Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μία εκ των κορυφαίων στιγμών της επικειμένης επισήμου και ιστορικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό είναι και η προσφορά, εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως δώρο αγάπης προς την Εκκλησία της Ελλάδος, τμήματος της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου των εθνών Παύλου, γεγονός που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2006 στην Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, στη Ρώμη.
Η εν λόγω Βασιλική είναι μία από τις τέσσερις, λεγόμενες, Πατριαρχικές Βασιλικές της Ρώμης, μαζί με τον Άγιο Πέτρο του Βατικανού, τον Άγιο Ιωάννη του Λατερανού (Καθεδρικός Ναός Ρώμης) και την Παναγία την Μείζονα (Santa Maria Maggiore). Βρίσκεται κατά μήκος της Via Ostiense, κοντά στην αριστερή όχθη του ποταμού Τίβερη και περίπου 2 km έξω από τα Αυρηλιανά Τείχη (απ’ όπου και η ονομασία εκτός των Τειχών).
Είναι χτισμένη πάνω στον τόπο, όπου, κατά την παράδοση, τάφηκε ο Απόστολος Παύλος, μετά το μαρτυρικό δι’ αποκεφαλισμού θάνατό του, που συνέβη στις 29 Ιουνίου του έτους 67 στην τοποθεσία Tre Fontane (Τρεις Πηγές), σε απόσταση 3 km από τη Βασιλική. Εκεί κατρακύλησε η τιμία κεφαλή Του και στα 3 σημεία που άγγιξε τη γη ανέβλυσαν, κατά την παράδοση, 3 πηγές. Αργότερα χτίστηκε στο σημείο εκείνο ναός με 3 παρεκκλήσια για τα 3 αγιάσματα. Δίπλα στην τοποθεσία εκείνη χτίστηκε, στο Μεσαίωνα, η ελληνόφωνη βυζαντινή Μονή του Αγίου Μάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου, που, πρόσφατα, παραχωρήθηκε, από το Βατικανό, στο Πατριαρχείο Ρουμανίας.
Ο τάφος, πάντως, του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται στην περίφημη και μεγαλοπρεπή Βασιλική, κάτω ακριβώς από την Αγία Τράπεζα και δεν έχει ανοιχτεί απ’ τον 5ο αι. Γι’ αυτό δε συναντώνται σε ναούς, ανά τον κόσμο, λείψανα του Αποστόλου.
Στο Σκευοφυλάκιο, όμως, του Ναού φυλάσσεται τμήμα της Τιμίας Αλύσεως με την οποία κρατήθηκε δέσμιος στη Ρώμη ο Παύλος, ο αποκληθείς «ο Πρώτος μετά τον Ένα».
Η Αλυσίδα αποτελείται από 14 κρίκους και είναι τοποθετημένη σε ναόσχημη λειψανοθήκη, η οποία λιτανεύεται ετησίως με μεγάλες τιμές, την παραμονή της πανήγυρης του Ναού μετά τον εσπερινό (28 Ιουνίου), από τους Βενεδικτίνους μοναχούς με την οικουμενική κλήση, που εγκαταβιώνουν παραπλησίως για να φροντίζουν την εκκλησία, η οποία ανήκει στην Αγία Έδρα και όχι στο Ιταλικό Κράτος (όπως η πλειοψηφία των ιστορικών ναών της Ιταλίας).
Ο Ναός κάηκε, σχεδόν ολοσχερώς, το 1823, αλλά ξαναχτίστηκε όπως ακριβώς ήταν προηγουμένως, έτσι ώστε μάς δίνει σήμερα την ιδέα για το πώς πρέπει να ήταν και η αρχαία Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, έργο κι αυτό ευλαβείας του πρώτου Χριστιανού Ρωμαίου Αυτοκράτορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου του Αγίου και Ισαποστόλου.
Φέτος, στις 14 Δεκεμβρίου 2006, κατά την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, πραγματοποιώντας την επιθυμία και του Προκατόχου του, θα χαρίσει στην Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα σε περίτεχνη αλαβάστρινη λειψανοθήκη, δύο από τους κρίκους της Αλυσίδας, στην οποία - ως τιμητικό σύμβολο της φυλάκισής του - ο Απόστολος Παύλος, με ιερή συγκίνηση, κάνει εκτενή αναφορά στις Επιστολές του (Β’ Τιμ. α’, 16 και Φιλιπ. α’, 7, 13, 16). Η παράδοση του ιερού κειμηλίου θα γίνει κατά τη διάρκεια ειδικής, επί τούτου, τελετής



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου