Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες, Τρίτη 30 Μαΐου 2006, στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ι. Μ. Πεντέλης, Ημερίδα για θέματα Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τους Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους. Φορεύς διοργανώσεως ήταν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.
Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 8.30 με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "Βασικό μέλημά μας είναι η διατήρηση της ιδιοπροσωπείας κάθε κράτους-μέλους της Ευρώπης. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι οι λαοί δεν ενώνον-ται σταθερά και μόνιμα βάσει των οικονομικών η των πολιτικών τους συμφερόντων. Αντιθέτως ενώνονται μόνον όταν συνδεθούν με πνευματικούς δεσμούς. Για αυτούς τους πνευματικούς δεσμούς αγωνίστηκε και αγωνίζεται μέχρι σήμερα η Εκκλησία".
Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας μας με την Ε.Ε. και τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
1. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Εισηγήσεις:
2. Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων παρετήρησε ότι η Χριστιανική Ευρώπη θα συμπράξει στην διαχριστιανική συνεργασία και κανένα ιδεολογικό σύστημα δεν μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την συνεργασία . Οι Εκκλησίες πρέπει να συνεργασθούν στην Ε.Ε. με ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να διδάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του πνευματικού βάθους της ἀφοῦ εἶναι "Εκλησία της θεωρίας και της πράξης".
3. Του Εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης και αι προσεχείς διευρύνσεις». Ο ομιλητής ανεφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και για τα 25 χρόνια από την εποχή που η Ελλάδα έγινε μέλος της σήμερα Ε.Ε. και τότε Ε.Ο.Κ.. Σχολίασε επίσης την πορεία ένταξης των νέων 10 μελών και την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας αλλά και τα αναφυόμενα προβλήματα από αυτήν την ένταξη.
4. Του Εντιμοτάτου κ. Ιεροθέου Παπαδοπούλου, αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα: «Τα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που αναφέρθηκε στα θεσμικά όργανα, το νομοθετικό πλαίσιο και την διάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Του Ελλογιμωτάτου κ. Παναγιώτη Κανελλοπούλου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα: «25 χρόνια της Ελλάδος εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν». Ο ομιλητής έκανε ιστορική αναφορά από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σήμερα. Τόνισε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία αυτής επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος στην Ευρώπη είναι το δημογραφικό, και κατέληξε ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε τρία σημεία: στην Αθήνα με την Πνύκα, στην Ρώμη με το Ρωμαϊκό δίκαιο και στον Γολγοθά με την χριστιανική διδασκαλία. Γι' αυτό και η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει θετικά στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής οντότητας, η οποία πρέπει να διέπεται από ηθικές αξίες και αρχές και όχι να αντιμετωπίζεται ως μόνο μία οικονομική δύναμη.
Μετά τις Εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου