Συνάντηση με τον Αγιώτατο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ είχε σήμερα στις 11 το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό.
Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Συνοδείας του στις 11 το πρωί στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για αυτή την επίσκεψη, ευχαριστώντας «τον Θεόν, που μας ηξίωσε», όπως είπε, «να ζήσωμεν ταύτην την στιγμήν χάριτος και πνευματικής αγαλλιάσεως». «Η παρουσία Σας εδώ Μακαριώτατε», πρόσθεσε, «αναζωπυροί εντός ημών την σπουδαιοτάτην χριστιανικήν παράδοσιν, ήτις εγεννήθη και ανεπτύχθη εις την πολυφίλητον και ένδοξον πατρίδα Σας».
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, αναφέρθηκε, επιπλέον, στην προσκυνηματική επίσκεψη του προκατόχου του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄, χαρακτηρίζοντάς την ως «καθοριστικόν σημείον εις την προοδευτικήν ενίσχυσιν των επαφών και της συνεργασίας μας», και στην καρποφόρα, όπως τη χαρακτήρισε συνεργασία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού. «Οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, «καλούνται όπως συνεισφέρουν την πολιτιστικήν και, προ παντός, πνευματικήν των συμβολήν. Τω όντι, έχουν το καθήκον, όπως προασπισθούν τας χριστιανικάς ρίζας της Ηπείρου μας, αίτινες την διεμόρφωσαν, κατά την πάροδον των αιώνων και να επιτρέψουν, κατά τον τρόπον αυτόν, εις την Χριστιανικήν παράδοσιν, να συνεχίσει να εκδηλούται και να απεργάζεται, δι’ όλων αυτής των δυνάμεων, την διαφύλαξιν της αξιοπρεπείας της ανθρωπίνης προσωπικότητος, τον σεβασμόν των μειονοτήτων, μεριμνώντας όπως αποφευχθεί η πολιτιστική ομοιοτυπία, η οποία θα ηπείλει να οδηγήσει εις την απώλειαν ανεκτιμήτων θησαυρών του πολιτισμού».
Ο Ποντίφηκας χαρακτήρισε αναγκαίο τον από κοινού συντονισμό των προσπαθειών των δύο Εκκλησιών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως της θρησκευτικής ελευθερίας. «Τα δικαιώματα αυτά οφείλομεν να προβάλωμεν και να υπερασπισθώμεν, εις τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και εντός ενός εκάστου των Κρατών, άτινα την απαρτίζουν» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε την ανάγκη συνεργασίας των Εκκλησιών για την αντιμετώπιση σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. της ραγδαία αυξανόμενης εκκοσμίκευσης και υποβάθμισης των ηθικών αξιών, την καταπολέμηση του μηδενισμού και την προστασία της αξιοπρέπειας του ατόμου και των θεμελιωδών θεσμών, όπως είναι ο γάμος.
Καταλήγοντας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ¨ επισήμανε ότι «η Καθολική Εκκλησία διακατέχεται υπό της ισχυράς βουλήσεως όπως πράξει παν το δυνατόν προς επίτευξιν της προσεγγίσεώς μας, επί τω τέλει της πλήρους κοινωνίας μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και, προς το παρόν, επί τω σκοπώ μίας ποιμαντικής συνεργασίας επί παντός δυνατού επιπέδου, ώστε το Ευαγγέλιον να κηρύττεται και να ευλογήται το Όνομα Κυρίου».
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος, στο πλαίσιο της προσφώνησής του προς τον Πάπα Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ΄, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Θεό για την ευκαιρία ανταλλαγής αδελφικού ασπασμού αγάπης με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εγκαινιάζοντας, όπως είπε, σταθμό στην, διά πολλών σημείων ήδη διαγεγραμμένη, κοινή πορεία των δύο Εκκλησιών στο σύγχρονο κόσμο.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι η ανάμνηση όλων των επαφών που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο Εκκλησιών από την επίσκεψη του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Αθήνα και τη συνάντηση μαζί του στις 4 Μαΐου 2001 – γεγονός που, όπως τόνισε, σηματοδότησε την επιθυμία αμφοτέρων να θέσουν θεμέλιο λίθο επί του οποίου θα οικοδομηθεί η κατανόηση, η συγγνώμη, η καταλλαγή και η ανακάθαρση της εκκλησιαστικής μνήμης – και η στέρεα προσδοκία του για την υπέρβαση των εμποδίων που αποκλείουν τον δρόμο της εν τη πίστει ενότητας, εμπλουτίζουν την προσευχή του και ενδυναμώνουν την επιθυμία της βίωσης της πλήρους ενότητας. Εξέφρασε δε την ευχή για την ευόδωση των εργασιών της Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής για τον Διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι συνθήκες, που διαμορφώνουν σήμερα το νέο πρόσωπο του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης, υπογράμμισε, επιβάλλουν σε εμάς αυξημένη προσοχή για την έγκαιρη επισήμανση των κινδύνων που απειλούν τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν βαθύτατα διαποτιστεί από την χριστιανική πίστη. Είμαστε έτοιμοι, είπε, να αντιμετωπίσουμε με το αληθινό πνεύμα της εν Χριστώ ζωής τις αληθινές προκλήσεις των καιρών μας, δηλαδή την τάση για σταδιακή αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης, με απώτερο στόχο τον εξοβελισμό της Εκκλησίας από το δημόσιο βίο και την απώθησή Της στο κοινωνικό περιθώριο, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τους κινδύνους που προέρχονται από το θρησκευτικό φανατισμό, τις εξελίξεις της βιοτεχνολογίας στον τομέα της γενετικής, τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και πτωχών, τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι μας, τη διαφαινόμενη πιθανότητα σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών, την ανάγκη διαφύλαξης της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Ευρωπαίων και του πυρήνα της οικογένειας, την εξαχρείωση και τον εξευτελισμό του ανθρώπου, την με κάθε τρόπο καλλιεργούμενη καταναλωτική μανία και τη συνακόλουθη παραγωγή τυποποιημένου τρόπου ζωής με μοναδική αξία την, ανεξαρτήτως ψυχικού κόστους, απόλαυση.
Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε πολύτιμη τη συμβολή του ορθόδοξου θεολογικού και πρακτικού λόγου στην αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων και υπογράμμισε την υποχρέωση της Εκκλησίας να αντιτάσσεται στα κράτη και τις υπερδυνάμεις του κόσμου αυτού, όταν θεωρεί ότι πλήττεται, με τις αποφάσεις τους, η έμψυχη εικόνα του Θεού επί της γης, χωρίς όμως να υποκύπτει στον πειρασμό να αισθανθεί η ίδια ότι αποτελεί δύναμη του κόσμου τούτου. Ευχήθηκε δε στον Πάπα υγεία και μακρότητα ημερών.
Νωρίς το πρωί ο Μακαριώτατος και τα μέλη της συνοδείας του επισκέφθηκαν την Πατριαρχική Βασιλική του Αποστόλου Πέτρου και προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τα οποία φυλάσσονται σε ειδική λάρνακα σε παρεκκλήσιο εντός του Ι. Ναού. Στη συνέχεια προσκύνησαν τη λάρνακα των λειψάνων του Αποστόλου Πέτρου, όπου ο Μακαριώτατος αφιέρωσε ασημένια κανδήλα.
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το χώρο ταφής των Παπών και απέτισε φόρο τιμής στον μακαριστό Πάπα Ιωάννη - Παύλο Β΄, επί του τάφου του οποίου εναπέθεσε ασημένιο - επίχρυσο στεφάνι με την επιγραφή «εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον» (Φιλιπ. 22).
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου