Στο πλευρό των μεταναστών κάθε εθνικότητας και θρησκεύματος, οι οποίοι διαβιούν στην Ελλάδα, βρέθηκε σήμερα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, απαντώντας εμπράκτως για μια ακόμη φορά και με τον πλέον σαφή τρόπο, σε όσους επιπόλαια επικρίνουν την Εκκλησία για έλλειψη φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου, αλλά και για εθνοφυλετισμό! Με την χειροτονία σε διάκονο ενός Ουκρανού υπηκόου στην πρωινή θεία λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών αλλά και την παράθεση στην συνέχεια επισήμου γεύματος προς τιμήν των προσφύγων και των μεταναστών, η Ιερά Σύνοδος γιόρτασε τη" ημέρα του Μετανάστη", την οποία θέσπισε για την 26η Δεκεμβρίου εις ανάμνησιν της "φυγής της Αγίας Οικογένειας" του Χριστού στην Αίγυπτο.
Ο Μακαριώτατος αφιέρωσε την σημερινή ημέρα στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των μεταναστών στην πατρίδα μας, αλλά και στην έμπρακτη προς εκείνους απόδειξη της πατρικής αγκαλιάς, που " ανοίγει" η Εκκλησία σε "όλα τα παιδιά του Θεού -όπως είπε- ανεξαιρέτως χρώματος και θρησκευτικών πεποιθήσεων", θέτοντας πρώτος εαυτόν αρωγό στην προσπάθειά τους, για αξιοπρεπή και ισότιμη διαβίωση, από πλευράς της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μερίδα των οικονομικών μεταναστών στην πατρίδα μας, όπως οι ίδιοι οι μετανάστες κατά καιρούς του έχουν αναφέρει. Στο επίσημο εορταστικό γεύμα προς τιμή των προσφύγων και μεταναστών που τους παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος, στην κεντρική τραπεζαρία του ξενοδοχείου " Novotel" επισήμανε με θέρμη: " Στο πρόσωπό σας βλέπουμε το πρόσωπο του αρχηγού της θρησκείας μας. Του Ιησού Χριστού. Όσα δικαιώματα έχουμε εμείς, θέλουμε να έχετε και εσείς. Ήρθατε στην χώρα μας, και πρέπει να βρείτε την αγάπη μας, την υποστήριξη την βοήθειά μας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από το δίκτυο των υπηρεσιών της Εκκλησίας μας"
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της φιλοξενίας και του πολιτισμού των Ελλήνων, η ιδιοσυγκρασία των οποίων, δεν υιοθετεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και τόνισε : " Θέλω να πιστεύω ότι ο πολιτισμός των Ελλήνων δεν θα επιτρέψει να σταθούν ποτέ ( οι Ελληνες) δίπλα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό διότι αυτά είναι ασυμβίβαστα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Εγώ θέλησα να συνφάγουμε σήμερα όπως ακριβώς κάνουν οι φίλοι με τους φίλους, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο στην πράξη, τί σημαίνει να αγαπάς και να υπολογίζεις τον διπλανό σου. Εξάλλου οι χριστιανοί είμαστε υποχρεωμένοι έναντι της συνείδησής μας να σας αγαπούμε και να σας βοηθούμε, διότι αυτό επιτάσσει το Χριστιανικό ιδεώδες αλλά και ο πολιτισμός μας"
Χειροκροτούμενος από μετανάστες κάθε ηλικίας, που είχαν κατακλύσει την κεντρική τραπεζαρία του ξενοδοχείου, ο Αρχιεπίσκοπος εμμέσως, πλην όμως σαφώς, απάντησε σε όσους σκοπίμως σε κάθε ευκαιρία, κάνουν λόγο για "μη διακριτούς ρόλους" μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας". Αναδεικνύοντας τον ρόλο της Νόμω κρατούσης Πολιτείας στην αποκατάσταση των προβλημάτων των προσφύγων και μεταναστών όπως χαράσσεται από την μεταναστευτική πολιτική της χώρας και τους ιθύνοντες, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε την Εκκλησία αρωγό της εκάστοτε κυβέρνησης.
Με έμφαση επισήμανε: " Eχετε πολλά προβλήματα. Δεν σας μιλώ ως πολιτικός. Εξάλλου δεν έχω αυτή την ιδιότητα ούτε και ανάλογο δικαίωμα . Σας μιλώ ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό που έχει σημασία είναι πως όταν είσαι άνθρωπος που υπηρετείς το Θεό δεν μπορεί να μην είσαι δίκαιος, αληθινός και ειλικρινής. Αυτές τις ιδιότητες και αρετές οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε και να κάνουμε οδηγό στην ζωή μας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων σας χρειάζεται αγάπη και δικαιοσύνη. Ωστόσο αυτά τα προβλήματα αναλαμβάνει να τα λύνει η κάθε κυβέρνηση. Εμείς βοηθούμε και υποστηρίζουμε τα μέτρα αυτά, από αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Σήμερα η Εκκλησία τιμά τον ξένο , εξισώνοντάς τον με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Και ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να αποσαφηνίσει το "γιατί" η Εκκλησία χαράσσει επί αιώνες την δική της πορεία ως προς την παροχή ψυχικής και υλικής στήριξης στον κάθε ένα συνάνθρωπο που την έχει ανάγκη, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Όπως είπε "Η Εκκλησία δεν είναι παράρτημα του κράτους με την έννοια της εξαρτώμενης κοινωνικής υπηρεσίας. Οι ιερείς, οι διάκονοι και οι αρχιεπίσκοποι δεν είναι απλά υπηρέτες του κράτους. Δεν εξαρτώνται από αυτό όπως ίσως ο κάθε μη ιερωμένος δημόσιος υπάλληλος, αλλά είμεθα πρωτίστως λειτουργοί του Υψίστου, δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, από το οποίο εκπορεύεται η πνευματική μας δύναμη"
Με την σειρά του, ο Δ/ντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων και Μεταναστών της Ι.Συνόδου κ. Παπαντωνίου, υπενθύμισε την απόφαση της Ι.Συνόδου να παραχωρήσει στην Μουσουλμανική κοινότητα, έκταση αρκετών στρεμμάτων στο Σχιστό προκειμένου να ανεγερθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο, επευφημούμενος από τους μετανάστες συνδαιτυμόνες.
Την φιλόξενη Χριστουγεννιάτικη τελετή, διάνθισαν καλλιτεχνικά, οι χορωδίες της Ουκρανικής κοινότητας, του Ρωσικού Σχολείου, του Βουλγαρικού Συλλόγου, καθώς και η μαντολινάτα του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα δώρα, των εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων προς τον Μακαριώτατο και οι συμβολισμοί τους. Μια τεράστια ανθοδέσμη και ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί το οποίο οι συνηθίζεται να βουτούν στο αλάτι και μοιράζουν μπουκιές στους καλεσμένους τους, σίγουρα ανήγαγε τους παρευρισκόμενους στο ρητό "Εφάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι..."
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του προέδρου του FORUM μεταναστών και λοιπών κοινοτήτων στην χώρα μας κου Αχμέτ Μοαβία και με τον Αρχιεπίσκοπο να μοιράζει στα παιδιά των μεταναστών πολλά δώρα εισπράττοντας πολλά χαρούμενα χαμόγελα.
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ
Νωρίτερα το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελήμονος Αχαρνών ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, χειροτόνησε εις διάκονον τον νεαρό Ουκρανό, Δημήτριο Βερλάντωφ . Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε με έμφαση: "Η Εκκλησία συμβάλλει με την διδαχή της, το παράδειγμά της και την υλική συμπαράστασή της στους ξένους. Συμβάλλει στην κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην αποσόβηση της ξενοφοβίας. Ουδέποτε στην Ελλάδα , υπήρξε φόβος και προκατάληψη εναντίον των ξένων. Θέλουμε να αισθάνονται την θαλπωρή και την αγάπη μας αλλά ζητούμε και από κείνους να σέβονται την παράδοση και την ιστορία μας, γιατί ο κάθε τόπος έχει τα ήθη και τα έθιμά του, την ιστορία και την παράδοσή του. Και εμείς πρέπει να σεβόμαστε τις παραδόσεις των ξένων λαών , την γλώσσα και την θρησκεία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους γιατί μόνον έτσι συνάπτονται διανθρώπινες σχέσεις και προάγεται το κοινωνικό συμφέρον και ο πολιτισμός διασπείρεται σε όλο τον κόσμο" .
ΔΩΡΕΑ 45 ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΚΑΡΟΤΣΙΩΝ
• Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισκέφτηκε την Στέγη Κατακοίτων Γερόντων του Ιερού Ναού Αγίου Αιμιλιανού, στον Λόφο Σκουζέ όπου δώρισε 45 αναπηρικά καροτσάκια προς διευκόλυνση των αναγκών μετακίνησης των χρονίως ασθενούντων.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ