Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με πρωτοβουλία του Κλάδου Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου διημερίδα για τα 50 χρόνια Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Στο χώρο που σφράγισε το ευρωπαϊκό βάπτισμα της χώρας, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωποι του πολιτικού κι ακαδημαϊκού κόσμου, συγγραφείς και δημοσιογράφοι εκλήθησαν να μιλήσουν για το όραμα της γηραιάς ηπείρου και τη θέση της Ελλάδος σ’ αυτήν.

Την πρώτη ημέρα τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, «ο πρώτος Έλληνας ευρωπαϊστής», όπως τον προσφώνησε ο Μακαριότατος στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού έκανε αναφορά στο πρόσωπο ενός άλλου, σημαντικού Έλληνα ευρωπαϊστή, του Ευαγγέλη Ζάππα, μίλησε με θαυμασμό για το αίτημα του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας για τη δημιουργία μιας “Alliance Solidaire” μεταξύ των εθνών της Ευρώπης. Κατόπιν, αναφέρθηκε σε μιαν άλλη πτυχή του Καποδίστρια, «στον ρόλο της Εκκλησίας στη συνείδησή του», επισημαίνοντας ότι «εφρόντιζε να γίνεται σεβαστός και ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του γένους». Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης περιέγραψε τους επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς του πολιτικού άνδρα κι επανέλαβε τη ρήση του Κωνσταντίνου Τσάτσου «πως την Ελλάδα, την έκανε ο Καποδίστριας». Τελευταίος από τους ομιλητές, ο καθηγητής Mελέτης Μελετόπουλος, έδωσε το ιστορικό πλαίσιο της πολιτικής διαδρομής του Καποδίστρια, σκιαγραφώντας το όραμα του ηγέτη για ένα κράτος σύγχρονο, απαλλαγμένο από την ηγεμονία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.

«Η μετάδοση της Ευρωπαϊκής ιδέας στην Ελλάδα» απασχόλησε τη στρογγυλή τράπεζα της δεύτερης ημέρας με συνομιλητές τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βούλτεψη, τους συγγραφείς Τάκη Θεοδωρόπουλο, Παναγιώτη Δρακόπουλο και τους δημοσιογράφους Μιχάλη Δημητρίου και Κωστή Βέρρο. Η κ. Βούλτεψη σημείωσε με έμφαση το έλλειμμα πληροφόρησης για την Ευρώπη από τα μέσα ενημέρωσης και τόνισε την ανάγκη αποκέντρωσης κι ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Αντίστοιχα, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η χώρα έναντι της Ευρώπης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες κι έδωσε τη σκυτάλη της συζήτησης στον κ. Θεοδωρόπουλο, που δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ένωσης, καταγράφοντας ότι αυτή είναι πρωτίστως πολιτιστική με θεμελιακό συστατικό και τον Χριστιανισμό. Η διημερίδα έκλεισε με την εισήγηση του κ. Δρακόπουλου, που, σημειώνοντας τους ιστορικούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής πορείας από την αρχαιότητα έως σήμερα, έδωσε την ταυτότητα της γηραιάς ηπείρου ως πολιτιστικό μόρφωμα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου