Αντιπροσωπεία Κληρικών-Εκπροσώπων
Ι. Μητροπολεων της Εκκλησίας της Ελλάδος
στο «Μουσείο Ολοκαυτώματος» (Ιερουσαλήμ)
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 η 4ήμερη επίσκεψη Αντιπροσωπείας Κληρικών-Εκπροσώπων Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Αγίους Τόπους. Η 15μελής Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Γραμματέα Πανοσ. Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη αυτού, πραγματοποίησε επίσκεψη στους Αγίους Τόπους από τις 8 έως και τις 12 Μαρτίου 2015, υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με την ευγενική οικονομική προσφορά του Ταξιδιωτικού Γραφείου Aerogrammi Travel και της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προέτρεψε την Αντιπροσωπεία να ολοκληρώσει την επίσκεψή της στα Ιερά Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων με την επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος (Γιαντ Βασέμ). Το Μουσείο αυτό, καθώς και το Ίδρυμα στο οποίο ανήκει, δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 κατόπιν σχετικών ενεργειών της κ. Ahuva Zaqen, Εκπροσώπου του Υπουργού Τουρισμού και Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ, μετά τη συνάντηση συνεργασίας που αυτή και συνεργάτες της είχαν με την Αντιπροσωπεία. Αφορμή της επισκέψεως αυτής υπήρξε και η αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου στα περί του προκατόχου του Μητροπολίτου Ζακύνθου κυρού Χρυσοστόμου, του οποίου η συμβολή για την σωτηρία συνόλου του Εβραϊκού πληθυσμού του νησιού υπήρξε καθοριστική.
Το μοναδικό αυτό γεγονός στα παγκόσμια χρονικά αποτελεί σημείο αναφοράς για τον εβραϊκό πληθυσμό όπου γης και για τον λόγο αυτό απεδόθη από το Κράτος του Ισραήλ στον μακαριστό Ζακύνθου Χρυσόστομο o τίτλος του «Δικαίου των Εθνών». Ο τίτλος αυτός απονέμεται αποκλειστικά σε προσωπικότητες που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρείται ως η υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε ξένο πολίτη από το Κράτος του Ισραήλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον ως άνω μακαριστό Μητροπολίτη Ζακύνθου κυρό Χρυσοστόμο, πάνω από 200 Έλληνες έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών». Μεταξύ αυτών ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Δαμασκηνός, ο Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής Άγγελος Έβερτ, ο μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιωακείμ, ο τότε Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ και άλλοι πολλοί, γεγονός που αποδεικνύει τις διαχρονικά ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις των δύο λαών-κρατών και συνιστά παρακαταθήκη για μία ακόμα στενότερη συνεργασία.
Εκ του Συνοδικού Γραφείου