Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδος Υπευθύνων Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων, που πραγματοποιήθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας τ[ς Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Με την συμμετοχή 80 συνέδρων - εκπροσώπων από 45 Ιερές Μητροπόλεις, μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις στον θεματικό άξονα «Η ιδιαιτερότητα της Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως». Τους Συνέδρους προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Στη συνέχεια την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κατασκηνωτικό τομέα δράσης που εφαρμόζει η Εκκλησία για τους νέους, τονίζοντας ότι "κατά τη διάρκεια των ημερών που τα παιδιά μένουν στις κατασκηνώσεις είναι δυνατόν να ενσταλάξουμε στις ψυχές τους το νέκταρ της Ορθοδοξίας, της Ορθοδόξου πίστεως, της ηθικής μας διδασκαλίας και γενικότερα της Ορθόδοξης πνευματικότητος. Αυτή την ευκαιρία", επισήμανε ο Μακαριώτατος, "δεν την έχουν πολλά παιδιά που βρίσκονται εκτός των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων. Για το λόγο αυτό πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία για το πως πρέπει να οργανώνονται σωστά οι κατασκηνώσεις [....]. Βλέπετε, παρατήρησε ο κ. Χριστόδουλος, "ότι σιγά-σιγά και οι δομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά και της ζωής μας γενικότερα, όπως εξελίσσονται, είναι δομές αντιπνευματικές, εν πολλοίς δομές που εμποδίζουν, κατά κάποιο τρόπο, την Εκκλησία να ασκήσει το κατηχητικό, παιδαγωγικό και πνευματικό της έργο στα παιδιά".

Ο Μακαριώτατος κατακλείνοντας την προσφώνησή του είπε ότι "μέσα από τις κατασκηνώσεις είναι δυνατόν τα παιδιά να κατανοήσουν την εκκλησιαστική ζωή, να μετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια καθώς και στις Νεανικές Ενοριακές Συνάξεις".

Στην εισήγησή του ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ανέφερε: « Στις κατασκηνώσεις η Εκκλησία μας βρήκε την δυνατότητα να προεκτείνει το ποιμαντικό έργο της ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους… Τα πάντα στην κατασκήνωση είναι κατήχηση. Η Εκκλησία αξιοποιεί μια εναλλακτική πρόταση κοινού βίου που καθορίζεται από τις αξίες και τις αρχές της ορθόδοξης παράδοσής μας που μπορεί κάθε χρόνο να κατατίθεται δυναμικά σε νέους ανθρώπους μέσα από την συμμετοχή τους στην κατασκηνωτική διαδικασία. Στην εκκλησιαστική κατασκήνωση επιτυγχάνεται η επαφή του νέου ανθρώπου με ένα άλλο ήθος, από αυτό που η τρέχουσα πραγματικότητα προβάλλει. Στην εκκλησιαστική κατασκήνωση πετυχαίνεται η αισθητοποίηση της παρουσίας του Χριστού στην καθημερινή του ζωή".

Στην εισήγησή του ο Πρεσβ. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Υπεύθυνος Τομέα Κατήχησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανέφερε: για την σπουδαιότητα της κατάρτισης των στελεχών της κατασκηνώσεως αλλά και για την ανάγκη σωστών κριτηρίων επιλογής των στελεχών. Παρουσίασε προγράμματα και σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης των στελεχών. Σεμινάρια κατάρτισης πάνω σε θέματα παιδαγωγικά, στους σκοπούς και τους στόχους της κατασκήνωσης, πρακτικά θέματα της καθημερινότητας στην κατασκήνωση (κατήχηση και αγιογραφικό ανάγνωσμα, οργάνωση ψυχαγωγίας και αθλητικών δραστηριοτήτων, δράσεις οικολογικής ευαισθητοποίησης).

Ο Πρωτοπρεβ. Γεώργιος Μίλκας, θεολόγος - εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου παρουσίασε το πρόγραμμα λειτουργίας της κατασκηνώσεως μέσα από την προετοιμασία που γίνεται και την στοχοθεσία που ορίζεται. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό οι μέρες της κατασκήνωσης να είναι ημέρες χαράς, παιχνιδιού και πνευματικής τροφοδοσίας αλλά και με αναφορά σε θεματικές ενότητες όπως π.χ. στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, της Παναγίας, στα Μυστήρια και την Θεία Λειτουργία, σε προσωπικότητες εκκλησιαστικές και εθνικές κ.α.

Τέλος, στην εισήγησή του ο κ. Ιωάννης Ζαμπέλης, στέλεχος κατασκηνώσεων και συνεργάτης του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσίασε πλούσια βιβλιογραφία , ελληνική και ξένη, εργασίες ομάδων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την κατασκήνωση αλλά και για τις επιμέρους δραστηριότητές της (αθλητικές δραστηριότητες, μουσική αγωγή, ψυχαγωγία, περιβαλλοντική αγωγή κ.α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος φιλοξενούνται 20.000 νέοι και νέες ενώ προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους περισσότερα από 1.000 στελέχη ομαδάρχες και συνεργάτες του κατασκηνωτικού έργου.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησία της Ελλάδος με προγράμματα φιλοξενίας, υποδέχονται παιδιά από ομόδοξες χώρες αλλά και νέους από την ομογένεια, που ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 2.000.


Την Ημερίδα ολοκλήρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου