22 Μαρτίου
Βασιλείου πρεσβυτέρου ιερομάρτυρος (1) (†362). Μαρτύρων Καλλινίκου, Βασιλίσσης και Καλλίνικης (†252). Δροσίδος (2) θυγατρός βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτη πέντε Παρθένων. Οσιομάρτυρος Ευθυμίου, του εν Κωνσταντινουπόλει (†1814).
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Βασίλειος, έζησε στο χρόνια του δυσεβούς αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Κάποιοι ειδωλολάτρες τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι ειρωνευόταν και κατηγορούσε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Κλήθηκε και διατάχθηκε από τον έπαρχο να αποκηρύξει δημόσια την πίστη του στο Χριστό. Στην επίμονη άρνησή του πιστού πρεσβύτερου, ο Σατουρνίνος τον φυλάκισε και τον βασάνισε. Λίγες ημέρες αργότερα έφθασε στην Άγκυρα ο Ιουλιανός, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη στάση του Βασιλείου, διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Όταν όμως διαπίστωσε το αγωνιστικό φρόνημα, του αγίου και τη βαθύτατη και ακλόνητη πίστη του, διέταξε το θάνατό του με μαρτυρικό τρόπο χαρίζοντάς του την ουράνια γαλήνη και ευδαιμονία.
(2) Η αγία Δροσίδα, ήταν κόρη του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117), ο οποίος βασάνιζε και θανάτωνε πολλούς χριστιανούς, των οποίων τα λείψανα άφηνε άταφα. Όμως πέντε «κανονικές», δηλαδή πέντε παρθένες, έβγαιναν κρυφά τη νύκτα και ενταφίαζαν τα λείψανα των χριστιανών στο ασκητήριό τους. Στο έργο αυτό βοηθούσε και η Δροσίδα, η οποία είχε παραδειγματιστεί από τη ζωή και τη προσφορά των μοναχών. Ο μνηστήρας της όμως, παρακολούθησε την Δροσίδα και τη συνέλαβε την ώρα του ενταφιασμού. Όταν η αγία και οι πέντε μοναχές παρουσιάστηκαν στον Τραϊανό, ο αυτοκράτορας ταραγμένος διέταξε να θανατώσουν αμέσως τις πέντε μοναχές και να φυλάττουν με προσοχή την κόρη του. Η αγία κατόρθωσε κάποιο βράδυ να διαφύγει από τα ανάκτορα και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι κάποιων χριστιανών. Εκεί έπειτα από οκτώ ημέρες και ενώ προσευχόταν, εκοιμήθη ειρηνικά.