Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010, στην Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Διορθοδόξου Κέντρου στη Ιερά Μονή Πεντέλης, Ημερίδα για τους Κληρικούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με θέμα:
«Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ »
Μετά την προσευχή, τους συμμετέχοντες Κληρικούς χαιρέτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «... Απησχόλησε σοβαρά τόσο την Ιερά Σύνοδο όσο και την Ειδική Συνοδική Επιτροπή η διοργάνωση αυτής της Ημερίδος. Ο πρωταρχικός λόγος είναι η αγάπη και προς τους Ιερείς που υπηρετούν στο Στράτευμα και προς αυτά τα στρατευμένα παιδιά της Πατρίδος μας ... Το σώμα των στρατιωτικών Ιερέων προσέφερε πολλά στον Στρατό και την Πατρίδα, σε ώρες μάχης και ειρήνης, και αυτό το έκανε με αυτοθυσία, προσφορά αγώνων και αιμάτων και με διαφόρους τρόπους, όπως με αγιαστικές πράξεις, ομιλίες και προσωπική επικοινωνία, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στους οπλίτες. Με την αναφορά μου αυτή θέλω να τιμήσω, στα πρόσωπα των συνταξιούχων στρατιωτικών Ιερέων που βρίσκονται ανάμεσά μας αυτήν την ώρα, όλους τους στρατιωτικούς Ιερείς που εργάσθηκαν αποδοτικά με ηρωισμό, αυτοθυσία και αγάπη προς την Πατρίδα και την Εκκλησία. Βεβαίως, η Εκκλησία τιμά και σας, που είσθε εν ενεργεία στρατιωτικοί Ιερείς και συνεχιστές αξίων προκατόχων σας. Το έργο σας είναι σημαντικό, γιατί έχετε κάτω από την ευθύνη σας τους νέους μας και χωρίς να εμπλέκεσθε σε εφημεριακά ή άλλα καθήκοντα, είσθε αφιερωμένοι από την Εκκλησία μας στην αναζήτηση και υποστήριξη των δοκιμαζομένων τέκνων της, των νέων παιδιών, που αποτελούν το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και είναι γνωστόν ότι οι νέοι μας, κυρίως οι στρατευμένοι, έχουν σήμερα πολλά προβλήματα και ερωτηματικά, ειδικά στην δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής τους, που βρίσκονται μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής, αλλά και πολλά άλλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα ... Εύχομαι ευόδωση των εργασιών της Ημερίδος και η Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει τα πορίσματα, τα οποία θα εξαχθούν για την ωφέλεια όλων μας».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον Πρόεδρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, τα Μέλη της και τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσων, καθώς και τους Εισηγητές για την πρωτοβουλία και την πραγματοποίηση του Forum Επικοινωνίας όλων μας για τους στρατιωτικούς ιερείς ... Ο στρατιωτικός ιερέας είναι διφυής και δισυπόστατος, είναι ιερέας-φορεύς της ιερωσύνης, αλλά και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Βρίσκεται σε δύο διαφορετικές πειθαρχίες: στην πειθαρχία της Εκκλησίας και στην πειθαρχία του στρατεύματος. Εξαιτίας της διπλής αυτής πειθαρχίας έχουμε δύο αποτελέσματα: ή να είναι υπάκουος και στις δύο, η να μην πειθαρχεί σε καμμιά από τις δύο. Αυτό λοιπόν πρέπει να το μελετήσουμε ... Ο στρατιωτικός ιερέας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν απευθύνεται σήμερα σε ένα ακροατήριο υποχρεωμένο να τον ακούσει, διότι η θρησκευτική ελευθερία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, γι᾽ αυτό καλείται να εμπνεύσει τα νέα παιδιά με την πνευματικότητά του προσαρμοσμένη στα γεγονότα του 21ου αιώνα ... Πρέπει να μελετηθεί μήπως δεν έχουμε επαρκές πεδίο δραστηριότητας των στρατιωτικών ιερέων, το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί και μέσω των γνώσεων, της τριβής, της εμπειρίας τους και της ταπεινοφροσύνης που πρέπει να τους διακρίνει, ώστε να γίνεται επωφελής η διακονία τους στο στράτευμα... Πρέπει να είναι ο λόγος τους λιτός και ουσιαστικός, όπως και ο λόγος του Αρχιεπισκόπου μας. Σας ευχαριστώ όλους για την ουσιαστική συμμετοχή σας στην Ημερίδα και στον διάλογο.»
Στο δικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, τόνισε ότι « ... η ποιμαντική διακονία στο Στράτευμα είναι εξειδικευμένη διακονία και δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο. Χρειάζονται ειδικά χαρίσματα, πολλή αγάπη και απέραντη υπομονή. Δεν έχει να κάνει κανείς μόνο με τους οπλίτες, που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ανήκουν σε διάφορα μορφωτικά επίπεδα, αλλά και με αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Ο Στρατός είναι μια ολόκληρη κοινωνία, που έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε κοινωνίας, με την ιδιαίτερη πολιτιστική ατμόσφαιρα, αλλά και με τις ιδιομορφίες της, που τη διακρίνουν από την κοινωνία. Γνωρίζετε από την έως τώρα ποιμαντική σας διακονία ότι, μεταξύ των άλλων, η ποιμαντική στο Στράτευμα πρέπει να έχει δύο βασικά στοιχεία. Το ένα, να εξασκείται με μια άλλη γλώσσα, χωρίς βέβαια να χάνεται το μήνυμα ... Το άλλο είναι ο τρόπος προσεγγίσεως των οπλιτών, που πρέπει να γίνεται με απλότητα, με αμεσότητα, με προσωπική φιλική διάθεση ως προς αδελφούς και φίλους και όχι ως εξουσία εκκλησιαστική, προς εξουσιαζομένους. Και τα δύο αυτά –γλώσσα και τρόπος- πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και χωρίς εκπτώσεις από την θεολογική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ζωή. Γι᾽ αυτό απαιτούνται γνώσεις, πείρα, συναντίληψη, εμψύχωση, έμπνευση. Χωρίς έμπνευση δεν μπορεί κανείς πουθενά να εργασθεί...»
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκος, ο οποίος κατακλείοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι « ... απαιτείται η συνεργασία της Εκκλησίας και του Στρατεύματος: α) για την κάλυψη όλων των στρατιωτικών μονάδων με ιερείς, β) για την διατήρηση και ενίσχυση του θρησκευτικού αισθήματος του προσωπικού με την τέλεση του συνόλου των αγιαστικών πράξεων, γ) για τη συμβουλευτική προσέγγιση, ιδιαίτερα των νεοεισερχομένων οπλιτών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων την εποχής, και δ) για τη συμβολή των στρατιωτικών ιερέων στο επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως στη μάχη και στις ειρηνικές αποστολές».
Τελευταίος χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Νικόλαος Γουρδούπης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τους υπολοίπους συντελεστές της Ημερίδος, επισήμανε ότι: « ... απαιτείται αγαστή συνεργασία της Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΘΑ και της Ιεράς Συνόδου», πρότεινε δε το άνοιγμα και την συνεργασία με ομοδόξους στρατιωτικούς ιερείς, οι οποίοι διακονούν στο Στράτευμα των χωρών τους, ώστε «να επιτευχθεί η γνωριμία του έργου και της διακονίας που επιτελούν».
Στην διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:
1. «Το νέο Ευχολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και ἡ αγιαστική αποστολή του κληρικού στο Στράτευμα», με Εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ,
2. «Κατευθύνσεις Ομιλητικής σε στρατιωτικά ακροατήρια», με Εισηγητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα,
3. «Αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη της παρουσίας των κληρικών στο Ελληνικό Στράτευμα και ο θεσμός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Διεθνές επίπεδο σήμερα», με Εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Μελέτιο Κουράκλη, στρατιωτικό ιεροκήρυκα,
και 4. «Οι εκκλησιολογικές βάσεις του θεσμού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», με Εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο.
Αμέσως μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος, που οδήγησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, τα οποία θα κατατεθούν από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή υπό τη μορφή Πορισμάτων στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω μελέτη και αξιοποίησή τους.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου προς τους συνέδρους, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη του Διευθυντή Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ με τους παριστάμενους στρατιωτικούς ιερείς.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου