Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης , ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τίμησαν σήμερα με το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου τον επί έτη σταθερό υπηρέτη της Ελληνορθοξίας από το μετερίζι της πολιτικής , διαπρεπή βουλευτή και πρώην Υπουργό κ.Στέλιο Παπαθεμελή, για την δυναμικότητα και το σθένος που επιδεικνύει στην διαφύλαξη της Ελληνορθόδοξης Ιστορίας και Παράδοσης της Πατρίδας μας.
Το ήθος του ανδρός, το εκκλησιαστικό του φρόνημα, το ψυχικό σθένος και την παρρησία με την οποία υπηρέτησε ο διαπρεπής πολιτικός, το Εθνικό συμφέρον, την αρχαία και κλασσική Ελληνική παιδεία εξήρε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας: " Πέραν της εκπλήρωσης του τυπικού χρέους της η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά στο πρόσωπο του κ.Παπαθεμελή το κοινοβουλευτικό ήθος" επισήμανε ο Μακαριώτατος, και πρόσθεσε: "Ένα ήθος σπάνιο στις μέρες μας. Ένα ήθος το οποίο απορρέει από μια εσωτερική σεμνότητα την οποία αναδίδει το καλλιεργημένο ανθρώπινο πνεύμα και δει η Ορθόδοξη πνευματικότητα και το οποίο δεν "σταματά" και δεν διστάζει εν όψιν κινδύνων και σκοπιμοτήτων, τα οποία πολλές φορές γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στους δημόσιους άνδρες της σημερινής ζωής. Τιμάται η Ορθόδοξη αντίληψη, η πολιτική διορατικότητα ενός πολιτικού ανδρός, που είναι σε θέση να δει μακρύτερα απ΄ ότι βλέπουν οι άλλοι. Τιμάται σήμερα η αγάπη στον γνήσιο Πατριωτισμό, στο γένος των Ελλήνων και στην πατρίδα, καθώς και ο σωτήριος λόγος ο οποίος μπαίνει "ανάχωμα" απέναντι στις δυνάμεις που απεργάζονται την αλλοίωση του Έθνους, υπηρετώντας πτυχές της "κακώς εννοουμένης" παγκοσμιοποίησης διότι, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος "κανείς δεν εναντιώνεται στις καλώς εννοούμενη Παγκοσμιοποίηση"
Λαμβάνοντας τον λόγο, συγκινημένος ο κ.Παπαθεμελής συμφώνησε με τον Μακαριώτατο πως "διανύουμε μια παρακμιακή εποχή, κατά την οποία γίνονται προσπάθειες να ανασταλούν οι αντιστάσεις του λαού μας, ώστε αυτός να οδηγηθεί στην παντελή αδράνεια", γι αυτό και μόνο εκτίμηση εμπνέουν όσοι εκ των επωνύμων, δεν διστάζουν να διατυπώνουν αντίθετη στο ρεύμα, άποψη, αφού αυτό το "είδος" των δημοσίων ανδρών τείνει να καταστεί εν "ανεπαρκεία". Όπως είπε ο κ.Παπαθεμελής : " Πίστεψα στο κοινωνικό ιδεώδες της Ορθοδοξίας, στο όραμά της για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αγάπης και ελευθερίας. Σε ένα όραμα μετακαπιταλιστικό, μετακομμουνιστικό και ας μου επιτραπεί... "μετα-μετανεωτερικό". Όσοι θέλουν να δουν την Ιστορία της Εκκλησίας, και τα λάθη της "Ιστορικής Χριστιανοσύνης", δεν μπορούν να δουν κατάματα, τα εκατομμύρια των ψυχών που σώθηκαν από την απόγνωση και την απελπισία, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας που με την αδιάλειπτη προσευχή συμμετέχουν στην τέλεση των Μυστηρίων της Εκκλησίας"
Κάνοντας μια αναδρομή της πορείας του από τα παιδικά του χρόνια, ο τιμώμενος αναφέρθηκε με συγκίνηση στους γονείς του "οι οποίοι", όπως είπε, "ενστάλαξαν, με το παράδειγμά τους, μέσα μου, την πίστη και όταν αργότερα διάβαζα ως φοιτητής ανακάλυψα τις μεγάλες δυνάμεις της ψυχής μου και τη δύναμη του "γιγνώσκειν" και του "πιστεύειν"... Ύστερα επέλεξα την πολιτική. Όλοι όσοι θέλουν να επηρεάσουν τους άλλους ανθρώπους είναι είτε πολιτικοί είτε...Άγιοι. Οι Άγιοι είναι και πολιτικοί. Όμως δυστυχώς δεν ισχύει και το αντίστροφο. Οι πολιτικοί δεν είναι Άγιοι"!
Ο κ.Παπαθεμελής αναφερόμενος στην πολιτική του σταδιοδρομία τόνισε : " Εγώ, ασχέτως εαν εξαναγκάστηκα να ανήκω σε κόμμα, θεωρώ ότι η Εκκλησία και η Πίστη, με κράτησε ψυχικά " υπερκομματικό". Συμφωνώ με τον Μακαριώτατο, βιώνουμε μια εποχή παρακμής των δυτικών κοινωνιών και της δικής μας δυστυχώς! Όμως όταν υπάρχουν αντιστάσεις, εκ των πραγμάτων περιορίζεται η αδράνεια που κυριαρχεί μέσα σε αυτήν την ιδιόρρυθμη φάση του "εκσυγχρονισμού", της "εκκοσμίκευσης" , ως ιδεολογίας στα πλαίσια μιας "νέας τάξης" πραγμάτων, όπου γίνεται το μέσον της παγκοσμιοποίησης για την ὁμοιογένεια" και την εξομοίωση των πάντων και πασών", που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθ ημάς Ανατολική θρησκευτική Παράδοση της κατάκτησης της Βασιλείας των Ουρανών".
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στον στενό σύνδεσμο της Εκκλησίας και λαού στην πατρίδα μας: " Εδώ στην Πατρίδα μας δεν μπορώ να πω πως αγνοείται το έργο της Εκκλησίας αφού μετά το κράτος, είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 φορέας κοινωνικού έργου, το οποίο θα λέγαμε ότι απορρέει από την καταστατική υποχρέωσή της Εκκλησίας". Αναφερόμενος δε στις "καίριες παρεμβάσεις" του κ.Παπαθεμελή, ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε:
" Εκτιμούμε την ευεργετική παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας, με τον ευπρεπή του λόγο και τις καίριες παρεμβάσεις του στα Εθνικά μας θέματα. Τα Eθνικά μας θέματα απαιτούν προσεκτική και αξιοπρεπή διαχείριση στην αντιμετώπισή τους, και εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας κάνουμε αγώνα για να διαφυλαχθεί πάση θυσία, η κοινωνική και πνευματική μας ταυτότητα...Έχουμε ιστορία και παράδοση τέτοια, που δεν πρέπει να λησμονούμε έναντι "καιρικών" ανταλλαγμάτων.
Ο Μακαριώτατος κλείνοντας την ομιλία του απάντησε σε όσους επικρίνουν την Εκκλησία ως "οπισθδρομική" : " Δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις σήμερα στην ΕΕ όσοι επικρίνουν την διδασκαλία της Εκκλησίας. Αναφέρω επί παραδείγματι, πως η Γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τις Ορθόδοξες, Καθολικές και Προτεσταντικές Εκκλησίες να συνεργαστούν με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Νικολά Ζαρκοζί, επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής, για το οποίο υπήρξε σθεναρά αντίδραση και να συμβάλλουν ώστε να μην πλήττεται η αξιοπρέπεια του προσώπου, στο πρόσωπο του κάθε μετανάστη. "Επίσης η Γερμανίδα υπουργός Υγείας, κάλεσε την Προτεσταντική Ευαγγελική Εκκλησία να συνεργαστούν με το Υπουργείο της, για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και τη φροντίδα των νηπίων με στόχο την ενστάλαξη των υπερούσιων αρχών της χριστιανικής πίστης, στα παιδιά. Και τέλος, θυμίζω το αντίστοιχο άρθρο του μη ψηφισθέντος ακόμη Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο όμως κάποτε θα ψηφιστεί , όπου αναφέρεται ότι όλη η ΕΕ αναγορεύει την Χριστιανική Εκκλησία ως Επίσημο συνομιλητή ξέχωρα από άλλους θεσμούς"
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ