Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, Α´ Κυριακή των Νηστειών, από την Εκκλησία μας η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, γεγονός που απετέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Την εορτή καθιέρωσαν το 842, ύστερα από την παρέλευση της Εικονομαχίας, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, ο υιός της Μιχαήλ ο Γ΄ και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιος, ο Ομολογητής.
Το πρωί, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου ετελέσθη στον Καθεδρικό Ι. Ναό των Αθηνών Αρχιεπισκοπική Συνοδική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή κληρικών Αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι ενδημούν στην Ελλάδα, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών αρχών καθώς και πρέσβεων ξένων κρατών.
Προ της Απολύσεως της Θ. Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της λιτανευτικής πομπής, η οποία προηγήθηκε της ιστορικής αναστηλώσεως των εικόνων το 842. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, παρετήρησε ότι : «κατά την άποψή μας, ο πλανήτης βιώνει την πιο δραματική εμπειρία μιας αποπροσωποποιήσεως του ανθρώπου. Κι όταν το πρόσωπο αποψιλωθεί από την θεολογική του ευθύνη, τότε σχετικοποιούνται τραγικά, έννοιες και αξίες καθώς χάνουν το αυθεντικό τους περιεχόμενο. Τα παραδείγματα πολλά από τα Μ.Μ.Ε. όπου εθιζόμαστε καθημερινά στον εξευτελισμό των ζωντανών και στη σκύλευση της μνήμης των νεκρών, στον υποκριτικό πουριτανισμό των ηθών, με την αποκλειστικά οικονομοτεχνική προώθηση του πολιτισμού που απαιτεί αδηφάγα τον εκφυλισμό των αρετών και οδηγεί στην παραγωγή προσφύγων, στην αγοραπωλησία των λαών και το κλείσιμο του ισολογισμού των νεκρών στο τέλος των ακήρυχτων πολέμων. Η διέξοδος από τις διαπιστώσεις, για μας, είναι απλή και κατανοητή. Χρειάζεται αναπροσανατολισμός του πολιτισμού. Κι αυτός γίνεται με στροφή σε ο,τι άλλοτε έκανε τον πολιτισμό σταθμό στην Παγκόσμια Ιστορία».
Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι : «Η Εκκλησία προτείνει την θεολογία των εικόνων της με την οποία καταξιώνεται απόλυτα ο άνθρωπος με την αιώνια προοπτική του. Οι Άγιοι των οποίων το πρόσωπο ασπαζόμαστε είναι οι μετανοημένοι αμαρτωλοί. Πίσω απ’αυτή τη φράση κρύβεται το μεγαλείο του ανθρώπου που αξίζει την γαλήνη και τη σωτηρία, όποιος κι αν είναι, ο,τι κι αν έχει κάνει, όσο κι αν αμαύρωσε την εικόνα του προσώπου του. Για την Πίστη μας δεν υπάρχει τίποτε που να μη διορθώνεται κάτω από το πρίσμα της Αναστάσεως». «Ο Χριστός», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «ήρθε για να σωθεί και το ανθρώπινο σώμα. Με την ανάσταση των νεκρών, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα επανενωθούν οι ψυχές με τα σώματά μας κι έτσι θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση από την σχάση του θανάτου στη σχέση της ζωής».
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο το καθιερωμένο επίσημο πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Χθες, παραμονή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιουμένου από τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τον Πανηγυρικό της εορτής εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος, Αρχειοφύλακας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μεταξύ άλλων παρετήρησε :
«Ἡ ἱστορική πορεία τοῦ κόσμου, ἡ σωτηρία καί ἡ ζωή του, ἐξαρτᾶται ἀπό τήν ἐφευρετικήν στάσιν τῆς Ἐκκλησίας, ἀπό τήν τέχνην Της νά τόν κάνῃ ν’ ἀποδεχθῇ τήν ἐνεργό παρουσίαν τῆς ἀγάπης. Ὅταν τοποθετοῦμε τήν Ἐκκλησία εἰς τό περιθώριον τῆς πορείας τοῦ κόσμου, τῶν κάθε εἴδους γεγονότων του, τότε ἀρνούμεθα τήν ἀποστολήν Της, τή θεία καί αἰωνία φύσιν Της, μέ τήν ὁποία καί ἀσκεῖ τό ἐγκόσμιον ἔργο Της. Προσκαλεῖ τόν σύγχρονον ἄνθρωπον, εἰς μίαν καινουργόν πορείαν, ἐν μέσῳ πολλῶν ἐμποδίων, αἱρετικῶν πλανῶν καί ποικίλων ἐχθρῶν, οἵτινες ὡς ζιζάνια προσπαθοῦν νά καταπνίξουν τό εὐσεβές πλήρωμα Αὐτῆς, μέ σκοπόν τήν ἀπώλειαν, καίτοι ἀπό τούς πρώτους χρόνους τῆς διαδόσεως τῆς χριστιανικῆς Ἀληθείας καί τῶν χριστιανικῶν ἰδεῶν ἐξέσπασαν αἱ λυσσαλέαι ἀντιδράσεις κατά τῆς Ὀρθοδοξίας».
«Εἰς τήν μονάδα» υπεγράμμισε σε άλλο σημείο του λόγου του ο ομιλητής, «τήν ἀτομοκρατίαν καί τόν ὠφελιμισμόν ἡ Ὀρθόδοξος Διδασκαλία ἀντιτάσσει τήν ἁρμονικήν σχέσιν τοῦ ἀνθρώπου μέ τόν Θεόν, μέ τήν φύσιν του καί μέ τήν κτίσιν, τήν ὁποίαν καλεῖται νά ἁγιάσῃ μέ τό ὑπόλοιπον πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας. Ἐπιπλέον ὁ λόγος τοῦ Ἀποστόλου τῶν Ἐθνῶν ἀποδεικνύει, ὅτι ἡ θέσις τῆς Ὀρθοδοξίας δέν εἶναι εἰς τό περιθώριον τῆς ἱστορίας, ἀλλά εἰς τό κέντρον τῶν κοινωνικῶν ζυμώσεων. Ἔναντι κάθε μορφῆς ἐξουσίας, ἡ Ἐκκλησία προβάλλει ἀνέκαθεν τόν διάλογον καί τήν ἀγάπην, μένουσα πάντοτε ἀκεραία καί ἀμετακίνητος εἰς τήν δογματικήν Αὐτῆς διδασκαλίαν. Ἄλλωστε ἡ ἐσχατολογική ὀντολογία τῆς ὀρθοδόξου πίστεως θεμελιώνεται εἰς τήν διαλεκτικήν».
Αύριο, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο Πρέσβυς της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Βντόβιν παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας. Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά σε ανταπόδοση της από σειρά ετών δεξιώσεως, την οποία οργανώνει η ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου.