Πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2007, με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στην Ζόγκα- Άργους Ημερίδα για τους Πνευματικούς Πατέρες -Κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων Πελοποννήσου με θέμα: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ.
Η Ημερίδα αυτή έγινε κατόπιν σχετικής εγκρίσεως και ευλογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από σχετική πρόταση προς Αυτήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.
Την Ημερίδα αυτή παρακολούθησαν 100 και πλέον Κληρικοί .
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 8.00 το πρωί με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας και επακολούθησαν οι χαιρετισμοί αρχικά, από τον φιλοξενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιάκωβο και στη συνέχεια, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπόλίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, καλωσορίζοντας τους Κληρικούς-Σύνεδρους και τους κ.κ. εισηγητές της Ημερίδας ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και προσευχή για τα θύματα των τελευταίων πυρκαγιών πού έπληξαν την Πελοπόννησο και την Εύβοια και αμέσως μετά στον χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων τόνισε : Την αξία και την μεγάλη σημασία που έχει για τους Πνευματικούς Πατέρες η ενημέρωση μέσω της πραγματοποιήσεως παρομοίων εκδηλώσεων........τον εντοπισμό μεγάλου ποσοστού ψυχολογικών προβλημάτων του πληθυσμού που απορρέει από την εμπειρία των πνευματικών.......την ανάγκη χρησιμοποιήσεως των επιστημονικών πορισμάτων της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής από την καθημερινή ποιμαντική πράξη της ζωής της Εκκλησίας.... Την επιφυλακτικότητα που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα του λαού ως προ της ψυχιατρική και την ψυχολογία και που θα πρέπει να ξεπεραστεί με την ορθή ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας, αξιοποιώντας τα πορίσματα των ανθρωπιστικών επιστημών........και τον λόγο για τον οποίο και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδ. Ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων επιλαμβάνεται και αυτής της πτυχής που άπτετε της συνεργασίας του πνευματικού με το επιστημονικό έργο.......τις θετικές εμπειρίες από την πραγματοποίηση της περσινής αντιστοίχου εκδηλώσεως για τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.
Κατόπιν, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής ανέγνωσε το σχετικό Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, όπου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μεταξύ των άλλων, ευχόμενος καλή επιτυχία στους Συνέδρους Κληρικούς τόνισε τα εξής : Ο Ποιμένας δεν μπορεί ούτε να απολυτοποιεί την επιστήμη ούτε να εκχωρεί τα πάντα σε αυτήν.......Και ο ψυχικά ασθενής πραγματοποιεί τον προσωπικό του πνευματικό αγώνα και πρέπει να έχει την αμέριστη φροντίδα της Ποιμένουσας Εκκλησίας........και καταλήγει ότι απαιτείται διάκριση από πλευράς των ποιμένων της Εκκλησίας, ώστε να μην παραβλέπεται και ο παράγοντας της ψυχικής νόσου και να αξιοποιούνται τα επιστημονικά επιτεύγματα για μία όσο το δυνατόν πληρέστερη και αποτελεσματικότερη διακονία.
Στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ.κ. Μεθοδίου Κρητικού, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα: " Η αμαρτία και οι ψυχικές διαταραχές " ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι : ......Ο λόγος της Εκκλησίας είναι ο αυθεντικός λόγος Θεού και είναι λόγος εξ’ αποκαλύψεως για τον άνθρωπο, για την ψυχή του, για την φυσιολογία της, την παθολογία της και την διαταραχή της.....Τα ψυχολογικά προβλήματα πρέπει να εννοηθούν ως γεννήματα της αμαρτίας και των παθών.........Η Εκκλησία λαμβάνεται ως το αληθινό ιατρείο των ψυχών.....και τέλος ότι .....Στη σημερινή εποχή όπου η αγωνία και προσδοκία του κόσμου κορυφώνεται οι ποιμένες και οι πνευματικοί πατέρες πρέπει να είναι διάκονοι της ελπίδας και της λυτρώσεως.
Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση του Ελλογιμώτατου κ. Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: " Ο άνθρωπος σε κρίση - περιστασιακή Εξομολόγηση". Ο Ομιλητής τόνισε ότι: Το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως είναι χώρος πολυσυλλεκτικός.......Σε ένα μεγάλο ποσοστό, άνθρωποι που αντιλήφθηκαν κάποιο ψυχικό τους πρόβλημα, απευθύνθηκαν πρώτα – πρώτα στην Εκκλησία και μετά σε άλλες ειδικότητες......Είναι πολλές οι αφορμές που ένας άνθρωπος προβαίνει σε μία περιστασιακή εξομολόγηση.........Ο άνθρωπος που προσφεύγει υπό την πίεση των πραγμάτων σε μια τέτοια εξομολόγηση αναμένει εκ μέρους των εκπροσώπων της Εκκλησίας μία στάση φιλικότητας, να τον υποδεχτούν και να τον αγαπήσουν........Χρειάζεται, λοιπόν, μία ανάλογη προετοιμασία και ο εξομολόγος ούτως ώστε να αφήσει στους προσερχομένους το περιθώριο να αναπτυχθούν γνωρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μέτρα και όρια.
Ακολούθησαν απαντήσεις από τους κ.κ. εισηγητές της πρώτης συνεδρίας στα πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα που ετέθησαν από τους κ.κ. Συνέδρους .
Στη Δεύτερη Συνεδρία ακολούθησε η τρίτη εισήγηση του Ελλογιμωτάτου Δρ. Σταύρου Ι. Μπαλογιάννη, Καθηγητού της Νευρολογίας του Α.Π. Θεσσαλονίκης Διευθυντού της Α Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με θέμα : " Καταθλιπτικά στοιχεία και παρερμηνευτικές διαθέσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν το περιεχόμενο της Ι. Εξομολογήσεως στους νέους-ενήλικες και γέροντες, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι : ..... Μεγάλος Προβληματισμός παρέχεται επί όλων των παθολογικών διεργασιών, εις τας οποίας το επικρατούν νοσηρό στοιχείο δεν επιτρέπει την εκ μέρους του εξομολογουμένου έκθεση και κατάθεση των πραγματικών διαστάσεων των ψυχικών διεργασιών, αλλά άλλοτε μεν μεγιστοποιούνται, άλλοτε παραβλέπονται και άλλοτε αλλοιώνονται αύται.............. Οι ψυχολογικές τροποποιήσεις συναρτήσει της ηλικίας είναι δυνατόν εκ παραλλήλου να επηρεάσουν και το περιεχόμενο της Ιεράς Εξομολογήσεως και να οδηγήσουν εις μεγιστοποιήσεις και σχετικές παρερμηνείας των ψυχικών φαινομένων..........Ο Πνευματικός Πατέρας δέον όπως διακρίνει τα νοσηρά στοιχεία του εξομολογουμένου και καταλλήλως κατευθύνει την προσέγγιση αυτού, σε τέτοιο σημείο ώστε η Ιερά Εξομολόγηση να αποκτήσει διττή ψυχοθεραπευτική βαρύτητα.
Στη συνέχεια ακολούθησε και η τέταρτη και τελευταία κατά σειρά εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτ. κ. Στυλιανού Καρπαθίου, Θεολόγου - Ψυχιάτρου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: " H ενοχή στα όρια της ψυχικής νόσου και της μετανοίας κατά την άσκηση του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως.
Ακολούθησαν απαντήσεις από τους κ.κ. εισηγητές και της δεύτερης συνεδρίας στα πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα που ετέθησαν από τους κ.κ. Συνέδρους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος αφού έγινε η ανάγνωση των Συμπερασμάτων της Ημερίδας συνοψίζοντας, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, την Ιερά Σύνοδο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, τους κ.κ. Εισηγητές και τέλος τους Πνευματικούς Πατέρες -Συνέδρους. Έκλεισε δε τις εργασίες της Ημερίδας δίδοντας τις πνευματικές του κατευθύνσεις και υποδείξεις δια την ευαισθητοποίηση όλων και την ανάληψη δράσης δια την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών των πιστών.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου