Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, η ημερίδα για τους Υπεύθυνους του Εκκλησιαστικού Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος κήρυξε ο Πρόεδρος της διοργανώτριας Συνοδικής Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ.Νικόλαος, καλωσορίζοντας τους άνω των 150 συνέδρους, εκπροσώπους των Ι.Μητροπόλεων και του Εκκλησιαστικού Τύπου, τόνισε πως " είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται το εν λόγω συνέδριο με εξέχοντες εισηγητές και αποσκοπεί στην χάραξη κοινής, υπεύθυνης επικοινωνιακής γραμμής, της Ποιμενούσης Εκκλησίας και των πιστών". "Φιλοδοξούμε", είπε ο Σεβασμιώτατος, "να γίνουμε η <άλλη φωνή>" της ελπίδας, της σοβαρότητας, της παιδείας, της ποιότητος και της παιδαγωγίας μέσα σε ένα "θολό" πολυφωνικό επικοινωνιακό τοπίο, απειλητικό για το ήθος, τις αρχές και τις αξίες. Η εποχή μας δεν έχει ανάγκη από πειραματισμούς και δοκιμές αλλά από ικανά, έμπειρα στελέχη και συνεργάτες που θα εκπροσωπούν την Εκκλησία επαξίως και θα καταρτίζουν με υπευθυνότητα και σύνεση το λαό"
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως «αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους ανθρώπους της Εκκλησίας για την ως σήμερα προσφορά τους μέσα από τα σύγχρονα ΜΜΕ γιατί", όπως αιτιολόγησε, «σε μια εποχή που προτάσσει συχνά τη «μορφή» έναντι του «περιεχομένου» και που συχνά και χωρίς λόγο υπερβάλλουμε για την δύναμη των ΜΜΕ στην σύγχρονη κοινωνία, είναι αναζωογονητικό και παρήγορο να διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός αντίβαρου, και νησίδων μεγαλύτερων ή μικρότερων, όπου το «περιεχόμενο» να αντιστέκεται και να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του». «Ο κόσμος σήμερα», συνέχισε ο κ.Υπουργός, « διψά για νοηματοδότηση, για αξίες και ιδανικά, και η Εκκλησία βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την χρήση των Μέσων με τρόπο που αρμόζει περισσότερο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ο κ. Ρουσόπουλος, εξήρε τις «πρωτοποριακές» όπως τις χαρακτήρισε, « πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου, από την εποχή που ακόμη ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, για την διάδοση του λόγου της Εκκλησίάς» και αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, τονίζοντας με έμφαση: «Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο λόγος της Εκκλησίας μεταδίδεται με κάθε δυνατό τρόπο και Μέσο και είναι διαθέσιμος σε όλους, όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Mε αυτές τις σκέψεις και με την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται αγαστά με την Εκκλησία σε κάθε παρόμοια αξιέπαινη πρωτοβουλία και σε ό,τι με αφορά προσωπικώς στα θέματα της επικοινωνίας και των Μέσων, εύχομαι, η ήδη σημαντική επιτυχία και αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το ποίμνιο, με την χρήση και της νέας ψηφιακής τεχνολογίας που έρχεται, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον» .
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του αφού επισήμανε πως η Εκκλησία μας « συνέβαλλε επί αιώνες στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας και της ταυτότητας του Γένους, στην συνοχή και την ενότητα όλης της κοινωνίας, αντιστεκόμενη στις επιθέσεις κατά της πίστης και της παράδοσης, απηύθυνε για μια ακόμη φορά κάλεσμα στους νέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « επιμένω σε αυτό που είχα πει προς τους νέους. Ελάτε στην Εκκλησία όπως είστε. Με το «σκουλαρίκι στ΄ αυτί» και ακόμη και με το «παντελόνι» οι κοπέλες, γιατί η αγκαλιά της Εκκλησίας είναι ανοιχτή προς όλους. Στην συνέχεια εξέθεσε προς τους παρισταμένους έναν δεκάλογο «Θεωρητικών αλλά και Πρακτικώς Εφαρμόσιμων στην διαχείριση της Εκκλησιαστικής Επικοινωνίας, Αρχών».
o Σωστό Επαγγελματισμό και όχι προχειρότητα
o Εργασία υπό ομαδικό πνεύμα . Όχι σε «παρακμιακές καταστάσεις όπως διαγκωνισμοί, κατακρίσεις, υπονομεύσεις, συκοφαντίες και ανέντιμες ενέργειες»
o Συνέχιση της προσπαθείας διατήρησης ακεραίας της Γλωσσικής μας Πάραδοσης, προσοχή σε λάθη γραμματικά, συντακτικά, νοηματικά.
o Με αφορμή την «κακοποίηση» της Ελληνικής γλώσσας στα κοσμικά ΜΜΕ, ο Μακριώτατος επισήμανε πως κάθε εκπομπή, κείμενο ή είδηση να διαπνέεται από το Χριστιανικό ήθος. «Η χρήση εκφράσεων αγοραίων δεν προσιδιάζει στο Εκκλησιαστικό ήθος. Τούτο», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, « είναι εξόχως επίκαιρο σήμερα όπου ο δημόσιος λόγος και δη ο δημοσιογραφικός έχει ευτελιστεί. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε κίνηση ακραίων περιπτώσεων που αναδίδουν οσμή θανάτου της Παιδείας. Ο δημοσιογραφικός λόγος της Εκκλησίας επιβάλλεται να έχει τα χαρακτηριστικά της γλωσσικής ακριβείας και ποιότητας, να είναι αληθής και ενημερωτικός και να μην παρασύρεται στον συρμό της «ευτελούς» επικοινωνιακής τακτικής που χρησιμοποιεί προς εντυπωσιασμόν είτε την υπερβολή είτε την παραπληροφόρηση, δηλαδή, την διαστρέβλωση της είδησης".
o "Η κάθε παρέμβαση μας θα πρέπει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα"
Με αφορμή τις αλλεπάλληλες χωρίς αιδώ επιθέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια το πρόσωπο του Κυρίου και ο Θεσμός της Εκκλησίας, δια της επίμονης διαστρέβλωσης της Ιστορικής αληθείας και της προβολής ύβρεων προς τα Ιερά και τα Όσια των πιστών αλλά και κατά των Εκκλησιαστικών ταγών , ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισήμανε με νόημα, ως προς την στάση που η Εκκλησία θα τηρήσει απέναντι στους πάσης φύσης επιτιθέμενους, θέτοντας τις βάσεις της Εκκλησιαστικής « Επικοινωνιακής Πολιτικής»:
«Σήμερα που γινόμαστε μάρτυρες μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας για την αποκαθήλωση της πίστεως και τον κλονισμό των πιστών, ο τρόπος αντίδρασής μας μέσα από τα εκκλησιαστικά ΜΜΕ πρέπει να είναι κομψός, ευφυής, επικοινωνιακός και κυρίως πειστικός. Κατά κανόνα θα ομιλούμε με πειθώ, αόργητα, όπως αρμόζει, απαξιώνοντας ιδέες και απόψεις που υβρίζουν τον Θεό και τους Θεσμούς. Μέσα από τα ΜΜΕ ο καθένας μπορεί να περάσει τις ιδέες του και τα βιώματά του. Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του ανθρώπου. Έχει όμως καθήκον να ενημερώσει τους πιστούς της και να τους προφυλάξει από τις παγίδες που σκοπίμως στήνουν όσοι λοιδορούν το Θεό. Οι, ευτυχώς, μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν σέβονται την πίστη του άλλου, λοιδορούν και εξοργίζουν τους πιστούς, δεν πρέπει να μας οδηγούν στο να χάνουμε την νηφαλιότητα και τον έλεγχο επί των λεγομένων μας. Ούτε τη γλώσσα του «υπονόμου» θα μιμηθούμε ούτε τον εκνευρισμό θα αφομοιώσουμε, ούτε το παιχνίδι τους θα παίξουμε.
Με ευγένεια, ηπιότητα και καλοσύνη κινούμεθα. Είμεθα βέβαιοι γι αυτό το οποίο πιστεύουμε, γι αυτό που εκπροσωπούμε, χωρίς αιχμηρές εκφράσεις ή λαβές από τις οποίες θα θελήσουν κάποιοι να πιαστούν για να μας επιτεθούν, εμείς θα κινούμεθα ψύχραιμα, χρησιμοποιώντας την αλήθεια, την ευθύτητα και την παρρησία. Δεν σιωπούμε ούτε σκύβουμε τα κεφάλια. Το φρόνημά μας είναι ισχυρό όπως και ο λόγος μας όταν θίγεται η πίστη μας.
Εμείς με τις δυνάμεις που μας έδωσε ο Θεός αντιστεκόμαστε στην ισοπέδωση των αρχών και αξιών οι οποίες επί 2000 χρόνια στολίζουν τις Χριστιανικές χώρες αλλά και στην κατάργηση των Εθνικών και θρησκευτικών παραδόσεων, εν ονόματι κάποιων ακατανόητων λογικών, που στην ουσία τους υποκρύπτουν την βούληση των ισχυρών του κόσμου τούτου, την οποία θέλουν να επιβάλλουν με την κοσμική ισχύ τους».
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε πως στόχος των Εκκλησιαστικών ΜΜΕ είναι η πληροφόρηση του κοινού και για το τι συμβαίνει στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και στους Ετεροδόξους και τις άλλες θρησκείες όπως είναι το « Ισλάμ» τονίζοντας πως θα γίνουν ειδικές εκπομπές περί αυτού καθώς επίσης και για ό,τι συμβαίνει και σε άλλα κράτη και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Τόνισε δε πως «δεν φοβόμαστε την ενημέρωση, δεν είμαστε μονομερείς». «Δεν ξεχνούμε» , είπε ο Μακριώτατος, «ότι είμαστε μια Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία ανήκει στην Οικουμενική Εκκλησία, αφού κοινωνούμε του κοινού Αγίου Ποτηρίου με όλους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους και μετέχουμε όλοι του ιδίου Σώματος, του οποίου κεφαλή είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Αγαπάμε όλους, τους όπου Γης, ανθρώπους και παράλληλα μένουμε πιστοί στα όσα «εμάθομεν και επιστώθημεν». Αγαπάμε την Πατρίδα , σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Παράδοσης και τις μεταλαμπαδεύουμε στους νέωτερους»
Ο Μακαριώτατος αφού έκανε ειδική αναφορά στην μεγάλη επισκεψιμότητα (15.000.000 χρηστών) προς τον άρτιο, διαρκούς ενημέρωσης και ιδιαίτερα καλαίσθητο επίσημο Διαδικτυακό Τόπο της Ελλαδικής Εκκλησίας www.ecclesia.gr, υπενθύμισε τις βασικές αρχές συνεργασίας των Επικοινωνιακών τομέων μεταξύ τους.
o Δημοσιογραφία με ψυχική ελευθερία και προσοχή
o Υποταγή του Εγώ στην υπηρεσία του συνανθρώπου
o Όχι στην «κατάχρηση της εξουσίας που είναι παρακμιακό φαινόμενο».
o Αυστηρή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.
o Προάσπιση της Αληθείας έναντι οιουδήποτε κόστους, σύνεση, όχι στην εκφορά πολιτικού λόγου και πάντοτε χωρίς εμπάθεια. Αυτοσεβασμός, Αντικειμενικότης, Μετριοπάθεια.
o Όχι στους «κομματικούς χρωματισμούς». «Η Εκκλησία», επισήμανε ο Μακαριώτατος, «παραμένει ο μόνος Θεσμός με θύρες ανοιχτές προς όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε μορφώσεως, είτε εισοδήματος, είτε φυλής, είτε ιδεολογίας, είτε κομματικής τοποθετήσεως. Όταν κατά Χριστόν αγαπάς δεν βάζεις χρωματιστά γυαλιά, ούτε παραμορφωτικούς φακούς, ούτε μέτρο. Δεν αναμειγνυόμαστε στην πολιτική»
Ακολούθως τον λόγο έλαβε η κ. Άννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία στην εισήγησή της υπό τον τίτλο «Μέρες Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου» ανέλυσε, μεταξύ άλλων, το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των μέσων και έδωσε ουσιαστικά παραδείγματα αλλοίωσης ή «κατασκευής» ειδήσεων τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Επισήμανε την χρησιμότητα ερευνών για το προφίλ του ραδιοφωνικού κοινού αξιολογώντας αντίστοιχα τις δυνατότητες της δυναμικής παρέμβασης του Εκκλησιαστικού ραδιοφώνου, υπερθεματίζοντας εκ παραλλήλου την αναγκαιότητα του συντονισμού των ραδιοφωνικών σταθμών όλων των μητροπόλεων και της πρόσφατης την αναμετάδοσης του προγράμματος μέσω του δορυφόρου.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Βενετσιάνος, ιδρυτικό στέλεχος και αργότερα διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» στην εισήγησή του με θέμα «Το Διαδίκτυο στην υπηρετική αποστολή της Εκκλησίας: Από τον ζήλο της Ιεραποστολής μέχρι και την ευθύνη της ισορροπίας», αναφέρθηκε στη χρήση και τη ραγδαία εξάπλωση του Ιnternet στις ημέρες μας, που είναι μια πραγματικότητα, η οποία καλεί όλους σε προβληματισμό και αφύπνιση»
Ο τρίτος εισηγητής της Ημερίδας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» και «Θεολογία», κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, στην ομιλία του με θέμα «Έντυπες διαδρομές Ορθοδόξου αυτογνωσίας στον 21ο αιώνα», παρατήρησε ότι τα έντυπα γενικώς στην εποχή μας αναζητούν νέα ταυτότητα και αποστολή, στην κάλυψη των κενών που αφήνει το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το Διαδίκτυο καθώς το μεγάλο πλεονέκτημα του εντύπου είναι ότι τα γραπτά μένουν και γράφουν ιστορία» . Επιπροσθέτως, ο κ. Χολέβας τόνισε την ανάγκη να αφιερώνονται στα εκκλησιαστικά έντυπα σελίδες ιστορικής μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας για να μην εγκαταλείπεται ο τομέας αυτός στα χέρια των νεοπαγανιστών.
Των εισηγήσεων ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και ο Μακαριώτατος μετά από μια σύντομη ανακεφαλαίωση των βασικών παραμέτρων που ετέθησαν, κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδος, ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή και τους παρισταμένους.