Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη λήψη μέτρων από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών της Ε.Ε. για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής, ζήτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την Πρόεδρο της Φινλανδικής Δημοκρατίας κ. Tarija Halonen.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία διήρκεσε 75 λεπτά, ζήτησε από την κ. Halonen να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που η χώρα της βρίσκεται στην Προεδρία της Ε.Ε.. «Επιβάλλεται και προέχει», τόνισε ο Μακαριώτατος, «η άμεσος κατάπαυσις του πυρός εις την φλεγομένην Μ. Ανατολήν και η έναρξις διαπραγματεύσεων προς επιβολήν της Δικαιοσύνης και της ειρήνης και αποσόβησιν νέων δεινών εις βάρος αθώων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά». «Οι λαοί της Ε.Ε.», είπε, «αξιώνουν από την πολιτικήν των ηγεσίαν την άμεσον λήψιν ενδεδειγμένων μέτρων προς την κατεύθυνσιν αυτήν».

Ο Μακαριώτατος, επιπλέον, ζήτησε τη συμβολή της Φινλανδικής Προεδρίας και στα άλλα θέματα τα οποία, όπως είπε, πρέπει να απασχολήσουν την Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:
• Η Ε.Ε. οφείλει να επανεξετάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη μετά την απόρριψη του προταθέντος Σχεδίου του 2005.
• Είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο Διάλογος μεταξύ της Ε.Ε. και των Χριστιανικών Εκκλησιών. Όπως σημείωσε, το άρθρο 52/παρ. 3 της προηγουμένης Συνθήκης έδιδε αυτή την δυνατότητα.
• Οι Εκκλησίες της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να γίνουν εταίροι της Ε.Ε. και πρέπει να συμμετάσχουν στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό όλων των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων.
• Επιβάλλεται η περαιτέρω συνεργασία μετά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων επί του φλέγοντος θέματος της τρομοκρατίας και της παρεξηγημένης ερμηνείας που πολλοί προσδίδουν σε αυτήν.
• Είναι αναγκαία η προώθηση του Διαθρησκειακού Διαλόγου και της επικοινωνίας λαών και πολιτισμών.
• Το 2007 δύο αμιγώς ορθόδοξες χώρες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι αναγκαία η στήριξή τους αλλά και η συνεργασία μαζί τους.
• Οι Εκκλησίες, στα θέματα των μεταναστών, υποχρεούνται να επισημάνουν τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και πρέπει να εξαντληθεί κάθε ανθρώπινο μέσο για κάθε περίπτωση μετανάστη.
• Πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία σε κάθε χώρα - μέλος (μετανάστες) και επ' αυτού να προωθηθεί εισήγηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης.

Τέλος, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι θεωρείται αναγκαία η επισήμανση και αναγνώριση των Χριστιανικών αρχών της Ευρώπης. «Όλα τα ανωτέρω», υπογράμμισε, «δεν αποτελούν μόνο προτάσεις για εμάς, αλλά αγωνιζόμαστε σθεναρώς για την υλοποίησή τους».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Φινλανδικής Δημοκρατίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα μας σεβόμαστε τη Χριστιανική πίστη, η οποία ελεύθερα διδάσκεται και διακινείται». «Ως Πρόεδρος της Φινλανδίας», είπε, «στηρίζω το ρόλο της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία και φροντίζω για την ενημέρωση του λαού επί θρησκευτικών θεμάτων και για την εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας». «Οι Χριστιανικές Εκκλησίες μπορεί να έχουν μεταξύ τους δογματικές διαφορές, αλλά το πιο βαθύ μήνυμα που απορρέει από αυτές για τους Χριστιανούς, είναι το μήνυμα της ενότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι απόψεις της Εκκλησίας για τα κοινωνικά ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το λαό μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και είναι χρήσιμες για την άσκηση της πολιτικής μας» κατέληξε.

Χθες, εξάλλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελσινκίου κ. Αμβρόσιος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των μελών της Συνοδείας του στην οποία παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας, ο Έλληνας Πρέσβης και η Πρέσβης της Κύπρου στο Ελσίνκι, εκπρόσωποι της Λουθηρανικής και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία πλήθους Ελλήνων και Φινλανδών Ορθοδόξων.

Τέλος, επίσημο δείπνο παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας Πρέσβης στη Φινλανδία κ. Δ. Λούνδρας.