Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών θεμάτων της Ελβετικής κυβέρνησης Ζαν Ζακ Ντε Νταρντέλ, που φέρει επαξίως τον τίτλο του «Φιλέλληνα», συναντήθηκε το πρωί στη Βέρνη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο κ. Ντε Νταρντέλ, δήλωσε ενήμερος για τα εκκλησιαστικά και πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας και τις σχέσεις της με την Ελληνική Πολιτεία, και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση προς το Μακαριώτατο: «Σοφά είναι τα λόγια σας. Συμφωνώ με τα όσα έχετε πεί. Βλέπω και εγώ την ανάγκη για αντιμετώπιση του αποχριστιανισμού της κοινωνίας. Πρέπει οι παραδόσεις να τηρούνται και ο ρόλος των Εκκλησιών είναι πολύ μεγάλος. Έχω παρακολουθήσει το έργο Σας και είδα ότι έχετε την εκτίμηση του Ελληνικού λαού». Έδειξε, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να μάθει το είδος της συνεργασίας Εκκλησίας και πολιτικής στην χώρα μας. Ο Μακαριώτατος αφού απάντησε πως οι Σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους είναι καλές και διαπνέονται από αμοιβαίο σεβασμό και αισθήματα συναλληλίας, πρόσθεσε: «H Εκκλησία μας δεν διαλέγεται πολιτικά, αλλά συμβουλευτικά προς την κοινωνία, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι πιστοί, οι οποίοι είναι συγχρόνως και πολίτες, προστρέχουν σ’ αυτήν για διάφορα θέματα. Έτσι η Εκκλησία, ως υπερκομματικός θεσμός, όπως πρέπει να είναι και είναι, έχει χρέος να συνδιαλέγεται με όλους, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν, για την επίτευξη του καλλίτερου δυνατού έργου υπέρ του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Ο ρόλος μας είναι αυτός του αρωγού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει ζητηθεί και από πλευράς της Πολιτείας η βοήθεια μας για την αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Εξάλλου, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους κομματικούς σχηματισμούς στην έδρα των κομμάτων, όπως συνέβη και με τους κομμουνιστές. Θέλουμε να συμβάλλουμε στο καλύτερο, γιατί οι ίδιοι οι πιστοί είναι πρωτίστως και πολίτες»
Ο κ. Νταρντέλ επιδοκίμασε τις σχέσεις συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας και δήλωσε πως και «οι δικές μας Εκκλησίες έχουν διάλογο και σχέσεις με την πολιτική». Επιπροσθέτως, επιδοκίμασε το «άνοιγμα» της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τις άλλες θρησκείες και Ομολογίες, τονίζοντας πως «είναι γνωστός ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλαδική Εκκλησία την Οθωμανική περίοδο για να μην χαθούν οι παραδόσεις και άλλα πολλά…». Συνεχάρη δε εκ νέου τον Μακαριώτατο για την δραστηριοποίηση της Ελλαδικής Εκκλησίας στους κοινωνικούς τομείς και την ανάπτυξη έργου έντονης φιλανθρωπίας, και δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο ένα βιβλίο που είχε συγγράψει για το Άγιον Όρος.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελβετίας, κ. Pascal Couchepin, επίσης γνωστό Φιλέλληνα, ο οποίος, μετά την συνεργασία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.
Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον κ.Couchepin, τόνισε: «Ερχόμαστε ως συγκάτοικοι στο κοινό Ευρωπαικό μας σπίτι και σας μεταφέρουμε εγκάρδιο χαιρετισμό από το νοτιανατολικό άκρο της ηπείρου μας. Η επίσκεψή μας στη χώρα σας σηματοδοτεί την επιθυμία και σταθερή απόφασή μας να μείνουμε ανοικτοί σ΄ ένα διάλογο που τονώνει το όραμά μας για στήριξη του ανθρώπου ως προσώπου με ευρωπαική προοπτική αλλά και αυτοσεινηδησία που την πλουτίζουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητάς του». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως σκοπός της «επισκέψεως του στην Ελβετία είναι η ανταλλαγή απόψεων και η από κοινού εργασία για το κοινό όραμα της προώθησης της ενότητας και της συνεργασίας πρωτίστως μεταξύ των Χριστιανών που ζουν στην Ευρώπη, αλλά και η ενθάρρυνση όλων όσοι μοιράζονται με καλή πίστη το όραμα αυτό»

Μίλησε, επίσης, για τις αρχές εκείνες του Χριστιανισμού που αποτελούν την κοινή συνισταμένη και το σημείο αναφοράς των Χριστιανικών ομολογιών, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, Ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και από τον Μέγα Ελβετό φιλόσοφο Paul Valery o οποίος, «απηχώντας την σκέψη του Αποστόλου Παύλου, είπε μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης: «ο Ευρωπαίος δεν προσδιορίζεται από την φυλή, τη γλώσσα ή την Εθνικότητα, αφού η Ευρώπη είναι μητέρα πολλών γλωσσών, εθνοτήτων και παραδόσεων. Ο Ευρωπαίος είναι εκείνος που ανήκει σ΄ ένα λαό, ο οποίος ενστερνίστηκε το ρωμαϊκό δίκαιο, κατενόησε την ελληνική παιδεία και σεβάστηκε την χριστιανική διδασκαλία»


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ