Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6 Δεκεμβρίου

Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων (1) της Λυκίας, του Θαυματουργού (†330), Αέρος επισκόπου Ιεροσολύμων. Μάρτυρος Νίσερ (2). Νεομάρτυρος Νικολάου του Καραμάνου, του εν Σμύρνη (†1657). Οσίων Αντωνίου και Νείλου, του εν Κύπρω.


(1)Έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α`Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα. Προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα λόγω σφοδρών ανέμων και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
(2)Ο Άγιος Νισέρ έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού και επειδή ήταν χριστιανός οδηγήθηκε στους Ιούλιο και Αιλιανό. Όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στη λατρεία του Χριστού, ο Νισέρ απάντησε καταφατικά και έτοιμος να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου την πίστη του στον ένα και μοναδικό Θεό. Τότε, διατάχθηκε ο βασανισμός του. Τον γύμνωσαν και με πυρακτωμένα σφαιρίδια μαστίγωσαν το σώμα του. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν. Αλλά, όταν και πάλι τον ανέκριναν, συνέχισε να ομολογεί τον Κύριο. Έτσι διατάχθηκε πάλι ο βασανισμός του. Αφού τον βασάνισαν τον έριξαν στην πυρά.