Με τρίτο και τελευταίο σταθμό το νησί της Τήνου και Δοξολογία στον Ναό της Μεγαλόχαρης, ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο Προσκυνηματικός Διάπλους σε Κύθηρα -Πάρο -Τήνο, τον οποίον διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς επιβράβευση των καθηγητών και των μαθητών που συμμετείχαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού "Απόστολος Παύλος -Απόστολος της Ελλάδος- Απόστολος της Ευρώπης", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο συγκερασμός της προβολής των σεβασμάτων της Ελληνορθοδοξίας με την προσέκλυση προσκυνητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, προς όφελος της ανάπτυξης μιας εκάστης τοπικής κοινωνίας στην Πατρίδα μας, αναπτύχθηκαν εκτενώς στους σύνεδρους κατά την εν πλώ ημερίδα που διεξήχθη , τόσο από την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, όσο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.Χριστόδουλο και τα στελέχη της αρμόδιας διμερούς επιτροπής.
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους σύνεδρους και τους προσκυνητές οι αρχές της τοπικής Τηνιακής κοινωνίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Τήνου και Μυκόνου κ.Δωρόθεος, ενώ μετά την Δοξολογία στον αύλειο χώρο του Ναού της Παναγίας και κατά την διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν των επισκεπτών, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, στην σημερινή εποχή του διαρκώς μεταβαλλόμενου διεθνούς "γίγνεσθαι".
Στον κατάμεστο από κατοίκους του νησιού και προσκυνητές αύλειο χώρο του Ναού της Μεγαλόχαρης της Τήνου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, εξήρε την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ.Δωρόθεο, που συμβάλλει στην διατήρηση της γαλήνης και της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας των Κυκλάδων, και εμμέσως πλην όμως σαφώς, απάντησε σε εκείνους που επιμένουν να εθελοτυφλούν, παραγνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, υπέρ της συνδιαλλαγής και του ανθρωπισμού, με τα άλλα Χριστιανικά Δόγματα και θρησκείες.
Όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, " είμαστε ένας λαός που έχει ως βάση του πολιτισμού, της ευτυχίας και της προόδου του και τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες έχει στερεωθεί ο πολιτισμός και η ιστορική μας πορεία. Είναι τα θεμέλια του μεγαλόπρεπου οικοδομήματος που όρθωσαν οι πατέρες μας. Η Εκκλησία μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις του αιώνα μας, δεν έχει μείνει πίσω, αλλά έχει πραγματοποιήσει βήματα προς τα εμπρός, έχει ανοίξει παράθυρα στο σύγχρονο διεθνές "γίγνεσθαι", έχει Ευρωπαικό προσανατολισμό. Είναι μια Εκκλησία σύγχρονη, που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Δεν θέλουμε αντιμαχίες και ανταγωνισμούς, αλλά αγάπη και συνεργασία, με όλους τους ανθρώπους, με όλους τους Χριστιανούς, με όλα τα δόγματα".
Αναφερόμενος δε στις επίσημες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε με έμφαση: "Μια τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι να τείνουμε το χέρι στους αδελφούς μας του Ρωμαιοκαθολικού Δόγματος. Έχουμε τις δογματικές μας διαφορές αλλά αυτές συζητώνται αρμοδίως στον Θεολογικό Διάλογο ο οποίος ξεκίνησε και πάλι προσφάτως. Οι δικοί μας θεολόγοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί συνέρχονται από καιρού εις καιρόν, συζητούν τις δογματικές μας διαφορές, αλλά πέραν αυτών υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτό το έργο το θεωρούμε έμπνευση Θεού, ξεπερνώντας τα εμπόδια του παρελθόντος, βλέποντας στο μέλλον τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας."
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αφού επισήμανε ότι ο Ελληνικός λαός "βρίσκεται στην βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε πως " η Ιστορία αποδεικνύει πως Χριστιανισμός , Ελληνισμός και Ρωμαϊκό Δίκαιο αποτελούν το βάθρο του Ευρωπαϊκού μας πολιτισμού".