Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Α´ Κυριακή των Νηστειών, από την Εκκλησία μας η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, γεγονός που αποτέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Την εορτή καθιέρωσε το 842, ύστερα από την παρέλευση της Εικονομαχίας, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, ο υιός της Μιχαήλ ο Γ΄ και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιος, ο Ομολογητής.
Το πρωί, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή κληρικών Αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι ενδημούν στην Ελλάδα, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια και της προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κας Άννας Ψαρούδα Μπενάκη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο Υφυπουργός ΥΠΕΠΘ κ. Γεώργιος Καλός. Το παρόν επίσης έδωσαν, ο κ.Λευτέρης Ζαγορίτης, Γενικός Γραμματεύς της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και ο βουλευτής κ. Χρήστος Παπουτσής, εκπροσωπώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Επίσης παρέστησαν οι κύριοι, Θεόδωρος Μπεχράκης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός καθώς και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Λινός, πρέσβεις ξένων κρατών και εκπρόσωποι των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προ της Απόλυσης της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της λιτανευτικής πομπής, η οποία προηγήθηκε της ιστορικής αναστήλωσης των εικόνων το 842. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σημασία της Κυριακής Ορθοδοξίας: "Κυριακή της Ορθοδοξίας σημαίνει Κυριακή της επικρατήσεως της αληθείας, η οποία ταυτίζεται με το πρόσωπο του Χριστού.. Με άλλα λόγια σημαίνει Κυριακή της Επικρατήσεως της Εκκλησιαστικής ζωής της φανερώσεως του σώματος του Χριστού, που είναι ο κλήρος και ο λαός ενωμένος στη ζωή και την πίστη" .
Επικεντρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος στην σημερινή αγωνιώδη από τους ανθρώπους αναζήτηση της αλήθειας, για την απόκτηση της ψυχικής γαλήνης, επισήμανε: " Κατά κανόνα οι άνθρωποι ψάχνουν την αλήθεια σε πράγματα και θεωρίες που εντυπωσιάζουν. Σε πρόσωπα και περγαμηνές. Σε φιλοσοφικά και κοσμικά κινήματα που επιθυμούν να μεταποιήσουν την παραδεδομένη κοινωνική τάξη, σε καταστάσεις που ευχαριστούν, ενθουσιάζουν και κατακυριεύουν τις πνευματικές τους δυνάμεις. (…)Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό, αναγνωρίζουν τις ηθικές και πνευματικές αξίες, αλλά δε θεωρούν απαραίτητο να ζήσουν την Εκκλησιαστική ζωή της μετάνοιας, των μυστηρίων και της κοινωνικής ζωής με τους άλλους κι αρνούνται το θεσμό της Εκκλησίας (….) Όμως όλα αυτά έχουν ισχύ για τον καθένα μας, αλλά και για το σύνολο του ευσεβούς έθνους μας. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την Ελληνορθόδοξη εσωτερικότητά μας και τη φυσιογνωμία του έθνους μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως άλλη κιβωτός, σε καιρούς ειρηνικούς διέθρεψε αλλά και σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας διέσωσε το γένος μας από την οριστική απώλεια " .
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο το καθιερωμένο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν και ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Αρχιγραμματεύων της Ι.Συνόδου, η Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη καθώς και η Υπουργός και ο Υφυπουργός, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου και κ. Γ.Καλός. Στην προσφώνησή του προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε "ιστορική τη σημερινή ημέρα, ο συμβολισμός της οποίας δια της ανυψώσεως των εικόνων, παραπέμπει στον πραγματικό προορισμό της Ορθοδοξίας, που είναι η βιωματική επίτευξη της γνώσης της αλήθειας Του Χριστού και όχι μια απλώς θεωρητική αποδοχή πεποιθήσεων ". " Η Ορθόδοξη Εκκλησία -συνέχισε ο κ.Παπούλιας- έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, είναι "οικουμενική", δέχεται και σέβεται την θρησκευτική και πολιτισμική διαφορετικότητα, ώστε να αποσοβούνται οι συγκρούσεις πολιτισμών και θρησκειών" Με αφορμή τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και τους φόβους για την "Σύγκρουση των πολιτισμών" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη της "ισορροπίας ανάμεσα σε θεμελιώδεις αρχές, όπως η ελευθερία της έκφρασης, και ο σεβασμός στις θρησκευτικές ευαισθησίες.. " Τόνισε δε πως "οι θρησκείες μπορούν και πρέπει να γίνουν θεμέλιο της ειρήνης, εμπνέοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, διότι χωρίς ειρήνη των θρησκειών δεν θα υπάρξει ειρήνη των λαών"
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η η Ελλαδική Εκκλησία αλλά και εν γένει η Ορθοδοξία, συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες για την διασφάλιση της ειρήνης, και επισήμανε την αναγκαιότητα των Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Διαλόγων: " O 21ος αι. για την Εκκλησία επικεντρώνεται στην διδασκαλία προς τον άνθρωπο και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η προσπάθειά μας για την διατήρηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης", είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε με έμφαση: " Δεν νοείται να γίνονται πόλεμοι εν ονόματι των θρησκειών και να υπάρχουν θρησκείες που να υπονομεύουν την ειρήνη. Είμαστε πεπεισμένοι, -συνέχισε - ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι κοινωνικός, υπέρ της αγάπης, της ελευθερίας, και της ισότητας. Με τα "ανοίγματά" μας προς την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τους Προτεστάντες, τα Βαλκάνια, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Οι Διαθρησκειακοί διάλογοι είναι χρήσιμοι στις μέρες μας, γιατί αναζητούν και ανευρίσκουν το "modus vivendi" μεταξύ όλων των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, υπό την αιγίδα των θρησκειών. Δεν λησμονούμε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο διαβιώνουν είτε ομογενείς μας Ορθόδοξοι Χριστιανοί , είτε Χριστιανοί άλλων δογμάτων και χάριν και αυτών όπως και των εις την πατρίδα μας διαβιούντων μεταναστών που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε καν στην Χριστιανική Θρησκεία, οφείλουμε αυτή τη συνεννόηση μεταξύ των Θρησκευτικών ηγετών και των εκπροσώπων θρησκευτικών ομάδων προκειμένου να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ενότητα του ανθρωπίνου γένους."
Χθες, παραμονή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία της Ελλάδος , στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, τέλεσε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Αρχιερέων. Τον πανηγυρικό της Εορτής εκφώνησε ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, βάσει της σχετικής αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε επίλεκτα μέλη της, κληρικούς και Αγιογράφους, εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της προσφοράς τους. Ο Μακαριώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς, απένειμαν το Ανώτατο παράσημο της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, στους κάτωθι:
1. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Θωμά Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πρωθιερέα του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
2. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κοτζιά.
3. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαο Ιωαννίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
4. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Σαββάτο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
5. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητος Μαλεβίτη , Εφημέριο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
6. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαος Λιόλιο Θεολόγο - Ιατρό.
7. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Δημήτριο Τζέρπο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
8. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Λάμπρο Ανδρεάκη.
9. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ματθαίο Χάλαρη.
10. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Δημακόπουλο.
11. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Νικόλαο Κογιώνη.
12. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Λεωνίδη Ψαριανό, Εφημέριο του Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης.
13. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Σταμάτιο Σκλήρη, Θεολόγο - Ιατρό - Αγιογράφο.
14. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή του Κέντρου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
15. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννης Καραλή.
16. Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνος Στούμπο, Θεολόγος - Ιατρός.
17. Αξιότιμο κ. Ράλλη Κοψίδη, Αγιογράφο.
18. Αξιότιμο κ. Πέτρο Βαμπούλη, Αγιογράφο.
19. Αξιότιμο κ. Ιωάννη Καρούσο, Αγιογράφος.
Αύριο Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο Πρέσβης της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Βντόβιν παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων, με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας. Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά σε ανταπόδοση της από σειρά ετών δεξιώσεως την οποία οργανώνει η ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου.