Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μὲ τὴν ἀνωτάτη διάκριση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐτίμησε ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος τὸν κορυφαῖο Ἑλληνοαμερικανὸ Ἀκαδημαϊκὸ Δρα Ἰωάννη Κουμουλίδη.
Προσφωνώντας τὸν τιμώμενο ὁ Ἀρχιεπίσκοπος σημείωσε ὅτι ὁ Δρ Κουμουλίδης διακρίνεται ὡς ἀκαδημαϊκὸς διδάσκαλος, ἀλλὰ καὶ ὡς μία σπουδαία προσωπικότητα τῆς Ἀμερικανικῆς Κοινοπολιτείας καὶ τῆς Ἑλληνικῆς Ὁμογένειας. Ἐπίσης, ἐπεσήμανε ὅτι ἡ Ἱερὰ Σύνοδος στὸ πρόσωπό του τιμᾶ τὸν ἄνθρωπο, μὲ τὴ σεμνότητα τοῦ χαρακτήρα καὶ τὴν ἐσωτερικὴ πνευματικὴ καλλιέργεια, τὸν ἕλληνα πατριώτη καὶ τὸν Ὀρθόδοξο Χριστιανό. Τιμᾶ, ἐπίσης, τὸν ἐπιστήμονα, ὁ ὁποῖος ἀσχολεῖται κυρίως μὲ τὴν ἀνάδειξη τῆς νεώτερης ἱστορίας τῆς Ἑλλάδος, ἀλλὰ καὶ τὸν κορυφαῖο παράγοντα τῆς ἑλληνικῆς ὁμογένειας, ποὺ ὑπερασπίζεται μὲ ἐπιτυχία τὰ δίκαια τῆς χώρας μας στὶς Η.Π.Α.
Στὴν ἀντιφώνησή του ὁ Δρ Κουμουλίδης σημείωσε ὅτι οἱ βάσεις τῆς δράσεως καὶ τῶν ἔργων του στὴν Ἀμερικὴ ἦταν ἡ οἰκογένειά του καὶ ἡ δύναμη τῆς Ὀρθόδοξης πίστης του. Τόνισε δὲ ὅτι πέτυχε στὰ ἔργα του, γιατὶ στὶς Η.Π.Α. ἡ ἀξιοκρατία εἶναι γεγονός, αλλὰ καὶ γιατὶ τίμησε τὴν ἐμπιστοσύνη προσώπων ποὺ τὸν ἀγκάλιασαν καὶ τὸν ἐνίσχυσαν.
Παρὼν στὴν ἐκδήλωση ἦταν ὁ προσωπικὸς παλαιὸς φίλος τοῦ τιμωμένου, Ὑφυπουργός Μεταφορῶν καὶ Ἐπικοινωνιῶν, κ. Ἀναστάσιος Νεράντζης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ιωάννου Α. Κουμουλίδου

Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας
Μπόλλ Κρατικοῦ Πανεπιστημίου



Ο Ιωάννης Α. Κουμουλίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά.
Από το 1956-1961 σπούδασε Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Μοντκλαίρ Κρατικό Πανεπιστήμιο από όπου έλαβε Πτυχίο και Μάστερ.
Έλαβε μόρφωση και από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ (Διδακτορικό ,1968)των Ηνωμένων Πολιτειών και από το Κολλέγιο Φίτζγουίλλιαμ (Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ) της Αγγλίας.
Διετέλεσε Βοηθός Καθηγητής στο Όστιν Πι Στέϊτ Γιουνιβέρσιτι (Austin Peay State University) το 1968 και Επισκέπτης Καθηγητής στο Βάντερμπιλτ Γιουνιβέρσιτι (Vanderbilt University) την ίδια χρονιά.
Από το 1968 είναι μέλος της σχολής του Μπόλλ Κρατικού Πανεπιστημίου , Μάνσι, Ιντιάνα, όπου είναι ομότιμος πλέον Καθηγητής από τον Ιανουάριο του 2003 και Διευθυντής του Προγράμματος των Ελληνικών Σπουδών.
Ειδικότερα, υπήρξε Βοηθός Καθηγητής στο Μπόλλ Κρατικό Πανεπιστήμιο από το 1968-1971,Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1971-1975 και Τακτικός από το 1975-τον Ιανουάριο του 2003.
Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο ο Δρ. Κουμουλίδης ίδρυσε Τμήμα Ελληνικών Σπουδών για την μελέτη της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού και οργανώνει ετήσια Συνέδρια ,όπου σημαίνουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματεύονται θέματα του πολιτισμού της Ελλάδος ,του Βυζαντίου και της Κύπρου ,έχοντας για τις δραστηριότητές του αυτές δεχθεί τα συγχαρητήρια του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Πέρα από τις αρμοδιότητές του στο Μπόλλ Κρατικό Πανεπιστήμιο ο Δρ. Κουμουλίδης έδωσε μεγάλο αριθμό διαλέξεων σε διάφορα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νότρ-Ντάμ,κ.λ.π.) και της Αγγλίας (Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Λόνδινο, Κέντ).
Συμμετέχει σε πολλές επιτροπές του Αμερικανικού Δημοσίου για την εκπαίδευση και είναι μέλος πολλών Ινστιτούτων και Διεθνών Οργανισμών .Συγκεκριμένα, υπηρέτησε στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εξωτερικού Προγράμματος για το 'Κέντρο Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης'και για τις Ελληνικές Σπουδές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1985-1992).Υπήρξε μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Κάμπιον στην Αθήνα, (1991-1997) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Αθηνών στην Ελλάδα (1993-1998).
Υπηρέτησε και στην Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος για τις Διεθνείς Ελληνικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (1988-1989).
Επίσης συμμετείχε στην Διεθνή Επιτροπή του Κέντρου Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1989-1993)και της Εκδοτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κολλεγιακού Τύπου(1990-1992).
Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής του Κολλεγίου Φιτζγουίλλιαμ ,Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, το έτος 1970-1971.
Το 1988 ο Δρ. Κουμουλίδης εξελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολλεγίου Φιτζγουίλλιαμ Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής του Κολλεγίου για το έτος 1989-1990.
Υπήρξε τελειόφοιτος Ερευνητής Υπότροφος του Φουλμπράϊτ -Χέις στην Ελλάδα,το 1977-1978, και πάλι το 1987-1988.
Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής του Κάμπιον Χόλλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , για το έτος 1980-1981 και εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής του Γουόλφσον Κολλεγίου ,Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , για το έτος 1983.
Ο Δρ. Κουμουλίδης τιμήθηκε με τρία ταξιδιωτικά βραβεία από το Αμερικανικό Συμβούλιο των Εταιριών των Λογίων, 1969,1971 και το 1974: Από Υπουργείο Των Εξωτερικών των Η.Π.Α. Βραβείο του Σεμιναριακού Προγράμματος για τους Λογίους Διπλωμάτες,1974 τρία Ερευνητικά Βραβεία από την Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρία, 1973,1980 και 1990:δύο βραβεία από το ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 1980,1981, για την παρακολούθηση της Συνόδου της Ατλαντικής Ενώσεως των Νέων Πολιτικών Ηγετών με θέμα 'Η Μεσόγειος και η Δύση :Προβλήματα Συνεργασίας και Ασφάλειας', η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες , στο Βέλγιο (Έδρα του ΝΑΤΟ ) και στο Μπάρι της Ιταλίας στις 20-26 Σεπτεμβρίου 1980.Βραβείο του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση σεμιναρίου της Ατλαντικής Ενώσεως των Νέων Πολιτικών Ηγετών με θέμα : “Η Γενιά των Διαδόχων “ η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο και στο Κολέγιο του Αγίου Πέτρου, στην Οξφόρδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 3-8 Ιουλίου 1981.Επτά Ερευνητικά Βραβεία απο το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Ντάμπαρτον Όουκς (1982-1986) και υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής του Γούντροου Γουίλσον Διεθνούς Κέντρου Επιστημόνων στην Ουάσιγκτον (Μάϊος 1982).Βρίσκεται στον κατάλογο του Διευθυντηρίου των Αμερικανών Καθηγητών (Ιστορία 1969):του "Εξαίρετοι Παιδαγωγοί της Αμερικής'(1972), "Ποιός είναι Ποιός στις Μεσοδυτικές Πολιτείες "(1976), του "Ποιός είναι Ποιός στην Αμερική"(1980), και "Ποιός είναι Ποιός στον Κόσμο "(1982). Οι ακαδημαϊκές τιμές του περιλαμβάνουν τον τίτλο :”Άρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως” οφίκιο το οποίο απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Ι (1979). “Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας” παράσημο που του απένειμε το 1997 ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος , Προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.Το 1997 ο Δρ. Κουμουλίδης προσαγορεύτηκε Πώλ χάρις φέλοου ("Paul Harris Fellow") από το Διεθνή Σύλλογο Ροταριανών "ως εκτίμηση της εμπράκτου και σημαντικής βοήθειάς του για την προώθηση και την καλύτερη κατανόηση των φιλικών σχέσεων των λαών του κόσμου".Το 1980 έλαβε το Βραβείο του Εξαιρετικά Πεφωτισμένου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μόντκλαίρ, από τό Μπόλλ Κρατικό Πανεπιστήμιο Βραβείο για Εξαίρετη Έρευνα (1983), και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1985).Το 1991 τιμήθηκε με τον "Χρυσό Σταυρό "της Μητροπόλεως Δημητριάδος , τον οποίο του απένειμε ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Επίσης το 1991 εξελέγη Τιμητικό Μέλος της Εταιρίας για την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών (ιδρύθηκε το 1879) στο Ηνωμένο Βασίλειο , σε "ένδειξη αναγνωρίσεως των υπηρεσιών του στην Ελληνική Ιστορία μέσα από τα αναρίθμητα βιβλία και άρθρα του και των πνευματικών πονημάτων του για την εξυπηρέτηση του σκοπού των κλασσικών σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες".Τον Δεκέμβριο του 1993 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών .
Τον Οκτώβριο του 2000 ο Καθηγητής Κουμουλίδης εξελέγη Επίτιμο Μέλος του Κολεγίου Χάρρις του Μάντσεστερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης .
Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Έλλις Άϊλαντ Μένταλ οφ όνορ (“Ellis Island Medal of Honour»).Τον Νοέμβριο του 2002 ο Δρ. Κουμουλίδης αναγορεύτηκε τιμητικά Σάγκαμορ οφ δε Σάμπας ("Sagamore of the Sabash"), η υψηλότερη τιμή για πολίτη της Πολιτείας της Ιντιάνα από τον Κυβερνήτη της Ιντιάνα.
Από τον Δεκέμβριο του 2003 και για δύο χρόνια θα είναι Εποπτεύων Καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο Επιστημόνων Γούντροου Γουίλσον, το οποίο είναι το πλέον διακεκριμένο και έγκυρο κέντρο σκέψης και πολιτισμού όλου του αμερικανικού έθνους.
Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: "Η Κύπρος και ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας 1821-1829 "(Διδακτορική του Διατριβή), η οποία εξεδόθη για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών (1971), και επίσης μια δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση εξεδόθη στο Λονδίνο το 1974.
Με τον Καθηγητή Ντουάϊτ Χούβερ , από το 1974 έως το 1979 ,εξέδιδε την "Επιθεώρηση της Ιστορίας" και την ετήσια σειρά διαλέξεων του τμήματος της Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μπόλλ. Με τον Δρ. Κρίστοφερ Ουώλτερ έχει συγγράψει το έργο "Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία στην Αγυιά της Θεσσαλίας στην Ελλάδα :Η Τέχνη και η Αρχιτεκτονική του Μοναστηρίου του Αγίου Παντελεήμονος "(1975).Ο Δρ. Κουμουλίδης εξέδωσε και τα έργα : "Η Ελλάδα στην μεταβατική περίοδο :Δοκίμια πάνω στη Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδος" (1977), "Ελληνικές Προοπτικές" (1980),"Ελλάδα :Παρελθόν και Παρόν" (1979), “Ελλάδα και Κύπρος στην Ιστορία"(1985).
Με τον Δρ. Λάζαρο Δεριζιώτη έχει συγγράψει το έργο "Εκκλησίες στην Αγυιά στη Λάρισα, Ελλάδα"(1985).
Με τον Δρ. Τζόν Χάλντον του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ , έχει εκδώσει το έργο"Προοπτικές στην Βυζαντινή Ιστορία και τον Πολιτισμό"(1985).Εξέδωσε το έργο "Η Κύπρος στην μεταβατική περίοδο 1960-1985"(1986)και "Ελληνικοί Δεσμοί :Δοκίμια πάνω στην Κουλτούρα και την Διπλωματία"(1987).,
Με τον Λάζαρο Δεριζιώτη και την Σταυρούλα Σντρόλια έχει συγγράψει από κοινού το έργο "Το Μοναστήρι στα Τάταρνα :Ιστορία και Θησαυροί "(1991). Η ανθολογία του "Η Καλή Ιδέα :Η Δημοκρατία στην Αρχαία Ελλάδα "δημοσιεύτηκε το 1995. Το 1998 δημοσίευσε το έργο "Ελλάδα :Η Κληρονομία-Δοκίμια πάνω στην Ιστορία της Αρχαίας , Βυζαντινής και Συγχρόνου Ελλάδος"και το 1999 "Κύπρος :Η Κληρονομία -Ιστορικά Ορόσημα τα οποία Επηρέασαν την Τέχνη της Όψιμης Περιόδου της Εποχής του Ορείχαλκου μέχρι το 1600."(1999), "Κύπρος , 1200-2000"(2002).Είναι ο συγγραφέας δύο μονογραφιών : "Χριστιανικά Μνημεία και Αρχαιότητες στην Αγυιά της Θεσσαλίας"(Μπόλλ Κρατικό Πανεπιστήμιο 1973) και "Ζωή και έθιμα σ'ένα ελληνικό χωριό".(Μπόλλ Κρατικό Πανεπιστήμιο 1973)και αναρίθμητων άρθρων,κριτικών δοκιμίων και άλλων κριτικών.
Ο Δρ. Κουμουλίδης υπηρέτησε ως Συνέταιρος Εκδότης της Εφημερίδας του Σύγχρονου Ελληνισμού , (Βοστόνη,), (1986-1988) .
Υπηρετεί στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Επιθεωρήσεως (1990-) "Πατερική και Βυζαντινή Επιθεώρηση(1995-), και της "Ελληνο-Αμερικανικής Επιθεωρήσεως"(1988-). Τέλος είναι μέλος σε πολυάριθμες επαγγελματικές ενώσεις.

Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου