Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 1 Απριλίου στο Βόλο οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Φαινομένων και την Ι. Μ. Δημητριάδος. Θέματα της Ημερίδας ήσαν α) "Θρησκείες και πολιτική" και β) "Κράτος και Εκκλησία".

Στη διάρκεια των εργασιών ο κ. Κ. Ζορμπάς, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων, ανέπτυξε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Κοινωνιολογίας και Θεολογίας σε μια εποχή όπου αναπτύσσεται όλο και περισσότερο μια "άθρησκη θρησκεία" και "πολιτική θρησκεία" με ποικίλες μορφές.

Η Καθηγήτρια κ. Β. Γεωργιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, που μίλησε με θέμα "Θρησκείες και πολιτική στη Νεωτερικότητα" εξέφρασε την άποψη ότι "Οι θρησκείες διαθέτουν μια πολιτική ουσία,- όχι την κρατικοπολιτική ουσία-, και μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική συνοχή, εκφράζοντας το σύνολο της κοινωνίας".

Ο κ. Αλέξ. Καρυώτογλου, Δρ Θεολογίας, τόνισε στην ομιλία του που είχε ως θέμα: "Ισλάμ και Ισλαμισμοί. Από τον Μωάμεθ στη Μετανεωτερικότητα" ότι "η Δύση δεν κατενόησε το Ισλάμ αλλά αντιπαρέθεσε στο δυτικό πολιτισμό, ως εκκοσμικευμένο και υλιστικό, ένα ιδεώδες ενός μουσουλμανικού κόσμου που είναι περισσότερο φανταστικό και ανύπαρκτο", ενώ ο κ. Πολύκ. Καραμούζης, Δρ Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, που μίλησε με θέμα: "Από το Ομολογιακό στο Ουδετερόθρησκο Κράτος" υποστήριξε ότι "το πολιτικό έλλειμμα τις περισσότερες φορές δεν βοηθά τη θρησκεία και την μετατρέπει σε ατελή".

Ο Υποψ. Δρ στην Κοινωνιολογία της Θρησκείας, κ. Ισιδ. Παχουνδάκης, που αναφέρθηκε στις "Αντιλήψεις για το Κράτος στο Λούθηρο, τον Καλβίνο και τις προτεσταντικές σέκτες" αναφέρθηκε κυρίως "στις ποικίλες προτεσταντικές σέκτες (αναβαπτιστές, πεντηκοστιανοί κ.λπ.) που επιθυμούν την κατάργηση του κράτους, αντιδρούν σε κάθε τι το νέο και ανατρέχουν σε παραδοσιακές μορφές αρνούμενοι και τη συνδρομή της επιστήμης".
Ὁ τελευταίος ομιλητής της πρώτης ενότητας, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντ. Παπαρίζος, το θέμα του οποίου ήταν: "Κράτος και Εκκλησία. Περιεχόμενο του υπό συζήτηση και αναζήτηση χωρισμού" κατέληξε στο ότι "Η Εκκλησία οφείλει να εκφράζεται αυθεντικά στον εσωτερικό της χώρο και να μεταλαμπαδεύει προς τα έξω την πίστη της ως μαρτυρία στον κόσμο".

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος και εκφράσθηκε από όλους η επιτυχία της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πρέπει να συνεχισθεί και στο μέλλον. Το απόγευμα οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη θεματολογία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου