Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Απριλίου 2006, στην Αίθουσα του Ιστορικού και Εθνικού Μουσείου Αθηνών, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Εκδήλωση - Ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση 180 ετών από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Η όλη Επανάστασις του 21, από της συλλήψεως μέχρι και πραγματοποιήσεώς της υπήρξε, ασφαλώς, για τινές της εποχής, ένα ολότελα απονενοημένο διάβημα. Ένας λαός εξουθενωμένος, ταπεινωμένος, ανίσχυρος, ανάδελφος, στερούμενος φίλων, χωρίς διεθνείς διασυνδέσεις, μάλλον δε και με την πολιτική μέγαιρα της κατ' ευφημισμόν Ιεράς Συμμαχίας, καχύποπτη και απειλητική απέναντί του, ετόλμησε τα ατόλμητα "για την πίστη του Χριστού και για την ψυχή του ανθρώπου, καθισμένη στα γόνατα της Υπερμάχου Στρατηγoύ που είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιoσύνης", καθώς θα παρατηρoύσε αργότερα ο Σεφέρης. Έτσι, το "απονενοημένο" εκείνο διάβημα, ή, η "κατάφωρη αυτοκτονία" - όπως κάποιοι εκτιμούσαν- περιβλήθηκε αμέσως από άγιο και ανέσπερο φως μοναδικού ηρωισμού και ολοκάθαρα Χριστιανικού πνεύματoς αυτοθυσίας, που την κατέστησε "Αγιασμένη επανάσταση", κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό του Κόντογλου. Μέσα στο γενικότερο εκείνο απονενοημένο διάβημα και την ιερή τρέλα της αγιασμένης επαναστάσεως, ένας ιστορικός παροξυσμός υπήρξε και το Μεσολόγγι και ένα απίστευτο αποκορύφωμα της συνειδητής ομαδικής αυτοθυσίας. Ένας παροξυσμός, ο οποίος εξηυτέλισε την υπεροχή της δυνάμεως και την απάνθρωπη βία και κατέστησε τον "φράκτη", όπως απαξιωτικά ονόμασε το Μεσολόγγι ο μεγάλαυχος Ιμπραήμ, Σύμβολο και Ιδέα. Ιδέα της ελευθερίας και σύμβολο της ευψυχίας και της ανδρείας..."

Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Γρηγόριος Κωσταράς στην ομιλία του με θέμα "Ώρες εξόδου, ακίνητοι αιώνες" τόνισε μεταξύ άλλων ότι: " Η Έξοδος είναι η πιο τραγική και μεγαλουργός πράξη του δραματικού αγώνα της Επανάστασης του '21 που ανέβασε την Ελλάδα από την σκλαβιά στη σκηνή της ελευθερίας. Ευγνωμονούμε όσους έπεσαν κατά την επιτέλεση του χρέους. Ας επισκεφθούμε το Μεσολόγγι όχι αδάκρυτοι. Το θεοφόρο φως της ελευθερίας παρακινεί τις ψυχές και συγκεντρώνει τους ήρωες κάτω από τη σημαία της ελευθερίας. Η Έξοδος δεν είναι ένα απολιθωμένο παρελθόν αλλά ένα ζωντανό παρόν". Υπογράμμισε επίσης ότι: " Η Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε η κιβωτός της εθνικής μας σωτηρίας. Έσκυψε και σκύβει με ευθύνη και οδύνη πάνω από τις πληγές του λαού μας. Τα μεγάλα πρόσωπα και γεγονότα δεν απειλούνται από η λησμονιά. Τα συνοδεύει στα τρίστρατα της Οικουμένης η μνήμη των αιώνων και η ευγνωμοσύνη των γενεών".

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης: α) Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, φορέως διοργανώσεως της εκδηλώσεως, ο οποίος υπογράμμισε πως "Οι φιλελεύθερες ψυχές σε όλο τον κόσμο σκίρτησαν από συγκίνηση για το διαχρονικό μήνυμα που έστειλε το Μεσολόγγι. Το πνεύμα είναι να τιμήσουμε εκείνους που έπεσαν για την πατρίδα. Οι λίγοι όταν αγωνίζονται τον δίκαιο αγώνα πρέπει να αντιστέκονται στους πολλούς".

β) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο και τον Μακαριώτατο για την λαμπρότητα και την αγάπη με την οποία τίμησαν την επέτειο της αλησμόνητης εκείνης της νύχτας μετά από 180 χρόνια, χαρακτηρίζοντας το Μεσολόγγι "έπος, δράμα, δόξα, θαύμα, ιερά νίκη, θυσία, καύχημα και υπερηφάνεια του νεώτερου Ελληνισμού".

γ) Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γεώργιος Πρεβεζάνος ο οποίος τόνισε ότι "Η Ελλάδα και όλος ο ελεύθερος κόσμος υποκλινόμαστε στους μάρτυρες του Μεσολογγίου. Εκεί γράφτηκε με το αίμα των ηρώων η πιο θρυλική σελίδα της ιστορίας μας. Το Μεσολόγγι θα ζει όσο ο Ελληνισμός θα πορεύεται με τις αρχές της Ορθοδοξίας και της Κλασικής Παιδείας".

Τέλος η Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του κ. Ελευθερίου Καλκάνη παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση το έργο: «Αφανών Ηρώων Ωδή – Συμφωνικόν ποίημα Περί Ελευθερίας» του Συνθέτη κ. Γεωργίου Βούκανου σε ποίηση κ. Δημητρίου Ρουμπάνη με την συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου