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την κοινή συνεδρίαση ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος παρουσίασε τα πρόσωπα της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και στις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Γραφείου κάνοντας λόγο και για τις δυσκολίες οι οποίες προέκυψαν μετά την πανδημία που δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν όσα από κοινού είχαν αποφασιστεί στην τελευταία συνάντηση του μηνός Σεπετεμβρίου του έτους 2019.

Από την πλευρά τους τόσο η Επίτιμος Πρόξενος της Ιορδανίας στην Ελλάδα όσο και τα Μέλη της Ιορδανικής Κυβερνήσεως αναφέρθηκαν στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς των δύο Χωρών, βεβαίωσαν περί της ασφάλειας των τουριστών στην Ιορδανία και τον σεβασμό στην θρησκευτική ταυτότητα κάθε ανθρώπου και παρουσίασαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος στα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Μετά από εκτενή συζήτηση συναποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Ορίστηκαν 2 Μέλη από κάθε φορέα (ΔΙΟΙΚΟΎΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΊΑ ΙΟΡΔΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) για την προετοιμασία και σύνταξη «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», ώστε αυτό να υπογραφεί επισήμως στις αρχές του έτους 2021,

2. Να πραγματοποιηθεί το αναβληθέν για το έτος 2020 προσκυνηματικό ταξίδι της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιορδανία στο δεύτερο 15θημερο του μηνός Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με τις εκέι εκδηλωσεις της Εορτής των Φώτων δαπάνες της Ιορδανικής Κυβερνήσεως

3. Να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027), με σκοπό τις κοινές δράσεις προβολής και αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Μετά την κοινή σύσκεψη, παρετέθη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αντιπροσωπεία της Ιορδανίας γεύμα στο αθηναϊκό εστιατόριο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ευγενική φροντίδα δωρεά-τιμής ένεκεν- του Ιδιοκτήτη του εστιατορίου κ. Βλασίου Σταθοκωστόπουλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδέθηκε στο Γραφείο Του στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής την Ιορδανική Αντιπροσωπεία συνοδευομένη από τον Πρέσβη της Ιορδανίας στην Ελλάδα. Σε αυτή την συνάντηση παρέστησαν επίσης και ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Πανοσιολογιώτατος Γραμματέας της Επιτροπής Ἀρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη και αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία που έχει η Ελλάδα με την Ιορδανία, ενώ δήλωσε την αδυναμία που έχει σε αυτήν την χώρα, αφού ως αρχαιολόγος είχε μελετήσει τα ιστορικά μνημεία του τόπου.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πλέον η χώρα του θα επιστρέψει σε μία κανονικότητα, αφού έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Ο Μακαριώτατος προσέθεσε ότι και στην Ελλάδα υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά υπήρξε μία άνοδος του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, επανέλαβε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να συνεχίζουμε τις καλές σχέσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιορδανία.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων ανέφερε, μεταξύ άλλων τα της κοινή συνεργσίας και συναντήσεως το πρωί της 19ης Οκτωβρίου στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου και με έμφαση στο ότι αναμένεται να ετοιμαστεί και να υπογραφεί στα μέσα Ιανουαρίου 2022 «Μνημόνιο Συνεργασίας», το οποίο είχε αρχίσει από πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πανδημίας καθυστέρησε.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου