Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Συνεχίστηκαν χθες, 17η Οκτωβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία, στο Προκόπι Ευβοίας, οι εργασίες της ΙΗ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου της Σ. Ε. επί των Αιρέσεων.
Ο πρώτος εισηγητής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Εμπειρίες–θείες αποκαλύψεις: Γνήσιες και νόθες». Μεταξύ των άλλων, ετόνισε ότι: «Η σαφής διάκριση των εμπειριών σε γνήσιες και νόθες στηρίζεται στη σαφή διάκριση των δύο πηγών αυτών των εμπειριών. Οι μεν γνήσιες εμπειρίες έχουν πηγή τους τον Ένα Αληθινό Θεό, που απεκαλύφθη εν Χριστώ, ενώ οι νόθες έχουν πηγή τους τους εκπεσόντες αγγέλους, τους δαίμονες. Περιθώρια για «γκρίζες ζώνες» και «αμφισβητούμενα εδάφη» δεν υπάρχουν».
Ο δεύτερος εισηγητής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ Αεράκης, ανέπτυξε το θέμα: «Διάκριση εμπειριών στην Αγία Γραφή». Αφού ανέλυσε την περί εμπειριών διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, υπογράμμισε ότι: «Συνήθως θαμπώνονται οι άνθρωποι από χαρίσματα εντυπωσιακά, όπως η γλωσσολαλία, η θαυματουργία, το προορατικό. Αλλά αυτά πέραν του ότι η λειτουργία τους καθ’ ολοκληρίαν οφείλεται στον Θεόν, δεν απαιτούν ξεχωριστό κόπο! Οι διακονίες όμως, το να κάμπτεις τον εγωισμό και να υπηρετείς τους αδελφούς σου στις ποικίλες ανάγκες, με τις πιο κοπιώδεις και εξωτερικά ευτελείς υπηρεσίες, αυτές απαιτούν προσωπική μετοχή του ανθρώπου».
Ο τρίτος εισηγητής, Ελλογιμ. Καθηγητής κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ετόνισε ότι, κατά τους Πατέρες, «Το δώρο των εμπειριών παρέχεται από τον Θεό, σε όσους καθαίρονται από τα πάθη και καταθέτουν τον αγώνα τους ως ανθρώπινη συνεργία. Έτσι προσέγγισαν και βίωσαν οι Πατέρες και οι Άγιοι της Εκκλησίας τον πνευματικό αγώνα, την μετάνοια, την προσευχή και την σχέση τους με τον Θεόν. Γι’αυτό τα συγγράματά τους και προ πάντων η ζωή τους, φέρουν την σφραγίδα της γνησιότητος και αποτελούν διαχρονικά την λυδία λίθο και το ασφαλέστερο «γραδάρισμα» για την διάκριση των εμπειριών».
Ο τέταρτος εισηγητής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Τσιάκκας, μεταξύ των άλλων , υπογράμμισε ότι «Σε πλείστες όσες από τις παραθρησκευτικές ομάδες, τα αυτοδιαφημιζόμενα φαινόμενα στο χώρο τους ως "εμπειρίες", δεν αποτελούν παρά μεθόδους διανοητικού χειρισμού (πλύση εγκεφάλου)».
Οι εργασίες συνεχίστηκαν το απόγευμα με την εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντωνίου Πινακούλα, με θέμα: «Οι εμπειρίες στη σύγκρουση Εκκλησίας και παγανισμού». Ο εισηγητής, αφού αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εμπειριών που καταγράφηκαν στον αρχαιοελληνικό χώρο, κατέληξε ότι «Η προσέγγιση του παγανιστικού κόσμου από την Εκκλησία, η σύγκρουση μαζί του και η τελική νίκη της, έγινε στον τομέα της θρησκευτικής εμπειρίας. Πέραν δηλαδή του ορθού λόγου, της κοινωνικής πρακτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση στον τομέα αυτό άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορία της Εκκλησίας».
Τελευταίος εισηγητής της ημέρας ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ευάγγελος Γκανάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ανάγκη του συγχρόνου ανθρώπου για εμπειρίες: μία Ορθόδοξη προσέγγιση». Αφού αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που θεωρήθηκαν ως εμπειρίες στους τελευταίους δύο αιώνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για εμπειρίες είναι σύμπτωμα των Νέων Χρόνων, ένα ακόμη σημείο της απομάκρυνσής του από την Χριστιανική παράδοση, την παράδοση που θέλει τον πιστό να συναντά τον Αναστημένο Χριστό μέσα στην ζωή και την εμπειρία της Εκκλησίας, που είναι η κοινότητα των πιστών, το Σώμα του Χριστού».
Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα συνεχιστούν και σήμερα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου