Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2024
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στην προσφώνησή του προς τους Ιεράρχες, κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης τακτικής Συνεδρίας της Ιεραρχίας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, μεταξύ άλλων θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε και αφορούσαν φλέγοντα ζητήματα στην Ελλάδα που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, όπως είναι η κρίση των αξιών της ιδιοπροσωπίας μας, το δημογραφικό, η αυξανόμενη βία στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον καθώς και το στεγαστικό πρόβλημα, επισήμανε ιδιαιτέρως την ανησυχία του για τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες που υφίστανται τα παλαίφατα Ορθόδοξα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων: “ Ἐκτός ὅλων αὐτῶν ἀκοῦμε ὅλο καί συχνότερα τόν ἦχο τῶν τυμπάνων τοῦ πολέμου, βλέπουμε ἀνθρώπινες ζωές νά χάνονται ἤ νά τραυματίζονται ψυχικά καί σωματικά. Παιδικές ψυχές νά ἐξαναγκάζονται νά βιώνουν τήν φρίκη τοῦ πολέμου μέ συνέπειες καταστροφικές.
Τά γεγονότα αὐτά μᾶς κάνουν νά ἀνησυχοῦμε καί γιά τά παλαίφατα Ὀρθόδοξα Πατριαρχεῖα τῆς Ἀντιοχείας καί τῶν Ἱεροσολύμων. Ἐκφράζουμε στόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Ἀντιοχείας κ. Ἰωάννη καί στόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Ἱεροσολύμων κ. Θεόφιλο καί τούς περί αὐτούς Κληρικούς καί λαϊκούς τήν συμπαράστασή μας καί μάλιστα ἐμπράκτως, ἐφόσον χρειασθεῖ, ὅπως καί στό παρελθόν. Εἴθε ὁ Θεός τῆς εἰρήνης νά φωτίσει τούς ἰσχυρούς τῆς γῆς, ὥστε νά παύσουν νά ἐργάζονται τά ἔργα τοῦ σκότους καί νά στραφοῦν πρός τό Φῶς τό Ἀληθινόν”.
Για την αγγλική μετάφραση του ανωτέρου κειμένου, βλ. εδώ.
Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Γραμματεύς της Επιτροπής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης συναντήθηκαν στα γραφεία της ΣΕΔΔΣ με αντιπροσωπεία της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, αποτελούμενη από τον Πρύτανη π. Αλέξανδρο Τροφύμιουκ, τον Αντιπρύτανη και Καθηγητές της Ακαδημίας. Συζητήθηκε εκτενώς πρόταση για συνεργασία της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου με την Εκκλησία της Ελλάδος στον θεολογικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα. Μετά το πέρας της συνεδρίας, τα μέλη της Αντιπροσωπείας δέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο γραφείο του στο Συνοδικό Μέγαρο.
Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 168ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού, η τελετή παράδοσης υποτροφιών σε 56 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και σε 94 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών από 19 χώρες, για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025 ανέρχεται συνολικά σε 660.000 ευρώ.
Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατίθεται σημαντικό τμήμα των εσόδων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενίσχυση νέων ανθρώπων, Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν περαιτέρω μόρφωση επί των θεολογικών γραμμάτων, αλλά και άλλων επιστημών. Ακόμη επισήμανε ότι η ετήσια τελετή παράδοσης υποτροφιών, και μάλιστα κατά την πρώτη Συνεδρία της νέας Δ.Ι.Σ., αποτελεί καρπό της επιθυμίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, ώστε ο ίδιος να τους επιδίδει τα σχετικά έγγραφα. Κατόπιν, ο Γραμματεύς της Υποεπιτροπής Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Γραμματέας της ΣΕΔΔΣ, Αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, αφού καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τους υποτρόφους, κάλεσε στο βήμα δύο εξ αυτών, τον Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο Γούλα και την κυρία Ελένη Ριμπολόβα οι οποίοι εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για τη χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και την πορεία των σπουδών τους. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τους υποτρόφους ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στις σπουδές τους, επέδωσε σε αυτούς τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες.
Διαβάστε την ευχαριστήρια ομιλία του Αρχιμ. Ελισαίου Γούλα και της κας Ελένης Ριμπολόβα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελετή παράδοσης των υποτροφιών 2024, δείτε εδώ.
Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" η υποδοχή του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Σαχάκ Γεμισιάν από τα μέλη του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου και εκπροσώπους των φορέων της αρμενικής κοινότητας. Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, παρευρέθη στην υποδοχή ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ/WCC) στην Ελλάδα:
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και με υπουργούς της κυβερνήσεως
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε στις 4/7/24 ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Αιδ. Δρ. Jerry Pillay. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβας Θεοχάρης.
Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Αιδ. Δρ. Jerry Pillay και του ευχήθηκε καλή διαμονή για τις ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα. «Η επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο ήταν μια εξαιρετικά ιδιαίτερη εμπειρία», είπε ο Δρ. Pillay. «Εντυπωσιάστηκα βαθιά από τη δέσμευσή του στο ΠΣΕ και το έργο του. Μοιράστηκα λεπτομέρειες για μια σειρά από τις δραστηριότητες μας και εκτίμησε εξαιρετικά τη δουλειά που κάνουμε». Ο Γεν. Γραμματέας του ΠΣΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δύο μεγάλους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση. Για την Ουκρανία ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στρογγυλής τράπεζας διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική Εκκλησία». Σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τις προσπάθειες του ΠΣΕ για ειρήνευση και σε άλλα σημεία του πλανήτη όπως το Σουδάν, το Μυανμάρ και την Κολομβία. Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων τόνισε: «Όλα όσα αναφέρθηκαν για τις πολεμικές συγκρούσεις, τον πόλεμο και τα απότοκα του, με τις πολλές και ποικίλες διαιρέσεις είναι ιδιαιτέρως οδυνηρά. Όσος μόχθος και αν χρειαστεί, όσο επίπονο και αν είναι, θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι προκειμένου να βοηθήσουμε στην επικράτηση της ειρήνης και την θεραπεία των τραυμάτων και της καταστροφής που αφήνει πίσω του ο κάθε πόλεμος... Χρειάζεται προσπάθεια, ώστε να μην δημιουργούνται διαιρέσεις, οι οποίες είναι μια πικρή εμπειρία που δύσκολα θεραπεύoνται».
Ο Δρ. Pillay είπε ότι είχε επίσης μια πολύ ουσιαστική συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κο Γ. Γεραπετρίτη στον οποίο εξέθεσε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του WCC. «Ο υπουργός είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας στρογγυλής τραπέζης για την Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Pillay. Ανέφερε επίσης, ότι ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, κ. Κ. Πιερρακάκης έδειξε βαθύ ενδιαφέρον για το έργο του ΠΣΕ και θα προγραμματίσει να επισκεφτεί τον Οργανισμό στη Γενεύη για να συζητήσει πιθανές συνεργασίες. Ο Γεν. Γραμματέας τόνισε τέλος ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένος με την υποστήριξη και τη δέσμευση που εκφράστηκε τόσο από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από την κυβέρνηση στο έργο και τις δραστηριότητες του ΠΣΕ».
Ο Δρ. Pillay είχε επίσης μία ξενάγηση από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, στο εργοτάξιο του Ιονίου κέντρου της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Αθήνα. Το κέντρο περιλαμβάνει εκκλησία, παιδικό σταθμό, συνεδριακό κέντρο, μουσείο και κέντρο φιλοξενίας.
Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος
Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων.
Την Τρίτη 10/10 οι νέοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών. Για το βιογραφικό του νέου Επισκόπου Σαλώνων, δείτε εδώ
Τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές από την Εκκλησία της Ελλάδος
Την Τρίτη 5/9/23 συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, καθώς και σε αλλοδαπούς φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 14ης Ιουνίου 2023.
Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024 ανέρχεται συνολικά σε 460.000 ευρώ.
Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, ανέφερε ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και της Υποεπιτροπής Υποτροφιών προσφέρει κατ’ έτος υποτροφίες σε νέους και νέες που επιθυμούν να σπουδάσουν την ιερά επιστήμη της Θεολογίας και άλλες επιστήμες και με αυτόν τον τρόπο, ως στοργική Μητέρα, συνδράμει νέους ανθρώπους στις σπουδές τους. Ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εγκρίθηκαν για φέτος 150 υποτροφίες, 105 σε Έλληνες και 45 σε αλλοδαπούς σπουδαστές, συνολικού ποσού 460.000 ευρώ.
Κατόπιν, ο Γραμματεύς της Υποεπιτροπής Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πρωτοπρ. κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, αφού καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τους υποτρόφους, κάλεσε στο βήμα δύο εξ αυτών, τον κ. Αλέξανδρο Smotchevski και τον κ. Γεώργιο Καραμπάτσο, οι οποίοι εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για τη χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και την πορεία των σπουδών τους.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τους υποτρόφους ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στις σπουδές τους, επέδωσε σε αυτούς τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες.
Διαβάστε την ευχαριστήρια ομιλία του Αλέξανδρου Smotchevski.
Διαβάστε την ευχαριστήρια ομιλία του Γεώργιου Καραμπάτσου.
Eπιστολή του Γεν. Γραμματέα του ΠΣΕ
προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
για το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την παγκόσμια κλιματική κρίση
"Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στην Αττική και στα νησιά, Σας γράφω για να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς και για Εσάς προσωπικά — και για τον λαό της Ελλάδος και τη χώρα και τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες σε όλην την Επικράτεια... Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι από τις προσωπικές τραγωδίες που συνέβησαν και αφορούν τις ζωές πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα (όπως και στην Ιταλία και την Αλγερία): τις απώλειες ζωής και τους τραυματισμούς των πυροσβεστών, τον τρόμο και τους κινδύνους που έζησαν οι άνθρωποι της υπαίθρου, τον πανικό και τον φόβο που βίωσαν οι τουρίστες. Και, κατά συνέπεια, αυτές οι πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις ζωές και τον βιοπορισμό όλων των εμπλεκομένων και σε ολόκληρη την οικονομία του έθνους.
Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Νότια Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική τραντάχτηκαν κυριολεκτικά από τα καιρικά συστήματα του φετινού καλοκαιριού, όπως συνέβη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά είναι ειρωνικό ότι η Ελλάδα που δεν είναι μιά χώρα που ευθύνεται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της...".
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και το δελτίο τύπου του WCC στα αγγλικά.
Eπίσκεψη Καθολικού Πατριάρχη του Αρμενικού Καθολικού Οίκου της Κιλικίας κ. Rafael Bedros IA'
στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις 4 Μαΐου 2023, συνάντηση με τον Μακαριώτατο
Συνάντηση με τον Καθολικό Πατριάρχη του Αρμενικού Καθολικού Οίκου της Κιλικίας κ. Rafael Bedros IA' είχε στις 4/5/2023 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Καθολικό Πατριάρχη και την συνοδεία του και εξέφρασε την χαρά του για την ανταλλαγή των σκέψεων και την αλληλοϋποστήριξη των λαών.
Από την πλευρά του ο κ. Rafael Bedros ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ευγένεια του και αναφέρθηκε στον αμοιβαία αγάπη. Επίσης, υπογράμμισε την κοινή ιστορία και τις σχέσεις των δύο λαών.
Στην συνάντηση παρέστησαν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος καθώς και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.
Διήμερο Συνέδριο (19&20 Μαρτίου 2023) για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας.
“Οι γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν”
Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών “Δἀμαρις η Αθηναία”
Στη Στρογγυλή Τράπεζα που έλαβε χώρα τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, 20/3, στις 8 μ.μ με θέμα “Ελπιζομένων υπόστασις: H πρόταση του Χριστιανισμού για την πρόληψη της ενδοοικογειακής βίας” συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο πρώτος μέλος και ο δεύτερος Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, καθώς και αντιπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Ευαγγελικής. Οι εκπρόσωποι αυτών των χριστιανικών δογμάτων συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι είναι ευκταίον να αναπτυχθούν από κοινού εκκλησιαστικές δράσεις που να φθάνουν σε κλήρο και λαό, με σκοπό την πρόληψη και την εν γένει αντιμετώπιση του δραματικού κοινωνικού φαινομένου της έμφυλης βίας.
Eπίσκεψη του Προκαθήμενου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας,
Καθολικού κ. Αράμ Α' στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,
14 Μαρτίου 2023, συνάντηση με τον Μακαριώτατο
Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου επισήμανε στις ιστορικές σχέσεις και στην άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών και του Ελληνικού και Αρμενικού λαού ιδίως σε ό,τι αφορά στις κοινές αξίες και τα βιώματα των γενοκτονιών, υπογραμίζοντας ότι «έχουμε διαφυλάξει τις κοινές αξίες και παραδόσεις που μας έχουν φέρει πιο κοντά. Σήμερα στην Ευρώπη οι χριστιανικές αξίες υποχωρούν καθημερινά γι’ αυτό πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να διαφυλαχθεί η χριστιανική πίστη». Ο κ. Αράμ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ιστορία της ύπαρξης της Αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Αράμ και μίλησε για τους στενούς δεσμούς με την Αρμενία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα κάνοντας λόγο για καλή επικοινωνία. Αναφέρθηκε στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με ιστορικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τα οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελούν μια μαρτυρία των χριστιανών πως ό,τι είχαν το άφησαν εκεί, αλλά πήραν μαζί τους τους καρπούς της πίστεως και ανέφερε ότι παρόμοιες καταστάσεις έχει βιώσει και ο λαός της Αρμενίας. «Όλα αυτά μας ενώνουν περισσότερο και μας σπρώχνουν η αδελφοσύνη μας να μεγαλώνει και να γιγαντώνεται» επεσήμανε ο Μακαριώτατος.
Παρόντες κατά την συνάντηση ήταν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και ο συνεργάτης της Επιτροπής π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του Αγιωτάτου Καθολικού Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Καθηγητή, και του Κοσμήτορα της Σχολής, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστου Καραγιάννη. Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν και μέλη ΔΕΠ των δύο Τμημάτων της Σχολής. Η ομιλία του Προκαθήμενου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, του Καθολικού Αράμ Α’ ́ είχε τίτλο «St. Nerses the Gracious and theological dialogue with the church of Constantinople (1165-1173)».
Την επόμενη μέρα, κατά την αναχώρηση του από την Ελλάδα, τον Καθολικό Πατριάρχη Αράμ Α'συνόδευσε στο αεροδρόμιο ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.
Ομιλία του Αγγλικανού Επισκόπου Truro, Rt Revd Philip Mountstephen στο Συνοδικό Μέγαρο
Αθήνα, 10/3/2023
Η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ημερίδα με θέμα τους Διωγμούς των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο. Ομιλητής ήταν ο Αγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mountstephen και θέμα της ομιλίας του ήταν: “Persecution: Ancient Scourge, Modern Crisis”.Προ της Ομιλίας, ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Truro ενημερώθηκε από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο, περί του έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του προσέφερε τον τόμο «Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) - Le Livre noir - The Black Book, τον οποίον εξέδωσε στα αγγλικά και τα γαλλικά η Αποστολική Διακονία σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.
Την Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ενώ παρεμβάσεις σχετικές επί του θέματος της ομιλίας έκαναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, καθώς και ο Δρ Κανονικού Δικαίου, Εντεταλμένος Διδάσκων ΕΚΠΑ κ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ παρέστησαν ο εν Ελλάδι Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Κοπτών κ. Παύλος, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, ο Αποκρισάριος του Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών π. Leonard Doolan, ο Sir Charles Hoare, διπλωμάτης, μέλος της ερευνητικής ομάδας εργασίας του Επισκόπου του Truro, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Aττικής, Συνοδικοί Γραμματείς, εκκλησιαστικοί υπάλληλοι και άλλοι προσκεκλημένοι. Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας και τις παρεμβάσεις εδώ.
Στα τέλη του 2018 ο Aγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mounstephen προσκλήθηκε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt MP, να ηγηθεί μιας ανεξάρτητης επισκόπησης για το ζήτημα της δίωξης των χριστιανών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Επίσκοπος Τruro, ήταν ο ίδιος πρώην Γενικός Γραμματέας της Εκκλησιαστικής Αποστολικής Εταιρείας και προηγουμένως Αγγλικανός ιερέας στο Παρίσι, όπου διακόνησε σε μια κοινότητα των προσφύγων Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, επομένως είχε σημαντική διεθνή εμπειρία.
Αυτή η έρευνα συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό πρωτογενών ερευνητικών αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώτο χέρι.
Το θέμα έχει επίσης αυξανόμενη σημασία διεθνώς. Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διασταυρώσεις με άλλα θέματα που απασχολούν πρωτίστως τις δυτικές χώρες. Όπου η Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστεως διακυβεύεται, οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας, της εμπορίας ανθρώπων, της αναγκαστικής μεταστροφής και του καταναγκαστικού γάμου (που είναι ουσιαστικά σεξουαλική δουλεία).
Η Διεθνής Συμμαχία Ελευθερίας Θρησκείας ή Πεποιθήσεων που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αποτελείται από 35 κράτη μέλη, ένα από τα οποία είναι και η Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης στο Λονδίνο. Η εφαρμογή των συστάσεων της Έκθεσης Truro αποτελεί επίσης αντικείμενο περαιτέρω ανεξάρτητης επανεξέτασης, με τα αποτελέσματα αυτά να πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που θα παρουσιαστεί στην ημερίδα που διοργανώνουμε και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη στρογγυλή τράπεζα, δείτε εδώ.
To Πρόγραμμα “ για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη (SASCE)” παρουσιάστηκε στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του CEC, υποδέχθηκε και καλωσόρισε στο γραφείο της ΣΕΔΔΣ στην Ιερά Σύνοδο την Δρ. κα Εlizabeta Kitanovic, Εκτελεστική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/ΚΕΚ), συνοδευόμενη από την κα Rozy Fis του Κέντρου Κρίσεων του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δρ. Altana Filos εκ μέρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος, η Καθηγήτρια κα Βασιλική Σταθοκώστα, εξονομασθείσα εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του CEC, καθώς και οι συνεργάτιδες της ΣΕΔΔΣ, κα Ευθαλία Παππά και Αγγελική Αντωνιάδου.Η Ελλάδα είναι μία από τις 15 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στα πλαίσια του SASCE, προσώπων που κατέχουν ηγετική θέση στην Εκκλησία. Η Δρ. Εlizabeta Kitanovic ανέφερε ότι το έργο SASCE είναι σημαντικό για τις Ευρωπαϊκές Εκκλησίες καθώς προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς να προστατεύσουμε τις θρησκευτικές κοινότητες, τους τόπους λατρείας και τη χριστιανική πολιτιστική μας κληρονομιά από αυξανόμενους κινδύνους, απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια. Όπως η ίδια δήλωσε “ το πρόγραμμα προσφέρει επίσης ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο είναι προσαρμόσιμο σε κάθε θρησκευτική κοινότητα». Εν συνεχεία, η κα Κitanovic παρουσίασε σύντομα στους παρισταμένους στη συνάντηση τις βασικές γραμμές του οδηγού για τους ηγέτες και τα μέλη του προσωπικού για την επιβολή της νομοθεσίας για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και τα σχετικά εκπαιδευτικά φυλλάδια που αναφέρονται στους τρόπους προστασίας των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων, υλικό που έχει μεταφραστεί και στην Ελληνική γλώσσα και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.
Στη συζήτηση αναφέρθηκαν καλές πρακτικές αναφοράς περιστατικών βίας (επιθέσεις, βεβηλώσεις, βανδαλισμοί και άλλα εγκλήματα) που έχουν πλήξει τους χώρους και την περιουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσα σε εκκλησίες, νεκροταφεία, ιερούς τόπους κλπ.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης (training) θρησκευτικών ηγετών και λαϊκών σχετικά με τη διάχυση των κατευθυντήριων οδηγιών του προγράμματος SASCE στην Ελλάδα. Για περίληψη του ανωτέρω κειμένου της συνάντησης στα αγγλικά, δείτε εδώ.
Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
με τον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, Mar Awa.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συνάντηση, δείτε εδώ.
Συνάντηση και Συνδιάσκεψη των μελών
της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών
στην Αθήνα από 7 - 14 Οκτωβρίου 2022
Για αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τις εργασίες της Ολομέλειας, τις επισκέψεις και τις συμμετοχές, βλ. εδώ.
Tην Δευτέρα 5/9/2022, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Συνεδρίας της νέας Δ.Ι.Σ. (166η Συνοδική Περίοδος), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η τελετή παραδόσεως 106 υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για έναρξη ή συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ανανεώθηκε η υποτροφία ή δόθηκε για πρώτη χρονιά σε 79 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Επίσης χορηγήθηκαν υποτροφίες και σε 27 αλλοδαπούς φοιτητές για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές που ξεκινούν για πρώτη φορά τις σπουδές στην Ελλάδα, η υποτροφία καλύπτει και το έτος προπαρασκευής για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 ανέρχεται συνολικά σε 381.600 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελετή και το θεσμό της χορηγίας των υποτροφιών που συντονίζεται από την Υποεπιτροπή Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, δείτε εδώ.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε στις 6 Μαΐου 2022, αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Tewahedo Εκκλησίας της Ερυθραίας με επικεφαλής τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Ευρώπης κ. Παύλο, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Ηλία, τον Σεβασμ. κ. Λουκά, Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Ιερέα π. Μπερεκέτ, Υπεύθυνο επί των Εξωτερικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Ερυθραϊκής Εκκλησίας, τον Ιερέα π. Ιωσήφ, Γραμματέα της Μητροπόλεως πάσης Ευρώπης και τον ομογενή εξ Ερυθραίας κ. Λάμπρο Κυριακάκο.
Η αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μακαριώτατο, με σκοπό την αρχική γνωριμία των δύο ιστορικών Εκκλησιών και την βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ τους.
Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ερυθραϊκής και Ελληνικής Εκκλησίας εντός του κτηρίου διοίκησης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, μετά από σχετικές επιστολές που απέστειλε η Ορθόδοξη Tewahedo Εκκλησία της Ερυθραίας προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ.
Δείτε το ανωτέρω κείμενο στα αγγλικά.
«Η Αγιά Σοφιά καθιερώθηκε ως μουσείο το 1934, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας το 1985. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η Αγιά Σοφιά είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο.Το εν λόγω καθεστώς συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, εξετάζεται το αίτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».Η UNESCO υπενθυμίζει επιπλέον ότι «η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της. Αυτή η προϋπόθεση εξυπηρετεί την προστασία και τη μετάδοση της παγκόσμιας αξίας της κληρονομιάς και είναι σύμφυτη με το πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις ανησυχίες της UNESCO και προχώρησε σε δήλωση με την οποία μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η Αγία Σοφία, ένας τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας, χαρακτηρίζεται από την UNESCO "ως πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια Εκκλησιών και μετέπειτα τζαμιών, και τα ψηφιδωτά των ανακτόρων και των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη". Είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη "μοναδική ενσωμάτωση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που αντικατοπτρίζουν τη συνάντηση της Ευρώπης και της Ασίας εδώ και αρκετούς αιώνες ».
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.
ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ 2022 ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά.
(Combat Antisemitism Movement)
Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στο γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, παρουσία δύο μελών της ΣΕΔΔΧ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ κ. Ἰγνατίου και του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Θερμοπυλῶν κ. Ἰωάννη, ο Γραμματέας της Επιτροπής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Κέντρου Εβραϊκής Επιρροής ( Center for Jewish Impact) και επικεφαλής Σύμβουλο του Κινήματος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (Combat Antisemitism Movement) κ. Robert Singer. Ο κ. Singer εξέφρασε την ευχή να αναπτυχθούν στενώτερες σχέσεις μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα (απαριθμεί 8.000 άτομα), στο πλαίσιο και του αντισημιτικού αγώνα στον οποίο έχουν συστρατευθεί και τα θεσμικά όργανα της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο κ. Singer τόνισε με ευγνωμοσύνη το γεγονός του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην xώρα μας. Αναφερόμενος σε διεθνή θέματα της επικαιρότητας, περιέγραψε την κατάσταση των 25.000 Εβραίων που διαμένουν στην Μαριούπολη ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία του για το θέμα της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, κοινοτήτων που κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω των πολέμων στην περιοχή και της ισλαμιστικής βίας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφορικά με το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είναι πολύ ευαίσθητος για το θέμα ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες τις Εκκλησίας έχουν αναλάβει "μεγάλη προσπάθεια για το θέμα της υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα". Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και σ' ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων στο Ισραήλ για θέματα ευαισθητοποίησης για το Ολοκαύτωμα, λέγοντας ότι “πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε άνθρωπο απ΄ όπου και αν προέρχεται και ανήκει ( διότι ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού) για να μη ζήσει πάλι η ανθρωπότητα ένα νέο Ολοκαύτωμα". Από τη μεριά του, ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης τόνισε τη σημασία διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ιερείς για το Ολοκαύτωμα και τη σημασία του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπολέμησης του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο συνεργάτες του κ. Singer. η κ. Catherine Szkop και ο κ. Omri Odem, o συνεργάτης του Πανιερ. Θερμοπυλών, Δρ. Χρήστος Νάσιος, καθώς και δύο συνεργάτες της ΣΕΔΔΧ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και η κ. Ευθαλία Παππά, M.A.
Ενημέρωση για το θέμα της εκστρατείας κατά του αντισημιτισμού στην Ευρώπη από άλλες πηγές.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΝ,
Αθήνα 4 Μαρτίου 2022
"..Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος αἰσθάνεται ἔντονον τό χρέος νά ὑψώσῃ φωνήν διαμαρτυρίας ὑπέρ πάντων τῶν, ὡς μή ὤφειλε, θυμάτων τοῦ πολέμου καί ὑπέρ πάντων τῶν διωκομένων. Θρηνεῖ δι’ ὅσους ἐθανατώθησαν, ἀλλά καί δι’ ὅσους εἰσέτι δοκιμάζονται καί διώκονται ἐκ τῆς κακότητος, τῆς μισαλλοδοξίας καί τῆς βαρβαρότητος, αἵτινες προέρχονται, δυστυχῶς, οὐχί ἐξ ἀλλοπίστων, ἀλλ’ ἐξ ὁμοδόξων Χριστιανῶν..Ἡ ἐκκλησιαστική παρέμβασις καί ἡ ἔμπρακτος μαρτυρία τῆς ἀγάπης, τῆς εἰρήνης καί τῆς καταλλαγῆς, παρέχει ἐλπίδα διά τήν κατάπαυσιν τοῦ πολέμου καί τήν ἀπόσυρσιν τῶν ρωσικῶν στρατευμάτων ἐκ τῆς Οὐκρανίας... Μακαριώτατε, Ἔχοντες ὑπ’ ὄψιν τήν βαρύτητα τοῦ Κυριακοῦ λόγου «οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ᾿ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. 7, 21), κατακλείομεν τήν παροῦσαν, ἀπευθύνοντες διάπυρον παράκλησιν πρός Ὑμᾶς, διά τήν σταθεράν συστοίχισιν Ὑμῶν τε καί ἡμῶν πρός τάς ἐντολάς τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ δι’ ἀγάπην, φιλαδελφίαν καί ἔμπρακτον ἐφαρμογήν τῆς Ἀποστολικῆς ἐπισημάνσεως: «ὑμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καί μέλη ἐκ μέρους» (Α΄ Κορ. 12, 27).." Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Μήνυμα των προκαθήμενων της Εκκλησίας της Αγγλίας για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο,
έκκληση για ειρήνη και προσευχή
"Σε πολλούς από εμάς θα ταραχθεί η καρδιά μας καθώς παρακολουθούμε με τρόμο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτή η επίθεση είναι μια πράξη κακού που θέτει πραγματικά σε κίνδυνο τη σχετική ειρήνη και ασφάλεια την οποία απολάμβανε η Ευρώπη για πολύ καιρό. Η επίθεση από ένα κράτος σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα δικαίως προκάλεσε οργή, κυρώσεις και καταδίκη.
Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Ουκρανίας και προσευχόμαστε για τους αθώους, τους φοβισμένους και για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, τις εστίες τους και την οικογένειά τους.
Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων καθώς επίσης και μεγάλου εύρους προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας...Ως Χριστιανοί, η απάντησή μας σε μια κρίση πρέπει πάντα να βασίζεται στην προσευχή. Και με τον τρόπο αυτό σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε θερμή προσευχή για τη διάχυση του Πνεύματος του Θεού προκειμένου ο κόσμος να επιλέξει ξανά την ειρήνη, ενισχύοντάς τα διεθνή θεσμικά όργανα που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε και να ζούμε μαζί ως μια ανθρωπότητα που συγκατοικεί σε αυτόν τον κόσμο. Προσευχόμαστε για εκείνους στην Ουκρανία που υποφέρουν σκληρά, για όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στον κόσμο, και για τους ανθρώπους και τους ηγέτεςτης Ρωσίας επίσης."
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.
Για πληροφορίες σχετικά με Ουκρανούς που διαφεύγουν τον πόλεμο, βλ. site EE: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine_en#your-rights-in-the-eu.
Κατόπιν προσκλήσεως από τον Καθ. Alessandro Leto, Διεθυντή της Ακαδημίας Ύδατος για την Βιώσιμη και Υπεύθυνη Ανάπτυξη και τον Πρέσβη Giorgio Marrapodi, Γεν. Διευθυντή Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης συμμετείχε δια ζώσης με ομιλία του στην υβριδική αυτή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Ρώμη, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασάς, στις 21/10/21. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αξιοποιώντας την Πρωτοβουλία της Γενεύης για το Νερό, αποσκοπείται η προαγωγή μιας συμμαχίας μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων μερών στη βάση της επιστήμης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τη σπουδαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πολυδιάστατης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της προσκλήσεως να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και βιώσιμη διαχείριση του νερού για όλους. Δείτε την ομιλία του Πανοσιολογιώτατου π. Ιγνάτιου, με τον τίτλο “«Ύδωρ και Οικο-θεολογία από Ορθόδοξη προοπτική» στα αγγλικά (το πρωτότυπο κείμενο) και στην ελληνική του μετάφραση.
Άρθρο γνώμης του CEC (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή - COP26 (UN Climate Change Conference) - που λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου και στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο. To διακύβευμα αυτής της Διάσκεψης είναι να συμφωνήσουν οι ηγέτες πώς να επισπεύσουν την παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθόσον οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται.Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην ΕΕ και παγκοσμίως σημειώνονται συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η COP26 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή, βλ http://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/.
Δείτε το άρθρο, που υπογράφει ο Αιδ. Δρ Peter Pavlovic, Γραμματέας Σπουδών του CEC, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Δικτύου για το Περιβάλλον και μέλος της ομάδας εργασίας του WCC για την κλιματική αλλαγή, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.
Για τα διαφαινόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα της COP26 και την κραυγή αγωνίας ανθρώπων και φορέων που μάχονται για την κλιματική δικαιοσύνη, δείτε επίσης σχετικό άρθρο της Joy Kennedy από το WCC, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.
Vagharshapat, 8-12 Σεπτεμβρίου 2021
Συμμετοχή του Γραμματέα της ΣΕΔΔΣ
O Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, με Συνοδική Απόφαση, συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο στην πόλη Βαγαρσαπάτ της Αρμενίας (γνωστής και ως Ετσμιαντζίν) από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο συγκλήθηκε υπό τη μέριμνα της Αυτού Αγιότητος Καρεκἰν του Β’, Ανώτατου Πατριάρχη και Καθολικού πάντων των Αρμενίων με θέμα τη «Διεθνής θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη».
Ο π. Ιγνάτιος ανέγνωσε Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι “ἡ διαπολιτισμική καί διαθρησκευτική διάσταση τῆς ἑτερότητας μπορεῖ νά ἑστιασθεῖ κριτικά στόν εἰλικρινῆ καί δημιουργικό διάλογο γιά τήν ἀντιμετώπιση κοινῶν προβλημάτων, ὅπως ἡ φτώχεια, ἡ θρησκευτική βία, ὁ φανατισμός καί ἡ διαφύλαξη τῆς εἰρήνης, μέ προαγωγή τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί ἀλληλεγγύης, πάντοτε μέ ἔμπρακτη ἀγάπη, ἐπικοινωνία καί ὁμοφροσύνη πρός τίς ἄλλες κοινότητες“ (δείτε το Μήνυμα στα αγγλικά και στα ελληνικά).
Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συνέδριο περιελάμβαναν την πρόσβαση σε χώρους λατρείας σε ζώνες συγκρούσεων, την προστασία των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Συνέδριο συζητήθηκε η πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ), μια περιοχή στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, της οποίας το διεθνές καθεστώς παραμένει άλυτο. Οι ομιλητές ανέφεραν πολλά περιστατικά βεβήλωσης εκκλησιών και μοναστηριών, καθώς και καταστροφή αρμενικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κληρονομιών. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα των Αρμενίων να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες για λατρεία στις περιοχές του Αρτσάχ.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε θρησκευτικούς ηγέτες, μελετητές και ειδικούς από όλο τον κόσμο οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους προβληματισμούς σχετικά με τη διατήρηση της παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η οποία πολύ συχνά απειλείται από εθνοτική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, ειδικά κατά τη διάρκεια πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων.
Μάρτιος-Απρίλιος 2019
Λαμβάνοντας υπόψιν τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η CROCEU επιθυμεί να τονίσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ένα ακόμη θεσμό που ιδρύθηκε για να διασφαλίζει ατομικά και συλλογικά οικονομικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε περισσότερο για να αποτελεί τον αποδέκτη των προσδοκιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και συγχρόνως επιθυμούν να είναι μέρος μίας ευρύτερης οικογένειας εθνών που εργάζονται από κοινού για την εμπέδωση των κοινωνικών ελευθεριών, της αξιοπρεπούς ζωής και της συλλογικής ασφάλειας. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ασκήσουν το πολιτικό δικαίωμα της ψήφου για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κατά την άσκηση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος, διότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους.
A' Θεολογική Ημερίδα Αλλοδαπών Υποτρόφων
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στις 9.00 π.μ
(αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ιασίου 1)
Δελτίο Τύπου (29/10/2019) (αρχείο PDF)
Πρόσκλιση
Πρόγραμμα
- 9 Οκτωβρίου 2019: Παρουσίαση στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, του βιβλίου του Αρχ. Ιωάννη Καραμούζη, συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Γραμματέα της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, με τίτλο " Μητροπολίτης πρ. Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός, μία ζωή βγαλμένη από το γεροντικό".
- Συμμετοχή και Ομιλία του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμ. Ιγνάτιου Σωτηριάδη, στη Διημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτική-Εκκλησιαστική Διπλωματία στον 21ο αιώνα» (ΥΠΕΞ, 28/29.02.2019).
- Περί Μεταπτυχιακών Σπουδών εις το εν Σαμπεζύ Γενεύης Ινστιτούτον Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (10/03/2017)
- ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ Π. ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΒΡΑΜΙΔΗ (12/09/2014)
- Κοινή Δήλωση της COMECE και του CEC προς τον Τύπο
κατόπιν της συναντήσεως με την ελληνική Προεδρία της ΕΕ
στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2014 - Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) (22/10/2013)
- Νέος Γραματεύς της Επιτροπής (11/09/2013)
- Εκδημία του Γραμματέως της Επιτροπής Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Αβραμίδη (11/09/2013)
- Συνάντηση εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στις Βρυξέλλες (31/01/2012)
- Συνέδριο προς τιμήν των μαρτύρων στη Σικελία (30/01/2012)
- Συνέδριο με θέμα: «Βελτίωση της Κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη : Προκλήσεις και Ανοικτά Ερωτήματα»
(Αθήνα, 5-7 Μαίου 2014) (αρχείο PDF) - Αποστολή κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στις Βρυξέλλες (Μάϊος 2010)
- Επίσκεψη του Πατριάρχη Αρμενίας κ. Αράμ
- Συγχαρητήρια Ἐπιστολή τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου πρός τόν νεοεκλεγέντα Πατριάρχη τῶν Σέρβων κ.κ. Εἰρηναῖο
- Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Αγγλικανικής Εκκλησίας
στην Εκκλησία της Ελλάδος