Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το μεσημέρι στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Γνωριμία με το Ισλάμ». Φορείς διοργανώσεως της Ημερίδας ήσαν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων και η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών θεμάτων, επισημαίνοντας ότι "το Ισλάμ είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητος και είναι πλέον δίπλα μας". Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν προς τους παρισταμένους ο κ. Απόστολος Κυριαζής ως εκπρόσωπος της Υπουργού Παδείας και Θρησκευμάτων και ο κ. Φώτιος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος της Υπουργού Εξωτερικών.
Στην συνέχεια Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος αναφερόμενος στον διάλογο μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ εξέφρασε τη λύπη του, όσον αφορά στην πορεία του διαλόγου λέγοντας ότι: «Από τότε που άρχισε ο διάλογος έχει βεβαίως επιτευχθεί σοβαρή βελτίωση των όρων ζωής των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη, όχι όμως και αντιστοίχως, καθώς οι διωγμοί των χριστιανών συνεχίζονται στις ισλαμικές χώρες».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος με το Ισλάμ, παρά το μονομερές έως τώρα αποτέλεσμα, πρέπει να συνεχισθεί, διότι δεν έχουν πάψει οι μεγάλες αιτίες που μας τον υπαγορεύουν: η αναζήτηση της ειρήνης, η συμπαράσταση σε εκατομμύρια αθώα θύματα πολέμων, δουλείας, φτώχειας, ασθενειών» και υπογράμμισε ότι «οι Μουσουλμάνοι, όπως και οι Χριστιανοί επίσης, υποφέρουν αιώνες τώρα από τα χέρια Χριστιανών που παραβαίνουν τις εντολές της πίστεως. Δεν κακοποιούν συνανθρώπους των ακολουθώντας εντολές του Ευαγγελίου ενώ οι μουσουλμάνοι καταπιέζουν και εξοντώνουν επικαλούμενοι το Κοράνι, επικαλούμενοι τη Σαρία. Και τούτο συμβαίνει διότι στο Ισλάμ δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο βασίλειο του Καίσαρα και το βασίλειο του Θεού, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ πολιτείας και θρησκείας».
Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους οικονομικούς μετανάστες που υπάρχουν στην Ευρώπη και υποφέρουν παρατηρώντας ότι «Προς αυτούς πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη και τη μέριμνά μας, μη περιμένοντας να λυθούν τα προβλήματα. Γνωρίζετε ότι η Εκκλησία μας δίνει φαγητό και προσπαθεί να τους ανακουφίζει. Δεν πρέπει να μας αρκεί αυτό. Πρέπει να έχουμε συνεχώς μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς που κατέφυγαν σε μας γεμάτοι απόγνωση και προσμονή».
Κατά την πρώτη συνεδρία εισηγητής ήταν ο κ. Γρηγόριος Ζιάκκας, Ομότιμος καθηγητής της Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ισλάμ ως θρησκεία». Ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αναδρομή της δεύτερης μετά τον Χριστιανισμό θρησκείας και επισήμανε ότι το Ισλάμ έπαιξε καίριο ιστορικό ρόλο στην διαμόρφωση του χάρτη του κόσμου. Κατέληξε ότι για το Ισλάμ το θρήσκευμα είναι το αγωνιζόμενο στράτευμα και από την διδασκαλία αυτή δημιουργούνται πολλά προβλήματα (φανατισμός, Τζιχάντ κ.α).
Κατά τη δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκαν τρεις εισηγήσεις:
α) Από τον κ. Απόστολο Κραλίδη, Λέκτορα της Ιστορίας των Θρησκειών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η ιστορική εξέλιξη του Ισλάμ. Εμφάνιση θρησκευτικών σεκτών και παραδόσεων», ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι ο Αλλάχ είναι ο ένας και μοναδικός Θεός. Κάνοντας λόγο από ιστορική άποψη στην αυθεντικότητα του Ισλάμ τόνισε ότι σε αυτό δεν συναντούμε δόγματα.
β) από τον κ. Κωνσταντίνο Πάτελο, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Το Ισλάμ στην σύγχρονη εποχή. Η συνάντηση με τη Δύση, μια ιστορική και πολιτική προσέγγιση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις πολιτικές διαστάσεις του Ισλάμ μέσα στην σύγχρονη κοινωνία επισημαίνοντας ότι οφείλονται στην διδασκαλία του, η οποία είναι συνδεδεμένη με την κρατική εξουσία.
γ) από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Κωστάκη, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως με θέμα: «Παιδεία αυθεντικότητας. Μια πρόταση με προοπτική την διαλογική συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ σήμερα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πνευματικής οικοδομής των ανθρώπων, η οποία αποτελεί και το βάθρο για την καλή συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Επακολούθησε ευρεία και γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων και τέλος τον λόγο ελαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος έκανε ανακεφαλαίωση όλων των εισηγήσεων και ευχαρίστησε όλους εκείνους, οι οποιοι συνετέλεσαν στην εύρυθμη και επιτυχημένη διοργάνωση της Ημερίδος της Εκκλησίας μας.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου