Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και του Δήμου Αθηναίων υπεγράφη σήμερα στις 12.00 στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Συνόδου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Θ. Μπεχράκη.
Τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα τα κοινωνικά προβλήματα των συνανθρώπων μας και υπογράμμισαν τη δυνατότητα που παρέχει η συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δήμου Αθηναίων για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η «δημιουργία μιας μεγάλης αγκαλιάς για όλους και η στράτευση για την υλοποίηση της καταπολέμησης της απάθειας, η οποία εξελίσσεται σε μεγαλύτερο κακό από την καθημερινά εξαπλούμενη φτώχεια». Ο κ. Δήμαρχος καταλήγοντας ευχαρίστησε την Εκκλησία για την συνεργασία και εξέφρασε την πίστη ότι οι στόχοι που τέθηκαν σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου θα πραγματοποιηθούν.
Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετωπίσεως των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία διογκούνται με την αύξηση της κοινωνικής απαξίωσης ορισμένων ομάδων, καθώς και την αλματώδη αύξηση εκείνων που έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας». Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι σήμερα προσφέρονται 6.000 μερίδες φαγητού κάθε ημέρα από 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης στην περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γεγονός ενδεικτικό της ανάγκης που έχουν Έλληνες και Αλλοδαποί ενδεείς. «Υπάρχουν ζητήματα», συνέχισε ο Μακαριώτατος, «που μπορούν να αντιμετωπισθούν από κοινού από τους δύο φορείς, την Εκκλησία και το Δήμο Αθηναίων». «Το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», υπογράμμισε, «αποτελεί γενικότερο υπόδειγμα για ανάλογες δραστηριότητες». «Σε τοπικές Εκκλησίες», παρατήρησε ο Μακαριώτατος, «υπάρχει από ετών αυτή η συνεργασία και έχει κατοχυρωθεί». Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας, που είναι αυτονόητο αποτέλεσμα της ευαισθησίας τόσο της Εκκλησίας όσο και του Δήμου για την ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκες και που διαρκώς και περισσότερο καταφεύγουν σ’ αυτούς. Τόνισε επίσης την «ανάγκη ευαισθητοποιήσεως τόσο των μονάδων όσο και των συλλογικών οργάνων που ζητούν ερέθισμα για δράση» δηλαδή εθελοντών που θα τίθενται «στη διακονία τέτοιων προγραμμάτων σε μια ατομοκεντρική, συμφεροντολογική κοινωνία που αδιαφορεί για τα προβλήματα των συνανθρώπων». «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προθυμία του Δήμου και της Εκκλησίας, η συμφωνία και η όσμωση, θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.
Τους παρισταμένους χαιρέτησε ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κ. Δ. Φουρλεμάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι: «Η τοπική αυτοδιοίκηση με τους μηχανισμούς της και η Εκκλησία με τις Ενορίες και τους Ιερείς Της αποτελούν δύο κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι έχουν όλες τις δυνατότητες να εντοπίζουν το κοινωνικό πρόβλημα εν τη γενέσει του και διαθέτουν την αμεσότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ώστε να προσεγγίζουν τον συνάνθρωπο όχι απρόσωπα και ψυχρά αλλά με την οικειότητα ενός γνωστού προσώπου». Υπογράμμισε επίσης πως «και οι υπόλοιποι Δήμοι, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά ολόκληρης της Επικράτειας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ενορίες μας, ώστε να επιτευχθεί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ‘‘ιερά συμμαχία’’ κατά της πείνας, της δυστυχίας, της φτώχειας και της εγκατάλειψης».
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου