Επιλέξτε τη γλώσσα σας

10 Ιανουαρίου

Οσίων Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης (1) (†395), Δομετιανού (2)επισκόπου Μελιτινής (†602), Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου.


(1)Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 332 και ήταν αδελφός του Μ. Βασιλείου. Διακρίθηκε για την μεγάλη του μόρφωση, την επιμέλειά του και την φιλοσοφική του κλίση. Νυμφεύθηκε την ενάρετη Θεοσεβία, η οποία όμως γρήγορα εκοιμήθη. Μετά την κοίμησή της εντάχθηκε στον κλήρο και σαράντα ετών χειροτονείθηκε επίσκοπος Νύσσης και Καππαδοκίας. Όταν το 381 συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος για να καταδικάσει την αίρεση των Πνευματομάχων, ο Γρηγόριος υπήρξε ο κατ’ εξοχήν υπέρμαχος της ορθόδοξης διδασκαλίας και κατατρόπωσε τους οπαδούς του πνευματομάχου Μακεδόνιου. Τόσο μεγάλη υπήρξε η συμβολή του και το αγωνιστικό του φρόνημα ώστε εκλήθη “ Πατήρ Πατέρων και Νυσσαέων Φωστήρ”, ο δε Μ. Θεοδόσιος τον ονόμασε “ Στύλο της Ορθοδοξίας”. Υπήρξε πολυγραφότατος. Έγραψε πολύ αξιόλογα έργα: κατηχητικά, δογματικά, ερμηνευτικά, ποιητικά, σημαντικούς εορταστικούς, ηθικούς, εγκωμιαστικούς και επιταφίους λόγους και έναν επιμνημόσυνο λόγο στον αδελφό του Μ. Βασίλειο.
(2)Έζησε στον 6ο αιώνα. Μετά το θάνατο της συζύγου του έγινε κληρικός και αφοσιώθηκε στην διακονία της Εκκλησίας, το πλήρωμα της οποίας αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσωπική του αξία τον εξέλεξε επίσκοπο Μελιτηνής. Άνθρωπος ενάρετος και εξαιρετικά φιλάνθρωπος εκοιμήθη ειρηνικά τον Ιανουάριο του 602 στην Κωνσταντινούπολη.