(κατά την υποδοχή του στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, 13 Σεπτεμβρίου 2005)
Παναγιώτατε, ως ευ παρέστητε!
Ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σας καλωσορίζω στην Ελληνική Μακεδονία και σας εὐχομαι καλή επιτυχία στην επίσημη επίσκεψη, την οποία πραγματοποιείτε μετά της τιμίας συνοδείας σας. Σας εκφράζω δε την χαρά και την συγκίνηση όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου και παντός του κλήρου και του λαού για την παρουσία σας αυτή στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο βορειοελλαδική γη.
Έρχεσθε να συνεχίσετε την επίσκεψή σας του 1999, οι μνήμες της οποἰας έχουν βαθύτατα και γλυκύτατα σφραγίσει την κιαρδιά των κατοίκων της χώρας αυτής. Έρχεσθε να επισκεφθείτε τις δύο Ιερές Μητροπόλεις, τις οποίες δεν επισκεφθήκατε το 1999, για λόγους ανωτέρους της θελήσεώς σας. Πρόκειτε για τις Ιερές Μητροπόλεις Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, αφενός, και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας αφετέρου, στις οποίες θα έχουμε την μεγάλη χαρά καί τιμή να σας συνοδεύσουμε.
Παναγιώτατε,
Επισκέπτεσθε την Ελληνική Μακεδονική γη σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ήπειρος και οι πολιτικοί θεσμοί της αναζητούν προσανατολισμούς και διεξόδους. Θεωρώ, λοιπόν, χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι εδώ στη Μακεδονία ακούστηκε για πρώτη φορά, επί Ευρωπαϊκού εδάφους ο λόγος του Χριστού, διά στόματος του Αποστόλου Παύλου. Η Μακεδονία υπήρξε η πύλη εισόδου του Ευαγγελίου στην Ευρώπη. Και ο απόστολος Παύλος, με τη Χριστιανική του πίστη, την Ελληνική του παιδεία και την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτου, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αρχαιοελληνική Γραμματεία, Ρωμαϊκό Δίκαιο και Χριστιανική κληρονομιά. Αυτές είναι σταθερές αξίες επί των οποίων εθεμελιώθη η Ευρώπη, αν και σήμερα, δυστυχώς, ορισμένοι από τους πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς της λησμονούν ή θέτουν στο περιθώριο αυτές τις πνευματικές καταβολές.
Η Θεσσαλονίκη, η πόλις δια της οποίας εισέρχεσθε σήμερα στη Ελληνική επικράτεια, απετέλεσε, Παναγιώτατε, την γενέτειρα των Αγίων αδελφών και ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η ιεραποστολική τους δράσις στον χώρο των Σλάβων αδελφών μας, ευλογήθηκε και καθοδηγήθηκε από την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με το έργο τους, με την πνευματική τους ακτινοβολία και με τη διδακτική τους παρέμβαση στην κοινωνία και στον πολιτισμό των σλαβικών λαών, οι δύο Θεσσαλονικείς αδελφοί δίδαξαν και διδάσκουν, ες αεί, την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Το μήνυμα αυτό της Οικουμενικότητος προσπαθεί να μεταδώσει σήμερα, με κάθε τρόπο, η Εκκλησία της Ελλάδος, πιστή θυγάτηρ και αδελφή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σέβεται η Εκκλησία μας και αξιοποιεί την κληρονομιά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στηρίζουσα και βοηθούσα την επανασύνδεση των σλαβικών λαών με την Ορθόδοξη παράδοση, μετά την δύσκολη και μακρά περίοδο της επιβληθείσης αθεΐας.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω, Παναγιώτατε και σας εύχομαι μία πνευματικώς καρποφόρο και ευχάριστη παραμονή. Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε εντός ολίγων ημερών, στην Αθήνα, η οποία αποτελεί τον επόμενο σταθμό της Υμετέρας Παναγιότητος, μετά την ολοκλήρωση της εν Μακεδονία επισκέψεώς σας. Εύχομαι ο πανάγαθος Κύριος να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση επ’αγαθώ της Οικουμενικής Ορθοδοξίας του Γένους ημών.