Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, βαθιά κατάνυξη και με την παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Καλού εκ μέρους της κυβέρνησης, εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, και πλήθους πιστών εορτάσθηκε σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2007, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1600 ετών από την Κοίμησή του.
Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, τελέσθηκε στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για να τιμηθεί η μνήμη του Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας. Παράλληλα εξετέθη προς προσκύνηση τμήμα του Ιερού Λειψάνου του τιμωμένου Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στην πολύπλευρη λαμπρή προσωπικότητα του Αγίου, τόνισε: «Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την επέτειο των 1600 ετών από την εν Κυρίω κοίμηση του εν Αγίοις Πατρός Ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Χρυσοστόμου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφιέρωσε και Εκείνη ολόκληρο αυτό το έτος με διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του Μεγάλου Αγίου του οποίου τη μνήμη και σήμερα τιμούμε με την μεγαλοπρεπή Συνοδική Θεία Λειτουργία. O Ιερός Χρυσόστομος είναι ένας από τους Μεγαλύτερους Οικουμενικούς Πατέρες και Διδασκάλους της Εκκλησίας μας και ευχώμεθα να μας κατευθύνει με την σοφή σκέψη Του. Όποιοι από μας έχουμε την δυνατότητα να μελετούμε τα συγγράμματά Του πραγματικά καταπλησσώμεθα για το βάθος και το εύρος της Σκέψεως Αυτής Της πολύπλευρης εκκλησιαστικής προσωπικότητος, η οποία μέσα στους αιώνες αποτελεί για όλους μας ένα πρότυπον άξιον μιμήσεως».

Με συγκίνηση, ενθυμούμενος τα πρώτα του βήματα στον Μοναχισμό στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, στα Μετέωρα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέτρεψε το εκκλησίασμα να προστρέξει και να προσκυνήσει με ευλάβεια το Ιερό λείψανο, το οποίο είναι θαυματουργό και προσεφέρθη από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής και τον οικείο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ ύστερα από παράκληση της Ιεράς Συνόδου. «Η μεγάλη παρουσία ανάμεσά μας σήμερα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι αυτή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Επειδή δε εγώ, όπως, ίσως δεν γνωρίζετε, άρχισα την μοναχική μου ζωή στο Μοναστήρι Βαρλαάμ Μετεώρων, εξ ιδίας πείρας γνωρίζω το πόσο θαυματουργικό είναι το Ιερό Αυτό λείψανο το οποίο επί αιώνες βρίσκεται στο Μοναστήρι και σήμερα είναι μαζί μας. Σας προτρέπω όλοι με ευλάβεια πολλή να το προσκυνήσετε για να λάβετε Χάριν και Αγιασμόν, γιατί όπως μας διδάσκει η Εκκλησία μας, τα Ιερά λείψανα Της είναι Χαριτόβρυτα, δηλαδή βρίθουν από τη Χάρη Του Θεού, την οποίαν Εκείνος έχει παράσχει και χορηγήσει σε Αυτούς τους Αγίους και τα λείψανα των σωμάτων Τους, ώστε να είναι κοντά μας, να μας ενισχύουν σε δύσκολες ώρες που αισθανόμαστε και την παρουσία του Χριστού, πρωτίστως, αλλά και των Αγίων Του, οι οποίοι είναι οι δικοί μας αδελφοί. Ας ευχηθούμε να έχουμε την Χάρη και την ευλογία των Αγίων».

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ο οποίος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου παρατήρησε ότι: «Η μνήμη του μας φέρνει σε επαφή με το ιστορικό περίγραμμά του. Γνωρίζουμε τις αρετές και τον χαρακτήρα του, την υπομονή, την εγκαρτέρηση, την ανωτερότητα, τις ευαισθησίες, το κοινωνικόν της καρδίας του, τη φιλοπτωχία του... Πίσω από τις εκδηλώσεις της ζωής του κρύβεται ο άνθρωπος της απαράμιλλης πίστεως, της απροσμέτρητης αγάπης, της σπάνιας χάριτος...»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «μέσα από την αδικία, τον διωγμό και την εξορία ανεδείχθη, κατά τον υμνογράφο, “Χρυσούς και την καρδίαν” και “Χρυσουργός των καρδιών των πιστών”... Χωρίς να θέλουν οι διώκτες του, φανέρωσαν τον θησαυρό της ψυχής του, ανέδειξαν το μεγαλείο του, απέδειξαν την ιστορική μοναδικότητά του, εγκατέστησαν το πρόσωπό του στην καρδιά του λαού, έγιναν μεγάλοι ευεργέτες της ιστορίας και μοναδικοί δωρητές της Εκκλησίας... Τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο τον ανεγνώρισαν οι πολλοί αλλά μικροί, οι άγνωστοι αλλά αληθινοί, οι αναρμόδιοι αλλά ευαίσθητοι, οι απόμακροι από τις εξελίξεις αλλά αγνοί στις προθέσεις. Τον πολέμησαν τα κέντρα της εξουσίας και τον υπεραγάπησε ο λαός. Τον συκοφάντησε και τον αδίκησε το εκκλησιαστικό σύστημα, αλλά τον αγκάλιασε και τον ομολόγησε με δύναμη και επιμονή η εκκλησιαστική συνείδηση. Αυτός της δόθηκε ως λόγος και παράδειγμα και ανταμείφθηκε με το ανεκτίμητο νόμισμα της εμπιστοσύνης και αγάπης της».


Για τον θεολογικό λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου ο Σεβ. κ. Νικόλαος υπογράμμισε ότι: «χαρακτηρίζεται από απροσμέτρητη διεισδυτικότητα, από κοινωνικο-πνευματική σφαιρικότητα, από διαχρονική επικαιρότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θεολογικός ως προς τον στόχο του, επιστημονικός ως προς τη μεθοδολογία του, ανατρεπτικός ως προς την κοινωνική εκφορά του. Τα ερμηνευτικά κείμενά του, οι θεολογικές ομιλίες του, οι γεμάτες δόγμα και αμεσότητα λειτουργικές και μη προσευχές του, η ανυποχώρητη στάση του στις διατυπώσεις της πίστης και της θεολογίας δείχνουν με ενάργεια τη θεοκεντρικότητα και χριστοκεντρικότητα της διδασκαλίας του. Γι’ αυτό και ο λόγος του δεν έχει τον χαρακτήρα αφηρημένης ακαδημαϊκής πραγματείας, αλλά αγκαλιάζει τη ζωή, την καθημερινότητα, τις λεπτομέρειες, την αδύναμη και αμαρτωλή ανθρώπινη φύση».


Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον πάσχοντα άνθρωπο λέγοντας ότι: «Η αγάπη του για τους φτωχούς είναι τόσο μεγάλη, ώστε γι’ αυτούς πούλησε ακόμη και τα αντικείμενα του επισκοπικού μεγάρου, κατήργησε τα επίσημα γεύματα και έφτασε σε ακρότητα απλότητος στην προσωπική του παρουσία και ζωή». Και κατέληξε συνοψίζοντας ότι: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αγαπήθηκε όσο λίγοι άγιοι στην Εκκλησία. Δεν είναι άγιος μόνο της Αντιόχειας η της Κωνσταντινουπόλεως ούτε μόνον της Ανατολής ή του τέταρτου αιώνος. Είναι άγιος των μοναδικών χαρισμάτων. Είναι άγιος όλων των αιώνων».