Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος μόλις επληροφορήθη την εκδημία του Ιωάννη Χατζηφώτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στρατευομένη Εκκλησία έχασε ένα σπουδαίο παιδί Της και έναν ικανό εργάτη Της. Η αιφνίδιος εκδημία του αγαπητού Ιωάννη Χατζηφώτη έφερε θλίψη στην καρδιά μας. Ο Ιωάννης Χατζηφώτης υπηρέτησε την Εκκλησία σε νευραλγικές θέσεις με όλη του τη δύναμη και όλο το πάθος της ψυχής του τόσο με τη γραφίδα του, όσο και με τον λόγο του. Τα προϊόντα του γονίμου καλάμου του αποπνέοντα άρωμα ελληνορθοδοξίας θα αποτελούν ζώσα μαρτυρία της. Ευχόμεθα ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να δώσει παρηγορία εις την οικογένειά του».


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


* Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ

Ο Ι. Μ. Χατζηφώτης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από γονείς Δωδεκανησίους. Έκανε σπουδές φιλολογίας στην Αθήνα και κοινωνιολογίας της θρησκείας στην Κατάνη της Σικελίας.
Είναι Μέγας Άρχων Υπομνηματογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Μέγας Άρχων Ιερομνήμων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Από το 1982 ως το 1988 Σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και από το 1983 Διευθυντής του επισήμου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Διευθυντής και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου από το 1984 ως το 1995.
Μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ιστορικών Μελετών επί του Νεοτέρου Ελληνισμού, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», τακτικός εταίρος της Εταιρίας Βυζαντινών Σπουδών, της Μεσογειακή Ακαδημίας της Ρώμης, της Ελληνικής Βιβλιογραφικής Εταιρίας, του Δ. Σ. της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας, Αντιπρόεδρος της Έκκλησης της Ακρόπολης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων - Ιδιοκτητών Επιστημονικού Περιοδικού Τύπου, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβούλων Δημοσίων Σχέσεων, Αν. Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Ασχολήθηκε με την ποίηση, την κριτική βιβλίου, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο. Μελετήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιστορικά, λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Έκανε διαλέξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Μάλτα, τη Μ. Βρετανία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. και συμμετείχε σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρήστο Τσιαμούλη, τον Γ. Βούκανο και τον Μαρσέλ Σπινέι. Θεατρικά του έργα παρουσιάστηκαν από το Αττικό Θέατρο, την ΕΤ1 και την ΕΡΑ. Μέλος της Συνάντησης της Μεσογείου από το 1985 ως το 1990.
Κυριότερα έργα του αναφέρονται στην Αλεξάνδρεια, τα Δωδεκάνησα, το Άγιον Όρος, το Βυζάντιο, τον Νέο Ελληνισμό, την εκκλησιαστική ιστορία, την ελληνορθόδοξη παράδοση, τον λαϊκό πολιτισμό, τη νεοελληνική λογοτεχνία κ.λπ. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ακαδημία της Λιγουρίας, την αρχαιότερη της Ιταλίας που βρίσκεται στη Γένοβα.
Υπήρξε τακτικός συνεργάτης όλων σχεδόν των ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών: «Έθνους», «Νέων», «Ελευθεροτυπίας», «Βραδυνής», «Εστίας», «Καθημερινής», «Απογευματινής», «Ακρόπολης», «Εικόνων», «Επικαίρων», «Ιστορίας εικονογραφημένης», «Ελευθέρου Τύπου».
Τελευταία κυκλοφορήθηκαν τα βιβλία του «Τα θαύματα του Πανορμίτη», «Η σκήτη της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης» και το «Γλωσσάρι του Αγίου Όρους».