Συνεχίσθηκαν χθες 7 Νοεμβρίου οι εργασίες του Θ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στα Μελισσιάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, είναι:
"Το Μυστήριον του Θανάτου στη Λατρεία της Εκκλησίας".
Το πρωί ετελέσθη στο Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η Θεία Λειτουργία με συμμετοχή όλων των εκπροσώπων - συνέδρων . Κατόπιν στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχίστηκαν οι εργασίες του συμποσίου στην 7η συνεδρία υπό την προεδρία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ. με τους εξής εισηγητές:
Ο Ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Βουρλής, τακτικός καθηγητής θεολογικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα : «Υμνογραφική και μουσική προσέγγιση της νεκρώσιμης ακολουθίας». Ο Εισηγητής μετά τη διατύπωση εμπεριστατωμένων επιστημονικών θέσεων ετόνισε : την κατανυκτική, διδακτική, λειτουργική και μουσικοποιητική αξία της Νεκρώσιμης Ακολουθίας της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, στην οποία αντικατοπτρίζεται το κατανυκτικό, μυσταγωγικό, ηθοπλαστικό και διδακτικό πνεύμα της λατρείας.Είναι αναγκαία η επιμορφωτική εκκλησιαστική φροντίδα τόσο για τον ιερό κλήρο, όσο και για τον ιεροψαλτικό κόσμο, για την άψογη απόδοση των λεγομένων και ψαλλομένων, διότι πολλές φορές παρατηρούνται γλωσσικές αδυναμίες και μουσικές αστοχίες. Ιδιαίτερη εκκλησιαστική μέριμνα χρήζουν οι Νεκρώσιμες Ακολουθίες που τελούνται στους Ναούς των οργανωμένων Κοιμητηρίων των μεγαλουπόλεων, όπου η ταχύτητα, η συνήθεια, η εργολαβική και δημοτική παρέμβαση κ.λπ. έχουν εν πολλοίς καταστρέψει την ιερότητα, την κατάνυξη και το όλο πνεύμα της Ακολουθίας, αφού πολλά στοιχεία κοσμικοποιήσεως έχουν διεισδύσει στην εν λόγω Ακολουθία. Είναι επιστημονικό αίτημα και λειτουργική ανάγκη να εκδοθούν όλα τα ανέκδοτα λειτουργικά, υμνολογικά και μουσικά κείμενα για επιστημονική μελέτη, για διάσωση και για λειτουργική, ίσως, χρήση, εφ’ όσον τούτο κριθή αναγκαίο και ωφέλιμο. Τα κείμενα, η μουσική, οι ευχές της Νεκρώσιμης Ακολουθίας έχουν διαχρονική, διαχριστιανική και διορθόδοξη αξία, γι’ αυτό και οφείλεται προς αυτά σεβασμός, διαφύλαξη, διατήρηση και προβολή.
Ο δεύτερος Εισηγητής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Στέφανος Αλεξόπουλος, διδάκτωρ θεολογίας παρουσίασε το θέμα : «Νεκρώσιμη ακολουθία σε ιερείς και μοναχούς». Ετόνισε χαρακτηριστικώς ότι : « Ουσιαστικά δεν έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές ακολουθίες, αλλά με μία ακολουθία σε δύο διαφορετικά στάδια εξέλιξης, με βάση τον μοναστικό όρθρο.…Η πληθώρα υμνολογικών επιλογών, και η συνεχής τάση πρόσθεσης επί μέρους στοιχείων βοήθησε στην υπερβολική ανάπτυξη και ασύμμετρη εξέλιξη των νεκρωσίμων ακολουθιών, τόση, που σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται δυσδιάκριτη η αρχική δομή τους. Γι αυτό επιβάλλεται η καθιέρωση μιας κοινής νεκρωσίμου ακολουθίας για όλες τις κατηγορίες πιστών που να αντικατοπτρίζει την λειτουργική μας, παράδοση και να ανταποκρίνεται στις ποιμαντικές ανάγκες και ευαισθησίες της εποχής μας. Θα μπορούν, μέσα στη σταθερή δομή της ακολουθίας να εναλάσσονται η και να διαφοροποιούνται στοιχεία (όπως, λ.χ. τροπάρια, κανόνες, ευχές), ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
•
Τέλος ο τρίτος Εισηγητής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως ανέπτυξε το θέμα «Η ποιμαντική των θνησκόντων και η ακολουθία εις ψυχοραγούντα». Ο ομιλητής ετόνισε χαρακτηριστικώς ότι : «…Η ακολουθία εις ψυχορραγούντα αποτελεί ένα είδος φιλάνθρωπης πρακτικής της ποιμαινούσης Εκκλησίας. Πέραν των όσων η εξατομικευμένη ποιμαντική διακονία του κάθε ποιμένος είναι δυνατόν να προσφέρει στους βαρέως ασθενούντας η τους θνήσκοντας, η στους «εν κλίνη όντας και στρωμνή θανάτου» η τους διατελούντας εν αγωνία θανάτου, στο τέλος της επί γης διαβιώσεως ευρισκομένους, η Εκκλησία προσπαθεί με την Ακολουθία εις Ψυχορραγούντα να αγκαλιάσει κατά τρόπο παιδαγωγικό, τόσο τους ανθρώπους που συμπάσχουν με τον ασθενή, όσο και τον ψυχορραγούντα, και να τον βοηθήσει με την ειδική ομώνυμη ακολουθία.
Η τρίτη και τελευταία συνεδριακή ημέρα κατεκλείσθη με την εξαγωγή των πορισμάτων και την κατάθεση των προτάσεων του Συμποσίου εκ μέρους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Μετά την ομόφωνη έγκριση αμφοτέρων απεφασίσθη να υποβληθούν προς έγκριση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και με τον τρόπο αυτό κατεκλείσθησαν επιτυχώς οι εργασίες του Συμποσίου. Στη συνέχεια παρετέθη από την φιλοξενούσα Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν των εισηγητών και συνέδρων, διανεμήθηκαν τα σχετικά αναμνηστικά και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων ανεχώρησαν εις τα ίδια.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου