"Ευχαριστούμε θερμά για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρετε στον Λιβανικό λαό. Εκπροσωπείτε τον Χριστό στο έργο αυτό για την ανακούφιση των προσφύγων. Η προσωπική επίσκεψή Σας εδώ, εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας, αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή. Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον όπως και οι εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και να συμβάλλουν ώστε να μην υπάρχουν πόλεμοι στην ανθρωπότητα και ειδικά σε τούτη την περιοχή, όπου ο Θεός έστειλε τους προφήτες του". Με αυτά τα θερμά λόγια ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, επικεφαλής κλιμακίου της Ελλαδικής Εκκλησίας για την παράδοση 80 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, υπεδέχθη, ο πρόεδρος των Σιιτών, Σοφολογιότατος Αμπντάλα Νιζάαμ, τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στον Οργανισμό Αll Muhish, για την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Ορθοδόξου Προκαθημένου, σε Κέντρο Μουσουλμάνων Σιιτών, στη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφίχθη στη Δαμασκό, χθες το μεσημέρι συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιο, Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ.Τιμόθεο Άνθη, Εκπρόσωπο Τύπου του Μακαριωτάτου, τον ιεροδιάκονο κ. Άνθιμο Ρεγγίδη, τον Γενικό Διευθυνή της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγύη" κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη καθώς και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελληνική Αποστολή κατευθύνθηκε αρχικώς στην έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όπου και έγινε δεκτή με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και αγάπη, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιο. Μετά τις επί μακρόν συνομιλίες που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος παρέδωσε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Ιγνάτιο, επιταγή ύψους 17.500 ευρώ, ως οικονομική βοήθεια στο Πατριαρχείο, καθώς, όπως είπε, "αυτό το χρηματικό ποσό, έρχεται να εκπληρώσει την υπόσχεση και υποχρέωση που είχε αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος προς το Πατριαρχείο Σας, για την οικονομική ενίσχυση προς αποπεράτωση των έργων που γίνονται. Ευχόμεθα αυτή η συνεργασία να αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς και να διαλαλεί τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος."
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, για την αξιοσημείωτη όπως είπε πρωτοβουλία της Ελλαδικής Εκκλησίας η οποία καλύπτει "ουσιαστικές ανάγκες", υπογραμμίζοντας: "Σας ευχαριστήσουμε Μακαριώτατε, γιατί πρώτοι Εσείς ήρθατε στην πολύπαθη αυτή περιοχή και μας παραδώσατε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, ώστε να την παραδώσουμε στους ανθρώπους που την χρειάζονται . Στους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από το Λίβανο, αλλά και σε εκείνους που έμειναν εκεί, στην κατεστραμμένη γη. Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος. "
Πάραδοση 30 τόνων Ανθρωπιστικής βοήθειας στην έδρα των Σιιτών
Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος, κατευθύνθηκε πεζός από το Πατριαρχείο Αντιοχείας στο Κέντρο Αll Muhish, και παρέδωσε στον
πρόεδρο των Μουσουλμάνων Σιιτών, Σοφολογιότατο Αμπντάλα Νιζάαμ τους 30, από τους 80 συνολικά τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, σε φαρμακευτικό υλικό, είδη τροφίμων και ρουχισμού, τα οποία εξασφάλισε η Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας "Αλληλευγγύη" με την άμεση ανταπόκριση των πιστών στην Ελλάδα και την συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών. "Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που δραστηριοποιήθηκε υπέρ του τερματισμού του φαύλου κύκλου της βίας", τόνισε ο κ. Νιζάαμ και αναφερόμενος στον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών, εξήρε την καλή σχέση των Μουσουλμάνων στην Δαμασκό με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Τάχθηκε δε υπέρ των πρωτοβουλιών και της δραστηριοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ειδικά της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Μακαριώτατο, στην προώθηση και την εδραίωση της συναλληλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Θρησκευτικών Ταγών και των θρησκειών, για το καλό της ανθρωπότητας, χαρακτηρίζοντας "πολύ σπουδαίο τον δεσμό που υπάρχει μεταξύ των Θρησκευτικών Ηγετών".
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο συμβολισμό της επίσκεψής του: "Ο σκοπός του ταξιδιού μας εδώ είναι ανθρωπιστικός αλλά και θρησκευτικός, αφού με την παρουσία μας εδώ, εκπροσωπούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Ως εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν κλείνουμε μάτια και αυτιά μπροστά στο μεγάλο κακό του πολέμου, που δεν ευλογεί ο Θεός. Χαίρω, διότι συναντώμαι με τον ηγέτη των Σιιτών της Συρίας και επειδή πιστεύω ότι η παράδοση της βοήθειας αυτής, ενέχει και βαθύτερο συμβολισμό. Οι εκπρόσωποι των θρησκειών οφείλουμε να διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση την ενότητα του ανθρωπίνου γένους, ότι δηλαδή όλοι είμαστε παιδιά του Θεού και ποτέ το λάδι της θρησκείας μας δεν πρέπει να ανάβει φωτιές πολέμου. Αντιθέτως, οφείλει να χρησιμοποιείται ως πρωταρχική ύλη στο καντήλι της προσευχής προς το Θεό"
Ο Μακαριώτατος, αφού τόνισε πως η μετάβαση του κλιμακίου της Ελλαδικής Εκκλησίας στη Δαμασκό, δηλώνει την συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και την συμπάθεια, προς τα θύματα του πολέμου, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην αμετάκλητη και σταθερή θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στηλιτεύει κάθε είδους διάκριση μεταξύ των ανθρώπων, τονίζοντας: "Για την Εκκλησία δεν νοείται κανενός είδους διάκριση μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος. Δεν είναι δυνατόν οι μεν να χαίρουν και οι άλλοι να δακρύζουν, οι μεν να ευτυχούν και οι άλλοι να δυστυχούν, γι' αυτό ό,τι περισσεύει από τους μεν πρέπει προσφέρεται για να καλύψει τις ανάγκες των δε. Σε αυτή την κίνηση δεν δικαιολογείται καμία διάκριση και αποκλεισμός. Σας παραδίδουμε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια και παρακαλούμε να την διαθέσετε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 'Ο,τι παραδίδεται στα χέρια σας αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών του λαού σας. Το μήνυμα των θρησκειών είναι ειρήνη".
Ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε την ικανοποίηση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την "απόφαση κατάπαυσης του πυρός" και υπογράμμισε με νόημα, πως "ευχή μας είναι αυτή η απόφαση να διαρκέσει και να αποτελέσει γέφυρα προς την μετάβαση στην εγκαθίδρυση της ειρήνευσης στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Είθε ο Θεός να ευλογήσει την προσπάθεια αυτή, εισακούγοντας τις προσευχές όλων".
Ωστόσο από πλευράς του ο κ.Νιζάαμ δήλωσε επιφυλακτικός, αφού όπως είπε "παρ'όλη την κατάπαυση του πυρός δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και η ειρήνη δεν έχει επέλθει. Το πρόβλημα είναι ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις νομίζουν πως μόνοι αυτοί ζουν στον κόσμο, γι αυτό και θέλουν με τα όπλα να δηλώνουν την υπεροχή τους. Εμείς και εσείς στην χώρα σας, υποφέραμε από τους πολέμους στην Ιστορία, γι' αυτό και εσείς καταλαβαίνετε αυτό που γίνεται στην χώρα μας. Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία να μας επισκεφθείτε κάτω από διαφορετικές συνθήκες".
Μετάβαση στην έδρα της "Ερυθράς Ημισελίνου"
Στην συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μετέβη στο Κέντρο Συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας της "Ερυθράς Ημισελίνου" όπου και προσέφερε άλλους 10 τόνους ανθρωπιστικού υλικού, ενώ οι υπόλοιποι 40 τόνοι της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες του πολέμου, θα διοχετευτούν απευθείας στο εσωτερικό του Λιβάνου, από την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη"
Ο Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελίνου, Δρ. Αμπντούλ Ραχμάν Αττάρ, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδος, εκφράζοντας την χαρά και την ευγνωμοσύνη του, ζητώντας εκ παραλλήλου να προσεύχεται "για την ειρήνευση στην περιοχή", ενώ υπογράμμισε με έμφαση: " Η Συρία είναι περήφανη για την φιλοξενία του ανθρωπιστικού υλικού και είμαστε υπερήφανοι για το λαό σας που πρώτος μας συμπαραστάθηκε "
Λίγο αργότερα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επαναλάμβανε στα Τοπικά ΜΜΕ την ευαισθησία που έχει η Ελλάδα απέναντι στους κατατρεγμένους από τους πολέμους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας : "Είμαστε λαός που έχουμε υποστεί πολέμους και έχουμε μεγάλη ευαισθησία στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τέτοια δεινά, στους πρόσφυγες και τα θύματα. . Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, έχει τεθεί επικεφαλής προσπάθειας ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα μέρος της οποίας, φέραμε σήμερα εδώ. Η παρουσία μας στην Δαμασκό έχει στόχο να δηλώσει την αγάπη και την συμπαράστασή μας προς τους πληγέντες. Ευχόμαστε η "κατάπαυση του πυρός που απεφασίσθη από τα Ηνωμένα Έθνη, να οδηγήσει στην ασφαλή εγκαθίδρυση της ειρήνης, χωρίς περαιτέρω ταραχές και επιπλοκές".
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ