- Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κιτίου και εν Χριστώ αδελφέ κ. Χρυσόστομε,
- Ἅγιοι Αρχιερείς,
- Ἐξοχώτατοι κύριοι εκπρόσωποι των πολιτειακών και πολιτικών αρχών,
- Ἐντιμότατοι κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως,
- Ἀγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Επισκεπτόμεθα με ιδιαίτερη χαρά την ιερά Μητρόπολη Κιτίου, όχι μόνο γιατί στο πρόσωπο του Ποιμένα της συναντώμεν ένα εκλεκτό φίλο και εξέχοντα Ιεράρχη της μαρτυρικής Εκκλησίας της αγίας, κατά τον χρονογράφον Λεόντιον Μαχαιράν, νήσου Κύπρου , αλλά και γιατί στον ιερό αυτό τόπο ακτινοβολεί συνεχώς από τους αποστολικούς ήδη χρόνους το ανέσπερο φως του χριστιανικού μηνύματος, το οποίο φωτίζει τους εγγύς και τους μακράν τόσο σε ευτυχείς, δυστυχώς ολίγους, όσο και σε χαλεπούς καιρούς, δυστυχώς πολλούς. Λάζαρος, ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού, χειροτονηθείς υπό των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, εποίμανε επί δεκαοκτώ έτη την κατά Κίτιον Εκκλησίαν. Από τους ιερούς αυτούς τόπους εγκαινίασε ο απόστολος των εθνών Παύλος (45 μ.Χ.) το μεγαλόπνοο ιεραποστολικό του έργο σε ολόκληρο τον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο, το οποίο απέδωσε πλούσιους καρπούς για την οικουμενική προοπτική του χριστιανικού μηνύματος με την εκλεκτική πρόσληψη της υπέροχης πνευματικής κληρονομίας του προχριστιανικού Ελληνισμού.
Η συνάντηση αυτή των οικουμενικών προοπτικών του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, η οποία σφραγίσθηκε με τη διαλεκτική ισορροπία της δημηγορίας του Αποστόλου των εθνών στον Άρειο Πάγο των Αθηνών , έθεσε τις βάσεις της όλης ιστορικής εξελίξεως της πολιτιστικής κληρονομίας των χριστιανικών λαών της Ευρώπης. Έτσι, η ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη αντλούσε πάντοτε τη δυναμική της από το ιστορικό βάθος της σχέσεως αυτής, έστω και αν οι αντιξοότητες των καιρών άφησαν τραυματικές εμπειρίες στον Κυπριακό Ελληνισμό με την αραβοκρατία, τη μακραίωνη περίοδο της φραγκοκρατίας (ιβ -ιστ αἰ.), την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία (ιστ -ιθ αἰ.), και με την αποικιοκρατία των νεωτέρων χρόνων. Απότοκον αυτών υπήρξεν το σέμνωμα της αγιοτόκου νήσου, η χορεία δηλονότι των μαρτύρων, ομολογητών, αγίων κ.λπ. ηγιασμένων μορφών (αγ. Αθανασίου Πεντασχοινίτη, Μελετίου μητροπολίτου Κιτίου [† 1821] κ.α.). Μνημονευτέες επίσης οι ιερές Μονές Σταυροβουνίου, αγ. Γεωργίου Μαυροβουνίου, αγ. Μηνά και αγίων Μαρίνης και Ραφαήλ.
Όθεν, το οδοιπορικό στη Μεγαλόνησο είναι μία οφειλετική αναφορά στην ιστορική μνήμη του Ελληνισμού, γιατί εδώ βιώνεται πληρέστερα όχι μόνο η θαυμαστή ιστορική του αντοχή στις αλλεπάλληλες αντιξοότητες των καιρών, αλλά και η υπέρβαση των αντιξοοτήτων αυτών για να μην ανακοπή η ατονήση η πηγαία ακτινοβολία του. Η Εκκλησία της Κύπρου, ανεξάντλητη πηγή εμπνεύσεως και παρηγορίας του Κυπριακού Ελληνισμού σε όλες τις ιστορικές περιόδους, αποτελεί και σήμερον τη συνεκτική πνευματική δύναμη όχι μόνο για τη θεραπεία των πληγών του προσφάτου παρελθόντος, αλλά και για την πληρέστερη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής προοπτικής. Η δυναμική παρουσία της Κυπριακής Εκκλησίας στις διορθόδοξες και στις διαχριστιανικές σχέσεις αποτελεί το σημαντικώτερο ίσως ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις διαγραφόμενες αισιόδοξες προοπτικές του ρόλου της στην Ηνωμένη Ευρώπη. Η κοινή αποστολική παράδοσις των κατά τόπους Εκκλησιών και η διαχρονική πίστη στον σεβασμό της ποικιλίας των ιστορικών εκφράσεων της Ορθοδοξίας, συγκεφαλαιούμενη πάντοτε στο ιστορικό πρόσωπο του θεανθρώπου Χριστού και στο λυτρωτικό έργο της θείας οικονομίας, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα διεξόδου στο σύγχρονο προβληματικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, «και ει τι δέοι προστεθήναι εις τράνωσιν δώσει Κύριος».
Αντικείμενον ιδιαιτάτης αναφοράς αποτελεί το πολυσχιδές ποιμαντικόν, κοινωνικόν, φιλανθρωπικόν και ιεραποστολικόν έργον το οποίον επιτελείτε, χάριτι θεία, Πανιερώτατε εν Χριστώ αδελφέ, με το Ορθόδοξον Πνευματικόν Κέντρον Αγίου Γεωργίου Μακρή, το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης, τον Ραδιοφωνικόν Σταθμόν, τις Κατασκηνώσεις, τη Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού, τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα: το Ταμείον Αγάπης, το Ίδρυμα «Όασις» - Αγίου Γεωργίου, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Ορθόδοξον Αδελφότητα «Απόστολος Παύλος», το Ίδρυμα Υποτροφιών, την Εξωτερικήν Ιεραποστολήν εις Αφρικήν, καθώς και τις εκδόσεις περιοδικών.
Πανιερώτατε εν Χριστώ αδελφέ,
εις πίστωσιν «δια την εκ καρδίας ομολογίαν» Σας , δεχθήτε παρακαλώ την ένθερμον ευχήν της ημετέρας ελαχιστότητος υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως Υμών επ ἀγαθῷ του φιλοχρίστου ποιμνίου Σας και προς δόξαν του εν Αγία Τριάδι αποκαλυφθέντος Θεού.